Därför går vi ut med namn och bild på Christoph Svahn

För drygt ett år sedan rapporterade Norran om Christophs Svahns storslagna planer för Malå. Men vad hände sen? Det har Norrans reportrar försökt ta reda på en längre tid. Flera försök har gjorts för att stoppa den här publiceringen, något som jag som ansvarig utgivare ser allvarligt på.

Norran berättade i mars 2022 om Christoph Svahns planer på att etablera sig i Malå. I dag inleds en granskning av hur det gått med de storslagna planerna.

Norran berättade i mars 2022 om Christoph Svahns planer på att etablera sig i Malå. I dag inleds en granskning av hur det gått med de storslagna planerna.

Foto: Privat/Evelina Eriksson

Malå2023-05-24 06:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I mars 2022 berättade Norran om Christoph Svahn, den till synes framgångsrika affärsmannen som skulle återvända till Malå för att satsa på hembygden. Bland planerna ingick att köpa och rusta upp hus i centrala Malå, utveckla Tjamstan och renovera badhuset. I maj 2022 köpte han ett fritidshus vid Nölviken och han folkbokförde sig i Malå kommun. I juni 2022 berättade vi att Christoph startat bolaget Norrkronan AB, som enligt verksamhetsbeskrivningen ska ”äga och förvalta fastigheter, investera i företag och aktier, handel med värdepapper samt därmed förenlig verksamhet.”

Renoveringen av hus påbörjades också, men flera blev inte klara. Snickare som Norran träffat berättar att de jobbat i flera månader utan att få den utlovade lönen och Malå kommun har fortfarande inte fått in hela hyran. Christoph Svahn syntes alltmer sällan i Malå, men dök senare upp i media i samband med den så kallade Tobo-affären utanför Uppsala, där han hamnat i en rättslig tvist kring en fastighetsaffär. Flera Malåbor hörde av sig till Norran med både frågor och tips, utan tvekan är det många som berörs av detta på olika sätt. Det visade sig även att flera personer känner sig lurade och att endast en bråkdel av planerna blivit verklighet. 

Norran reportrar kontaktade tidigt Christoph Svahn för att ge honom möjlighet att bemöta kritiken. Christoph har under en lång tid på olika sätt försökt förhala publiceringen, dels genom att vid flera tillfällen med kort varsel boka av inplanerade intervjuer och dels genom att både personligen och även via närstående utöva påtryckningar för att förhindra den här publiceringen. Detta ser jag som ansvarig utgivare allvarligt på. 

Vår uppdragsgivare är inte en enskild företagsledare, utan våra läsare och allmänheten har rätt att få veta hur det gått med de planer som presenterades för drygt ett år sedan. Det är vår skyldighet inte minst mot Malåborna och de utländska snickarna som befunnit sig i en utsatt position och anser sig ha blivit utnyttjade att försöka bringa klarhet i det.

Christoph Svahn är verksam i ett 40-tal bolag och är som ägare av moderbolaget Svahn holding AB den som ska ställas till svars här. Vi väljer därför att gå ut med hans namn och bild. Jag är glad över att Christoph till slut valde att svara på våra frågor och ge sin bild av det som hänt.