Mohamad, 18, dog i bussolyckan – hela Bureå i sorg

Bureå
Lästid cirka 5 min

En hel ort präglas av saknaden efter Mohamad Akbari, som gick bort efter en bussolycka under lördagen. Personer från idrottsföreningen där han spelade fotboll, i matbutiken där han arbetade och fritidsgården där han brukade spendera tid med sina vänner – alla minns honom som en genomsnäll kille som alltid var glad.

Utanför Coop i Bureå fladdrar ljus i förmiddagsvinden. Ljus tända till minne av den 18-åringe killen som omkom i helgens bussolycka, Mohamad Akbari. Placeringen kan tyckas vara lite tafatt, men när man får veta att Mohamad jobbade extra i butiken faller polletten ner. Han gick även andra året på gymnasiet.

Det är en sorgens dag i Bureå. Grått väder, tomt på torget och en mer eller mindre outtalad frustration. Varför fick bussen köra i det där föret? Det frågade sig pensionärerna på Café Träffpunkten under morgonen, berättar Peter Helsing.

undefined
Mohamad Akbari hann bara bli 18 år innan han omkom i en tragisk bussolycka.

Spelade fotboll

Han har stannat till med sin cykel utanför entrén till matbutiken. För Bureborna är Peter starkt förknippad med klubben Bureå IF, där han leder herrlaget. Ett lag som även Mohamad tränat med ibland. Utöver fotbollen känner han även Mohamad via besöken i matbutiken. 

– Han var sprallig. En glad skit, om man säger så. Och omtyckt i kassan, det var inget som satt fast med honom, säger Peter.

Nyheten om dödsfallet nådde klubben under helgen. Peter tänker efter en stund, och säger sedan att han inte kan dra sig till minnes att något liknande har drabbat klubben på det här sättet förut.

– Det är jättetragiskt. Det var en alldeles för ung person.

undefined

Han var glad och snäll, tog kanske inte så mycket plats men var alltid artig

Helena Pettersson

Butiksmedarbetare, Coop Bureå

Kollegorna sörjer

Inne i matbutiken strosar några kunder omkring bland hyllorna, och Helena Pettersson står och fyller på i ett kylskåp.

– Jag har nog inte riktigt förstått det än, säger hon om sin kollegas bortgång. 

Mohamad hade inte arbetat särskilt länge i butiken, han började i somras och fortsatte sedan extrajobba under hösten, berättar Helena.

– Han var glad och snäll, tog kanske inte så mycket plats men var alltid artig, säger hon och lägger till att han brukade göra "tummen upp".

– Det var alltid "tummen upp".

Det kändes viktigt att samlas, för att kunna samla tankarna tillsammans. Han var både en vän och en arbetskamrat

Tobias Salomonsson

Butikschef, Coop Bureå

Längre in i butiken sitter butikschefen Tobias Salomonsson på sitt kontor, klädd i affärskedjans karaktäristiska gröna färg. Efter beskedet om den tragiska olyckan kontaktade han sina anställda för att hålla ett krismöte.

– Det kändes viktigt att samlas, för att kunna samla tankarna tillsammans. Han var både en vän och en arbetskamrat, säger Tobias.

Intill kassan stannar en annan av Mohamads kollegor till. Hon arbetar inte idag, men kommer till butiken för att visa sitt stöd. Även hon berättar att det är svårt att smälta vad som har hänt.

– Han var en jätteglädjespridare.

Omtyckt på fritidsgården

Ett stenkast från Mohamads arbetsplats ligger fritidsgården i Bureå. Där inne känns det som att tiden har stannat. Trots att lokalen är tom på folk finns tydliga indikationer på att den används flitigt av unga människor. Sällskapsspel i hyllorna, hemmagjord dekoration och en provisorisk kiosk som utgörs av en ett litet rum och en prislista. Allt som hör en fritidsgård till helt enkelt. 

undefined
Olyckan inträffade vid 19-tiden på lördagen. Bussen hade vält och hamnat på sidan.
undefined
Gamla E4 var avstängd hela lördagskvällen.
undefined
Spår i snön vid olycksplatsen.
undefined
Tre ambulanser och sju räddningsfordon larmades till platsen.

Detta har hänt

Det var vid 19-tiden på lördagskvällen som larmet kom in om en olycka med en passagerarbuss på väg 824, gamla E4, i höjd med Yttervik. Tre ambulanser och sju räddningsfordon larmades till platsen.

Bussen hade vält och hamnat på sidan. Tre personer befann sig i fordonet, en chaufför och två passagerare. Framrutan på bussen skars loss för att få ut dem.

Vid midnatt meddelade polisen att en 18-årig man avlidit i olyckan. En 16-årig pojke skadades allvarligt. Busschauffören ådrog sig lindriga skador.

Polisen har inlett en förundersökning gällande vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada samt vållande till annans död.

Gluggen, som den heter, är ett nav för Bureås unga. Föreståndaren Anette Englund har varit med sedan 1988, och har genom åren mött en hel del ungdomar. En av dessa var Mohamad Akbari, som spenderade mycket tid på gården.

– Mohamad var en sådan som när man träffade honom så gjorde det ens dag. Han var alltid glad, säger Anette.

Hon är märkbart tagen av olyckan, med rödgråtna ögon och sorgsen blick. Handen trummar på bordet medan hon pratar. Kanske för att distrahera sig från att låta känslorna ta över.

– Jag tror aldrig att jag har hört honom säga ett elakt ord om någon människa. Han var verkligen vår lilla solstråle, säger hon. Det stockar sig i halsen och tårarna rinner, men hon ler när hon beskriver Mohamad. Att han har lämnat ett stort avtryck gör sig tydligt.

undefined

Han var verkligen vår lilla solstråle

Anette Englund

Föreståndare på fritidsgården i Bureå

På söndagen, dagen efter olyckan inträffade, höll Gluggen öppet. Anette berättar att det var många som slöt upp, för att finnas där för varandra i sorgen. Både barn och föräldrar. 

– Många som kom igår tände ljus och hade med sig blommor. Men det känns som overkligt. De var så fina grabbarna.

Och med grabbarna syftar Anette inte bara på Mohamad, utan även 16-åringen som skadades allvarligt är en före detta Burebo. Anette är väl bekant med båda killarna, och likaså är kompisarna på fritidsgården. Där hängde de ofta för att spela TV-spel och umgås.

– Man hörde när det blev spännande för då hade han ett speciellt sätt att skrika som han visste irriterade mig. När jag gick dit kunde han kolla på mig och säga "det var inte jag". Han var som tjuvrolig, säger hon och blickar bort mot sofforna och tv:n.

undefined
På Gluggen står buketter från söndagens besökare. Blommor som hedrar minnet av Mohamad, och symboliserar hopp för 16-åringen.
undefined
Peter Helsing är välkänd bland Bureborna på grund av sitt engagemang i Bureå IF. Han leder herrlaget, där Mohamad var med och tränade ibland. "Det är jättetragiskt", säger han om olyckan.
undefined
Utanför Coop i Bureå, där Mohamad extrajobbade, har folk tänt ljus för honom.
undefined
I trafikolyckan som Mohamad omkom i välte bussen. Den var en passagerarbuss på väg från Bureå till Skellefteå.

Mohamads bortgång är inte den första sorgen som drabbar henne eller Bureå, och fritidsgården har varit en mötesplats i sorgen tidigare.

– Vi kan bekräfta sorgen och visa att vi finns så man kan prata om det, det tror jag är viktigt. Så sorgen inte trycks undan.

Framför henne på bordet står buketter från söndagens besökare. Blommor som hedrar minnet av Mohamad, och symboliserar hopp för 16-åringen. Att han återhämtar sig och blir helt återställd. Eller ja – så återställd man kan bli efter förlusten av en vän.

16-åringen har tidigare bott i Bureå, men flyttade för en tid sedan till annan ort utanför Skellefteå kommun.

Efter olyckan i lördags fördes han med ambulans till Skellefteå lasarett. På söndagen flyttades han till Norrlands universitetssjukhus i Umeå, där han opererades för flera frakturer. Enligt en nära vän till 16-åringens familj som Norran pratat med var operationen lyckad.

– Läget är stabilt, han kommer att läka fysiskt, säger personen.

Norran har pratat med Mohamads anhöriga som godkänt publicering av namn och bild.