Satsningen sprack i en strid om svikna löften

Med storslagna planer på investeringar i mångmiljonklassen vände affärsmannen Christoph Svahn åter till Malå för att bidra till utveckling och tillväxt på hemorten. Men obetalda fakturor och anklagelser om svartjobb och uteblivna löner gjorde att löftena krackelerade och nu kämpar några av de ukrainska arbetarna som han anlitat för att få ut sin rättmätiga lön. ”Det värsta han gjorde var att lämna oss alla hjälplösa i en mycket svår tid”, säger Georgiy, en av arbetarna.

Anvar Osmanov är en av de ukrainska byggnadsarbetarna som Christoph Svahn anlitade för att rusta upp fastigheter i Malå. Han säger att han väntade på pengar och kontrakt som inte kom, och att Christoph nu är skyldig honom ungefär 30 000 kronor i utebliven lön.

Anvar Osmanov är en av de ukrainska byggnadsarbetarna som Christoph Svahn anlitade för att rusta upp fastigheter i Malå. Han säger att han väntade på pengar och kontrakt som inte kom, och att Christoph nu är skyldig honom ungefär 30 000 kronor i utebliven lön.

Foto: Evelina Eriksson

Malå2023-05-24 06:00

I mars i fjol träffades en grupp företagare, utbildningsanordnare och kommunrepresentanter från Malå och Skellefteå på Scandic i Skellefteå för att diskutera pågående och framtida samarbeten.

Det var mässa och mingel, kontakter som knöts och i luften fanns också en förväntan om att det samarbete som 14 Malåföretag har med olika partners i Skellefteå ska utvecklas ännu mer.

undefined
För drygt ett år sedan berättade Christoph Svahn om sina planer på att satsa i Malå och norra Sverige inför en grupp företagare och kommunrepresentanter från Malå och Skellefteå.

En annan programpunkt som väckte förhoppningar var det föredrag som Malåbördige Christoph Svahn höll via länk.

Han berättade att han då befann sig i Dubai och att han sedan början av 2010-talet varit engagerad i finans- och fastighetsbranschen.

Nu skulle han investera i norra Sverige, något som han planerat att göra i tio års tid.

– Då har det främst handlat om att göra det i Umeå eller Sundsvall. Nu är situationen mogen att investera i den här regionen också och det kommer att ske från Malå, sa Christoph Svahn.

undefined
Norrkronans etablering i Malå har lämnat många frågetecken efter sig. De fastigheter som Norrkronan köpte ligger alla centralt i Malå och är därför viktiga för samhällsbilden.

Han är engagerad i ett stort antal företag och inför de samlade åhörarna betonade han att hans bolag har mycket bra vägar in i den svenska kapitalmarknaden tack vare goda kontakter i fastighetsbranschen.

Något som hans gamla hemort nu skulle få nytta av.

– Jag brinner också för samhällsutvecklingen i Malå där det händer mycket positivt nu. Jag är nu på jakt efter bra objekt att investera i och jag är en handlingskraftig person som levererar, berättade Christoph Svahn.

I samma veva köpte hans bolag Norrkronan i Västerbotten AB tre fastigheter längs Storgatan i Malå. Dessutom hyrde AXT Investment AB, ett annat av hans bolag, Handelsbankens tidigare lokaler av Malå kommun. Christoph Svahn köpte även ett fritidshus vid Nölviken.

Våren 2022 började arbetet med att renovera det stora vita huset mitt emot torget, en fastighet som inrymmer företagslokaler på nedervåningen och lägenheter på övervåningen, och som länge stått och förfallit.

Arbetet pågick i flera månader och ledde till att fasaden fick ett lyft. Däremot blev det aldrig klart.

undefined
Det stora vita trähuset mittemot torget var ett av fastighetsköpen som Norrkronan gjorde i Malå. En upprustning påbörjades också, men jobbet blev aldrig klart.

Orsaken var, enligt de ukrainska arbetarna som hade anlitats för att göra jobbet, att de inte fick ut hela den utlovade lönen och därför valde de att avsluta arbetet. Det var också problem med anställningskontrakten. Detta berättar de ukrainska arbetarna för Norran.

undefined
Anvar Osmanov växte upp i Charkiv i Ukraina, men är född i Ryssland och har ryskt pass. Det gjorde det svårt för honom att stanna i Ukraina när kriget bröt ut, samtidigt som han inte kunde tänka sig att åka till Ryssland och kanske tvingas slåss mot sitt eget land.

Vi har pratat med flera av dem, som alla har likartade historier. En av dem är 25-årige Anvar Osmanov från Charkiv, som Norran tidigare berättat om. Han jobbade då hos hustillverkaren Grönbo i Bjurträsk, men skulle utvisas inom kort eftersom han har ryskt pass och Migrationsverket inte bedömde att han hade tillräckliga skäl att stanna i Sverige.

undefined
Roman Lupashko och Anvar Osmanov fick båda jobb hos hustillverkaren Grönbo i Bjurträsk efter att ha slutat arbeta på fastigheterna i Malå. Anvar utvisades dock ur Sverige i början av året.

Anvar Osmanov och hans kompis och kollega Roman Lupashko berättade då att de båda började arbeta med att renovera fastigheter i Malå i maj i fjol och att de jobbade där i ungefär fyra månader innan de gav upp.

– Vi väntade på ett kontrakt från en kille, Christoph Svahn, och det kom aldrig. Vi var som fångade för de första veckorna sa han ”ni kan fortsätta jobba, ni kommer att få ert kontrakt efter typ två eller tre veckor”, säger Anvar Osmanov.

– Nästa vecka sa han det igen, sedan fick vi inte alla våra pengar och efter det satt vi i en sorts fälla.

De berättar att de fick ut en del av lönen, men inte allt. Anvar berättar att han saknar omkring 30 000 kronor, medan Roman hävdar att han gått miste om cirka 8 000 kronor.

Vad sa Christoph när ni begärde att få era pengar?

– Vi försökte få kontakt med honom men han var alltid väldigt upptagen, säger Anvar.

De berättar att det totalt var omkring åtta personer som arbetade med att rusta upp fastigheterna i Malå, de flesta från Ukraina.

undefined
Så här såg det ut när arbetarna rustade upp fastigheterna i Malå. Arbetet pågick i flera månader, men sedan valde de missnöjda arbetarna att åka därifrån.

Förutom det stora vita huset arbetade de med Handelsbankens före detta lokaler, ett bostadshus på en av fastigheterna och Christoph Svahns privata fritidshus.

undefined
Roman Lupashko kommer från Odessa i Ukraina. Han jobbade i ungefär fyra månader åt Christoph Svahns bolag i Malå innan han tröttnade och sökte sig något annat.

– För oss var det en väldigt svår situation eftersom vi har familjer i Ukraina och behövde skicka pengar till dem. Jag tror att han visste om det, säger Anvar.

undefined
I januari berättade Norran om Anvar Osmanov som jobbade i Bjurträsk men skulle utvisas från Sverige på grund av sitt ryska pass. Kort därefter tvingades han också lämna landet.

Vad som i efterhand känns extra tufft för Anvar är att han ödslade fyra månader av sin tid i Sverige på Norrkronan. Om han hade börjat tidigare på Grönbo skulle han ha fått ihop tillräckligt lång anställningstid för att byta spår från asylsökande till arbetskraftsinvandrare, och därmed haft större chans att få stanna.

– På grund av att Christoph inte höll sina löften förlorade jag mycket tid. Nu blev det inte tillräckligt för att jag skulle få stanna i Sverige på mitt nya jobb, säger Anvar.

Varken han eller Roman Lupashko räknar med att få ut några pengar. Men en som inte har gett upp är deras tidigare kollega Georgiy, som egentligen heter något annat.

Han berättar att han i drygt åtta månader både arbetade på byggena och fungerade som något av en samordnare, rådgivare, tolk och chaufför åt Christoph Svahn, och säger att Christoph nu är skyldig honom närmare 250 000 kronor i utebliven lön.

– Jag tänkte på de andra killarna, försökte se till att de fick ut sin lön och var sist i kön. Jag förlorade mest av alla, säger Georgiy, och tillägger:

– Han lovade för mycket och höll nästan ingenting.

undefined
Det var mycket som lämnades åt sitt öde när arbetet på fastigheterna avbröts. Så här ser det ut utanför ett av husen.

Nu har Georgiy och ytterligare en kollega tagit hjälp av en advokatbyrå för att få ut sina pengar av arbetsgivaren Northrock Investment Group, ännu ett av Christoph Svahns många bolag.

Först skickade deras juridiska ombud ett brev till bolaget med hopp om att göra upp i godo. Men efter att ha väntat på svar i flera månader har de nu lämnat in en ansökan om stämning till Stockholms tingsrätt.

Enligt stämningsansökningarna har bolaget inte bara låtit bli att betala stora delar av lönen och hela semesterersättningen till Georgiy och hans kollega. Arbetsgivaren anklagas också för att inte ha betalat in någon inkomstskatt eller några sociala avgifter för dem.

Stämningsansökningarna innehåller två alternativa yrkanden beroende på hur anställningstiden ska räknas. För Georgiys del handlar det om mellan 380 000 och 566 000 kronor, och för hans kollega mellan 178 000 och 307 000 kronor. Det finns också oklarheter kring om och när de ska ha blivit uppsagda.

När du ser tillbaka på vad som hänt, vad tycker du om hur Christoph har agerat?

– Jag tror att han försökte äta upp allt han såg på den tiden, men pengar har alltid en förmåga att ta slut. Men det värsta han gjorde var att lämna oss alla hjälplösa i en mycket svår tid, säger Georgiy.

undefined
Det fanns en hel del förväntningar när Norrkronan skulle etablera sig i Malå. Nu är det många Malåbor som undrar vad som ska hända med fastigheterna i centrum.

Norran har i flera månaders tid försökt få till en intervju med Christoph Svahn för att låta honom bemöta kritiken. När det till slut lyckas säger han att målet med hans investeringar i Malå var – och fortfarande är – att göra något positivt för sin hemkommun.

När sedan fastighetsmarknaden vek fick hans bolag problem med likviditeten.

Christoph Svahn ger en något annorlunda bild av vad som hände när arbetet avbröts. Enligt honom var det arbetsgivaren som stoppade arbetet på grund av de finansiella problemen och då erbjöds arbetarna andra arbetsplatser och gratis boende.

Han säger också att de flesta av arbetarna var anställda av ett bemanningsföretag, något som tillbakavisas av både Georgiy och hans juridiska ombud och som även motsägs av de anställningsavtal som Norran tagit del av.

Vi vet att två av arbetarna har lämnat in en ansökan om stämning hos tingsrätten för att få ut utebliven lön, semesterersättning och skadestånd, och det är stora pengar det handlar om, hundratusentals kronor. Hur ser du på det?

– Det stämmer och vi håller på med det. Jag vill inte kommentera enskilda anställda, men vi kommer att hitta en lösning. Vi hade olika syn på antalet arbetade timmar till exempel. Men det kommer att lösas i rätten. Vi ska göra vårt yttersta där för att få fram en kompromiss så fort som möjligt, säger Christoph Svahn.

Anser du att du har tagit ditt ansvar som arbetsgivare för personalen i det här fallet?

– Självklart, om de är missnöjda så är det beklagligt och det ber jag om ursäkt för. Som situationen blev så kunde det ha blivit mycket bättre och jag har väldigt dåligt samvete för att det inte blev som vi hade tänkt oss.

De flesta av arbetarna kom från Ukraina, en del med målet att få ihop pengar till drabbade anhöriga i hemlandet. Som ansvarig för att de skulle få ut sin lön, vad tänker du om det?

– Så fort vi såg att det inte gick ihop så erbjöd vi nya arbetsplatser. Det är självklart, jag känner jättestarkt för Ukraina och jag känner jättestarkt för de här människorna. Men det gick inte, vi kunde inte erbjuda alla fast anställning.

Vad gäller skatter och sociala avgifter uppger Christoph Svahn att den saken ska rättas.

– Så fort vi är överens om antalet timmar så kommer det att stämma på pricken, säger han.

Christoph Svahn

Christoph Svahn är 35 år och växte upp i Malå. Han flyttade till Umeå efter grundskolan och bosatte sig därefter i Stockholm. Han har även påbörjat en utbildning vid London School of Economics, men inte tagit någon examen.

Under en stor del av sitt yrkesverksamma liv har han sysslat med affärer, bland annat inom fastighets- och finansbranschen. Enligt Allabolag är han i dag verksam i 39 bolag och har tidigare haft uppdrag i ytterligare 106 bolag. 

Christoph Svahn är sedan i fjol åter folkbokförd i Malå. I samband med det hade han omfattande planer på att satsa i Malå, bland annat köpa Tjamstananläggningen och bygga ett nytt badhus.

LÄS MER: Därför går Norran ut med namn och bild på Christoph Svahn

NÄSTA DEL

Malå kommun kräver Christoph Svahns bolag på närmare 50 000 kronor i uteblivna hyror, en skuld som nu har gått till inkasso. ”Jag känner att jag har blivit lurad”, säger den tidigare fastighetsansvarige på kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!