Bedrägerier, hotellnätter, svartjobb och pyramidspel

Norran har skruvat upp ambitionerna i vår granskande journalistik. Det är en del av vårt läsarlöfte om att hålla makten hederlig. Under 2023 har vi genomfört en rad uppmärksammade granskningar. Här är några smakprov.

Norran har granskat både privat och offentlig verksamhet i år.

Norran har granskat både privat och offentlig verksamhet i år.

Foto: Evelina Eriksson/TT/Stina Westerberg

Skellefteå2023-12-27 05:00

Bara två dagar in på det nya året rapporterade vi att ett ödehus i Ånäset som sålts för 3,9 miljoner kronor – bara fem månader efter att det sålts för 200 000 kronor. Bakom affären låg samma företag som några månader tidigare köpt ett chockdyrt ruckel i Lövånger, en affär som Norran också granskat. Samma dag som köpet skedde gjorde köparen en inteckning på tre miljoner kronor. Elena Wallin, underrättelsechef vid Skatteverket, ansåg att tydde på penningtvätt eller bedrägeri.

I februari skrev vi om företaget Daxio, som fått fäste i Skellefteå. Med lockelser om passiv inkomst utan krångliga regler uppmuntrades medlemmar att gå in med stora summor pengar. Men myndigheter varnade för att det kunde vara ett pyramidspel. ”Ni skulle bli förvånade över hur mycket jag tjänar”, berättade en av de lokala medlemmarna på ett rekryteringsmöte där Norran deltog undercover.

I november granskade vi ännu ett misstänkt pyramidspel, IM Academy, som riktar sig till ungdomar och skyltar med rikedom, lyxliv och resor jorden runt. Myndigheter i fler än tio länder varnar för företaget. ”Allt är en bluff”, berättade en tidigare medlem.

Under året har Norran också granskat ett hunddagis i Västerbotten. Personalen vittnade om allvarliga missförhållanden, medan chefen sa att allt handlade om smutskastning. Det handlade bland annat om en hund som avled efter att ha blivit attackerad. Två andra stängdes in bland sin egen avföring och fler uppges ha farit illa på olika sätt.

Representation kan låta som ett tråkigt ord, men det handlar om hur offentlig verksamhet handskas med sina pengar. I maj kunde vi avslöja att styrelse och anställda i kommunala kulturhusbolaget i Skellefteå gillade att bjuda sig själva på trevligheter och smörja kråset. Renentrecoté, fjällröding och löjrom stod på menyn. Det fanns en kultur med frikostiga luncher kollegor emellan och flera interna festligheter på bolagets bekostnad.

Några som också tyckte om festa till det var bygglovsavdelningen vid Skellefteå kommun. Det berättade Norran i höst. De anställda bjöds bland annat på hotellnätter, grillskola och dyra konferenser. "Jag vill att gruppen mår bra", sa bygglovschef Enar Nordvik. När kommunanställda läsare fick frågan om hur ofta de bjuds på hotell av arbetsgivaren svarade 71 procent "aldrig".

I maj berättade vi även om fastighetsbolaget Norrkronan och affärsmannen Christoph Svahn som hade storslagna planer på att investera i Malå. Men obetalda fakturor och anklagelser om svartjobb och uteblivna löner till ukrainska arbetare gjorde att löftena krackelerade. Även Malå kommun låg i tvist med honom. "Jag känner att jag har blivit lurad, förd bakom ljuset", sa Ebbe Ström Bergstedt.

Norran granskade även dödshot och våld i skolan och kunde berätta att elever upplevs ha blivit mer utåtagerande. "Det är otroligt grova påhopp", sa Mikael Johansson vid Sveriges lärare. Norran kunde berätta om en rad allvarliga fall och hur vanligt det är med hot och våld.

Klimatförändringarna blir alltmer påtagliga och vi måste minska utsläppen. Därför valde Norran att granska hur klimatvänliga Skelleftepolitikernas bilar är. Sammanställningen visade att KD:s utsläpp var högst och MP:s lägst. Deras gruppledare Linnea Öhman berättade att hon bodde på landsbygden, körde långt och inte hade tillgång till buss. Därför valde hon en elbil.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!