Plötsligt blev Norrans gamla granskning veckans snackis

Norrans granskning av Xzakt Kundrelation från 2010 har hamnat i hetluften i veckan. Anette Novak, som i måndags fick sparken som vd för Svenska Filminstitutet, var chefredaktör på Norran när tidningen granskade Gunilla von Platens företag Xzakt Kundrelation – von Platen, som var den som gav Novak sparken, säger att hon inte minns något om granskningen.
Norrans granskning av Xzakt Kundrelation från 2010 har hamnat i hetluften i veckan. Anette Novak, som i måndags fick sparken som vd för Svenska Filminstitutet, var chefredaktör på Norran när tidningen granskade Gunilla von Platens företag Xzakt Kundrelation – von Platen, som var den som gav Novak sparken, säger att hon inte minns något om granskningen.

Det har stormat rejält kring två tidigare Skellefteprofiler i veckan, då Gunilla von Platen, styrelseordförande på Svenska Filminstitutet gav vd:n Anette Novak sparken. Efter vårt ”avslöjande” om att det finns en historik kring dessa två har Norran blivit nedringda av journalister från riksmedia – plötsligt är en 13 år gammal granskning stekhet igen.

Krönika 22 september 2023 17:51

För många verkar beskedet att Anette Novak får sparken med omedelbar verkan ha kommit som en chock. Som orsak har Gunilla von Platen till bland andra TT (18/9) angett att ”Det är helt och hållet en fråga om ledarskap”, medan de fackliga företrädarna säger till bland andra Expressen (20/9) att ingen av dem framfört några synpunkter på Novaks ledarskap till styrelsen. 

I en artikel som Norran publicerade i tisdags konstaterar vi att det finns en historik mellan dessa båda, med tanke på att Anette Novak var chefredaktör på Norran när vi granskade Gunillas företag Xzakt Kundrelation för 13 år sedan. 

undefined
Norran hamnade i rampljuset i många andra medier i veckan efter att vi ”avslöjat” att det Anette Novak var chefredaktör på Norran när tidningen granskade Gunilla von Platens företag Xzakt Kundrelation hösten 2010.

Det tog drygt ett dygn, sedan var vi nedringda av journalister från hela Sverige. Plötsligt var Norrans 13 år gamla granskning stekhet igen, så het att även en tjänsteman från Svenska Filminstitutet ringde upp och krävde att jag skulle ”be den som jobbar på arkivet kila ner och hämta hela granskningen och skicka den så att Gunilla får läsa”. För Gunilla verkar inte ha något minne alls av detta. I en intervju med Svenska Dagbladet (21/9) säger hon att hon inte minns granskningen över huvud taget och att hon inte heller hört talas om Anette Novak tidigare.

undefined
Affärskvinnan Gunilla von Platen blev ny styrelseordförande för Svenska Filminsitutet 2023.

Jag kan också glömma saker, men att helt glömma bort en granskning som pågick under flera månader, där hon själv uttalade sig vid flera tillfällen och där Anette Novak skrev en krönika efter att anställda på Xzakt fått skäll för att ha pratat med media, låter i mina öron osannolikt. Gunilla har även själv ägnat flera sidor i sin bok ”Draken i rummet” (utgiven 2020) åt att berätta om hur illa behandlad hon blivit av Norran och hur missförstådd hon var under åren i Skellefteå. 

Hon skriver bland annat: ”Allra värst har det varit att konstant misstänkliggöras av lokal media med Norra Västerbotten (idag Norran) i spetsen” och att det förekom ”Ständiga så kallade avslöjanden och anonyma angrepp utan vare sig grund, innehåll eller substans”.

undefined
2007 kritiserades Xzakt Kundrelation av Arbetsmiljöverket, vilket Norran berättade om. Tidningen publicerade även fler granskande artiklar, där det bland annat förekom kritik om att praktikanter ska ha utnyttjats – något som Gunilla von Platen avfärdade.

Jag var själv ung på den tiden kundserviceföretaget Xzakt Kundrelation etablerade sig i Skellefteå och känner flera som jobbade där. På den tiden, i början av 00-talet, var det svårt för ungdomar att komma ut i arbetslivet men på Xzakt fick man chansen. 

Däremot blev folk sällan kvar särskilt länge och efter hand började allt fler tipsa Norran om att granska företaget, vilket vi också gjorde. 2007 skrev Norran bland annat att Arbetsmiljöverket hittat brister som behövde åtgärdas och i andra artiklar berättades om hur praktikanter utnyttjades och att företaget gjorde stora vinster på bekostnad av personalen. Gunilla von Platen lovade att åtgärda samtliga brister och höll inte alls med om kritiken som framfördes. 

undefined
Hösten 2010 granskade Norran arbetsmiljön på Xzakt Kundrelation efter att anställda och facket slagit larm om brister. Anette Novak var då chefredaktör och skrev en krönika om meddelarfrihet efter att anställda berättat att de fått skäll efter att ha pratat med tidningen.

Granskningen tog ny fart hösten 2010, med Novak i spetsen. Då vittnade anställda på Xzakt bland annat om brister i arbetsmiljön och facket slog larm om anställningskontrakt som bröt mot regelverket. Det här är dock uppgifter som Gunilla von Platen bestred i intervjuer med Norran. Intresset av att ta del av den granskningen är stort och det är inte helt enkelt att hitta artiklar från 2010 digitalt, men det finns andra sätt. Ett sätt är att besöka Kungliga biblioteket och bläddra fram Norran från slutet av augusti 2010 och ett par månader framåt. Där finns mycket att läsa av den granskning som gjordes när Anette Novak var chefredaktör. 

undefined
Anette Novak tillträdde som vd för Svenska Filminstitutet i april 2022.

Men kan då detta vara anledningen till att Anette Novak nu får sparken? Att Gunilla i alla dessa år har ruvat på en hämnd? Det är frågor som både jag och andra på Norran fått de senaste dagarna – och det är naturligtvis helt omöjligt för oss att svara på. Anette var chefredaktör på Norran 2009–2011. 

Jag minns henne som en driven ledare, målinriktad och ambitiös, hon ville förändra och kunde säkert uppfattas som obekväm av somliga. Gunilla von Platen minns vi också som en driven ledare, som skapade möjligheter för många unga att få ett första jobb – men som också var ifrågasatt för sitt ledarskap. 

Att dessa två personer skulle bli ett dreamteam 2023 var nog för mycket att hoppas på. Men oavsett vad som låg bakom måndagens besked anser jag att varje person som blir avskedad har rätt att få en motivering och att åtminstone få säga hej då till sina närmaste kollegor.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa