Norran berättade 1 november att ett ruckel hade sålts i Lövånger för 4,5 miljoner kronor. Köpare var en 25-åring från Skogås. Huset hade stått öde i tre år, elen hade klippts, huset var vattenskadat med krossade fönster.
Vid närmare granskning av affären kunde vi konstatera att köpet ingick i ett köpmönster som även gick igen hos två andra fastigheter, i Ånäset och Kramfors. Flera företagare och privatpersoner har senaste åren köpt och sålt de tre fastigheterna synkroniserat vid samma datum.
Nu har huset i centrala Ånäset också sålts dyrt. Det köptes för 200 000 kronor i juli och fem månader senare såldes det för 3,9 miljoner kronor till en man i 40-årsåldern i Hässelby. Samma dag gjorde han en inteckning på drygt tre miljoner kronor. Mönstret är detsamma som vid affären i Lövånger.
Bakom affären låg samma företag i Skogås som sålde det dyra huset i Lövånger. Företaget drivs av en 49-årig man, som sedan 2018 inte haft någon registrerad inkomst och företaget saknar omsättning. Däremot har mannen haft ett mycket stort antal betalningsanmärkningar.
Köparen har haft inkomst av tjänst senaste åren, enligt Acta Publica, men lönen är låg. Han bor i en hyresrätt på drygt 50 kvadrat med två rum och kök tillsammans med tre vuxna personer. Två av dem har ingen registrerad inkomst senaste åren och en har tidigare haft skulder hos Kronofogden. Trots detta slår 40-åringen alltså till på ett extremt dyrt hus i Ånäset.
När Norran kontaktade Elena Wallin, underrättelsechef vid Skatteverket, för en experts synpunkter på affären i Lövånger svarade hon att fastighetens skick i kombination med köpesumman kunde tyda på penningtvätt eller någon form av bedrägeri.
Hon berättade att en fastighet med lågt taxeringsvärde som belånas till jämförelsevis mycket höga belopp är märkligt. Ånäsetvillan har ett taxeringsvärde på 196 000 kronor. Om ett köp skedde strax innan huset såldes vidare och det inte gjorts värdehöjande åtgärder så är det svårt att förstå värdeökningen, påpekade Elena Wallin.
Enligt henne kunde det handla om bolånebedrägeri baserat på falska uppgifter. Genom att belåna huset kan man frigöra kontanter för att göra andra inköp.
Norran sökte köparen flera gånger via ett mobilnummer på måndagsförmiddagen utan framgång. Efter det skickade vi frågor via sms, som lästes strax efter klockan elva. Ingen återkoppling har skett efter detta.
Norran var tidigare i kontakt med den mäklare som förmedlade fastigheten i Lövånger. Han såg inget misstänkt med upplägget, sa han då och berättade att huset nu skulle genomgå en helrenovering.
När Norran kontaktar Fastighetsmäklarinspektionen, FMI, för att höra om det kommit in någon anmälan mot mäklaren meddelar de att de har initierat en tillsyn mot honom. Juristen Josefin Andersson svarar att det råder sekretess kring ärendet och att de inte kan ge närmare information om ärendet. Men det har inletts på grund av att mäklaren haft ett uppdrag avseende en försäljning som FMI fått kännedom om. Han ska nu få chans att yttra sig och lämna handlingar till myndigheten. Därefter ska handläggaren ta ställning till hur man går vidare.
Inget av dokumenten Norran tagit del av tyder på att denna mäklare skötte affären i Ånäset. SEB är heller inte involverade denna gång. Istället är det en annan bank som skött inteckningen.