Här värvas Skelleftebor – till kritiserade företaget

Med lockelser om passiv inkomst utan krångliga regler uppmuntras Skelleftebor att gå in med stora summor pengar i företaget Daxio. Ju fler man värvar, desto större bonus sägs man få. Men myndigheter varnar för företaget, och kritiker menar att det rör sig om ett pyramidspel. ”Det här är ett lurendrejeri”, säger Martin Byström, sakkunnig på kryptobörsen Trijo.

I höstas höll den framstående medlemmen Fredrik Ekersund ett informationsmöte om Daxio på Aurum Hotel i Skellefteå.

I höstas höll den framstående medlemmen Fredrik Ekersund ett informationsmöte om Daxio på Aurum Hotel i Skellefteå.

Foto: Skärmdump Facebook

Skellefteå2023-02-01 06:00

Den 7 november 2022 anordnar Daxio ett rekryteringsmöte på Aurum Hotel. På scenen i den stora konferenssalen står Fredrik Ekersund från Skellefteå, en framstående medlem i företaget.

Han berättar om Daxio och hur man kan tjäna pengar om man går med. Mötet blir välbesökt. Av bilder att döma deltar minst ett trettiotal personer.

Daxios verksamhet är mångbottnad och något snårig att förklara. Användare registrerar sig på företagets sajt och påstås sedan få möjlighet att tjäna pengar genom att till exempel spela arkadspel i mobilen. Pengarna sägs bland annat komma från användares frivilliga köp i appen.

Det går också att lägga in pengar i den så kallade Daxioboten. Då sägs det att pengarna förvaltas av ett team experter, som köper och säljer odds på spelbörser över hela världen för att på så sätt maximera avkastningen.

En person som vill vara anonym berättar om sin oro:

”Upplägget omfattar enligt mig en hel mängd brott. Det är många i Skellefteå som kommer att förlora pengar”, skriver personen.

undefined
Fredrik Ekersund är en av Daxios mest framstående företrädare i Sverige.

Enligt Daxios egen statistik finns över 5 000 användare i Sverige. På sistone har företaget dessutom fått ordentligt fäste i Skellefteå. Enligt Daxio finns ungefär 140 medlemmar i stan – och det hålls informationsmöten på söndagkvällar.

Den verksamhet som i dag kallas Daxio har haft flera namn de senaste åren. Verksamheten har tidigare bedrivits under namnen Betplay365 och Global Game Arena. Daxio drivs genom ett skalbolag på Brittiska Jungfruöarna, ett ökänt skatteparadis.

Alla transaktioner sker med kryptovaluta, en digital valuta utan central instans. Daxio använder en egen variant av kryptovalutan Etherium. Mynten kallas för ”Daxio tokens”. Ju fler personer man själv rekryterar, desto större bonus får man. Deltagarna ansvarar själva för att eventuella vinster bokförs och beskattas på korrekt sätt.  Det kostar ingenting att delta, men man måste gå in med pengar för att kunna ta ut eventuella vinster.

På Daxio Sveriges hemsida ges exempel på medlemmar som sägs ha lyckats med verksamheten. En person beskriver hur hen tidigare varit fast i spelmissbruk men nu kunnat betala av sina skulder.

”Tack vare Daxio kan jag betala mina skulder och leva ett vanligt liv. Tack Daxio för att ni förändrat mitt liv!”, står det på hemsidan.

undefined
På Daxio Sveriges hemsida påstår en användare att hen kunnat betala av sina spelskulder med hjälp av Daxio.

Men det finns också de som är kritiska till Daxio. Den norska statliga spelinspektionen, Lotteri- og stiftelsestilsynet anser att det framstår som ett pyramidspel.

– Vi ser så allvarligt på Daxios verksamhet att vi varnar för företaget. De värvar deltagare och säljer investeringsprodukter med osäkert värde och med löften om höga intäkter. Vi anser att det framstår som ett pyramidspel. Många som investerar pengar vet inte vad de ger sig in på och kan bli lurade in i något som gör att de förlorar sina pengar, säger juristen Silje Sægrov Amble på Lotteri- og stiftelsetilsynet till Norran. 

undefined
Silje Sægrov Amble, jurist på Lotteri- og stiftelsetilsynet, säger att Daxio verkar vara ett pyramidspel.

Ett pyramidspel är enligt Spelinspektionen i Sverige ett arrangemang där deltagare gör en vinst genom att rekrytera nya deltagare. Alla betalar en insats som går uppåt i ledet. Ju fler som träder in i spelet, desto fler måste värvas för att spelarna i de föregående leden ska få tillbaka sina insatser eller mer. Eftersom vinstmöjligheterna hela tiden förutsätter en ökning av antalet deltagare, ökar också risken för att spelet kollapsar i varje nytt led. Det är bara de som befinner sig högst upp i pyramiden som har en chans att få en stor avkastning på sin insats.

Spelinspektionen har det senaste året fått ett tjugotal frågor och klagomål från allmänheten om Daxio. Myndigheten har dock inte inlett någon egen utredning – bland annat eftersom det inte står helt klart om Daxio skulle kunna falla under "pyramidspel" eller "investeringsbedrägeri".

– Även om vi inte har inlett ett ärende betyder det inte att vi har godkänt företaget. Det betyder inte heller att det är säkert att satsa eller investera pengar i företaget. Att andra länders myndigheter har varnat för företaget kan vara en stor varning för eventuella deltagare i Sverige, säger Marcus Aronsson på Spelinspektionen.

– Pyramidspel är olagligt. Det utgör även brott att främja deltagande i sådana spel. Om man etablerar, rekryterar eller sprider information om pyramidspel kan man misstänkas för eventuella brott.

I Sverige ansvarar Finansinspektionen för investeringsbedrägerier. För närvarande har myndigheten inte utfärdat någon varning för Daxio. 

– För att Finansinspektionen ska varna för ett företag krävs att myndigheten får vetskap om att företaget lurat människor eller erbjuder någonting som kräver tillstånd. Att ett företag inte finns med på vår varningslista är dock ingen garanti för att de är seriösa, säger Tomas Tolonen på Finansinspektionen.

undefined
Här är ett exempel på strukturen bakom Daxios bonus-system.

Nyhetssidan Behind MLM, som granskar olika investeringsbedrägerier, skriver att Daxios verksamhet handlar om ett ”Ponzibedrägeri”, som kan betraktas som en form av pyramidspel. Ponzibedrägerier attraherar investerare genom att utlova hög avkastning, men i stället för att generera verklig avkastning på insatt kapital används pengarna till utbetalningar och för att hålla bedrägeriet igång.

Behind MLM har genom åren publicerat flera avslöjanden om olika pyramidspel. Nyhetssidan har många gånger citerats i olika rikstäckande medier i Sverige.

undefined
I Daxios policydokument till användare beskrivs hur man belönas om man rekryterar fler till verksamheten.

Marcus Aronsson på Spelinspektionen förklarar mer om hur Ponzibedrägerier fungerar:

– Man får en utlovad avkastning som ofta är väldigt hög, man kan till exempel få veta att man ska få 20 procent på insatta pengar. Så då fortsätter man att pumpa in pengar och ser på skärmen hur summan ser ut att öka. I början får man faktiskt ut de pengar man vill ta ut, dessa pengar tas från den gemensamma potten som alla "kunder" har pumpat in pengar i. Detta leder till att snacket ökar och fler värvas till bedrägeriet. När företaget sedan har fått in tillräckligt mycket pengar så bara "kollapsar" de allt. Och då finns inga pengar kvar.

Varför sker transaktioner med just kryptovaluta?

– Det är nytt på senare år. Ofta är det en helt påhittad valuta. Det blir ännu ett lager av komplexitet som gör själva affärsmodellen svårare att förstå för folk, vilket säkert har ett syfte. Företagen kan också påstå att värdet på kryptovalutan kommer att höjas, vilket kan öka hajpen. Till och med 85-åringar vet vad kryptovaluta är, det kan kännas nytt och spännande för många.

Trijo, som är Sveriges största börs för handel med kryptovaluta, har också valt att spärra transaktioner till och från Daxio mot bakgrund av den norska myndighetens varning.

undefined
Martin Byström, ekonomichef och sakkunnig på kryptobörsen Trijo, menar att Daxio är ett "lurendrejeri".

– Det här är ett lurendrejeri. Vi har gjort en samlad bedömning av företaget. Det är ett stort varningstecken att man garanterar en viss avkastning och sköter sin värvning genom pyramidspelsliknande upplägg. Vi vill inte att vår plattform ska användas för bedrägerier, säger Martin Byström, ekonomichef på Trijo.

Daxios medgrundare och utvecklingschef Frode Jørgensen håller inte alls med om beskrivningen utan menar att det handlar om okunskap.

– Inget av det Daxio gör är i närheten av att vara en pyramid. Jag tror att pyramid är ett ord som ofta missbrukas, det används på saker som inte har de elementen i sig, säger han.

LÄS MER: Hela intervjun med Frode Jørgensen hittar du här.

Fotnot: Norran har sökt Fredrik Ekersund upprepade gånger för en kommentar. Vi har ringt, sms:at, kontaktat honom på sociala medier och försökt nå honom via anhöriga. Andra Daxiomedlemmar har också kontaktat honom och sagt att vi söker honom. Han har dock valt att inte återkomma.

FAKTA

Saker som kan tyda på att ett koncept är ett pyramidspel:

Måste du köpa ett startpaket/utbildningspaket för att gå med och är det krav på att du måste rekrytera nya deltagare till konceptet eller sälja startpaket/utbildningspaket till nya kunder?

Vad är det bolaget bakom konceptet verkar vilja uppnå, att få så många deltagare som möjligt eller sälja så mycket produkter som möjligt?

Går det inte att handla en eventuell produkt utan att själv bli distributör?

Lockar man med att du kan tjäna pengar utan att behöva göra något?

Pratar man om att det är en unik möjlighet att gå med vid verksamhetens uppstart och att det är de som går med vid starten som gör stora vinster?

Får du inte veta några detaljer om verksamheten direkt, utan måste följa med till ett särskilt möte där en talesperson för konceptet beskriver det?

Om något verkar för bra för att vara sant – så är det oftast det! Om det lockas med en passiv inkomst så finns det alltid en hake. Det rör sig i regel om stora insatser som en konsument ska investera och när pyramidspelet faller ihop så går dessa pengar upp i rök.

Källa: Spelinspektionen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!