En ung man sitter ensam på en balkong. Himlen är nattsvart, runt om honom skymtar flera skyskrapor. Framför sig har han en laptop med inbyggd webbkamera. Mannen trycker på inspelningsknappen och tar sats:
– Alright alright, så first of all, jag vill bara hälsa alla välkomna. Om du har fått denna videon skickad till dig av en kompis, eller någon som du hört av dig till privat, spelar absolut ingen roll, inleder han rappt.
Klippet som mannen spelar in är en rekryteringsvideo för en grupp som kallas ”Retired Young”, det vill säga ”pensionerad i ung ålder”. Han berättar energiskt om hur den som går med i gruppen kan skapa sig ett helt nytt lyxliv.
– Detta är exakt samma sak som jag fick bevisat till mig för åtta månader sen. Nu sitter jag här, sju månader senare, i Dubai, lever full time från min mobiltelefon och kan resa när jag vill, säger han och gestikulerar för att visa att han är utomlands.
I 30 minuter berättar mannen om olika sätt som användare sägs kunna tjäna pengar. Det visar sig att Retired Young är en grupp som är en del av ett större koncept som kallas "IM Mastery Academy", eller bara "IM Academy". Företaget finns inte registrerat i Sverige, varken som bolag eller förening.
Ju fler man värvar, desto mer pengar påstås man få. Är man riktigt duktig kan man få över två miljoner kronor i veckan, påstår mannen. Det är oklart var pengarna kommer ifrån.
I övrigt kretsar mycket kring möjligheten att köpa onlinebaserade utbildningar i valutahandel. Kurserna är dyra; först betalas en startavgift motsvarande antingen 1 600 eller 2 700 kronor – och sedan tillkommer en nästan lika hög avgift varje månad. Kurser erbjuds även inom till exempel kryptovaluta, sociala medier och e-handel.
När man köper en kurs i valutahandel får man tillgång till ett antal förinspelade videoklipp. Dessutom blir man lovad en ”personlig coach” och man påstås få tillgång till olika verktyg som ska hjälpa att scanna av marknaden.
Valutahandel i sig är inte olagligt, men kan vara riskabelt. IM Academy skyltar inte med att det finns en risk att man kan förlora sina pengar. Det är dessutom tydligt att konceptet riktar sig till unga personer. Mannen i videon säger att han är född 2004 och att han hoppade av gymnasiet för att satsa helhjärtat på konceptet.
– I am not selling dreams, don't get me wrong. Jag säger bara vad som är possible! Jag är ett levande bevis, säger han.
Deltagare uppmuntras dessutom att fortsätta pumpa in pengar i konceptet under lång tid – månad efter månad, år efter år. Om man köper ett ”resepaket” (startavgift: 1 600 kronor), så påstås man få ”sjuka discounts” på olika resor.
– Jag och en kompis hittade en resa till Bali för 90 procent rabatt. Hör ni hur sjukt det är? säger mannen.
Om man sedan fortsätter att betala varje månad i tio år så påstår mannen att man blir bjuden på en ”gratis” resa vartsomhelst i världen. Men vid det laget har man i praktiken lagt över 165 000 kronor på resan.
– Jag vill att du genuint tackar den personen som har skickat den här videon till dig och gett dig denna möjlighet. Vilken annan kompis har gett dig en möjlighet att tjäna flera miljoner kronor? avslutar mannen.
Men alla är inte lika entusiastiska inför konceptet. Faktum är att myndigheter i bland annat Frankrike, Spanien, Portugal, Luxemburg, Storbritannien, Nya Zeeland, Tjeckien, Peru och Colombia har varnat för IM Academy.
I Belgien har man tagit det ett steg längre genom att helt förbjuda företaget. Förbudet motiveras med att IM Academy ”visar egenskaper som är karakteristiska för ett pyramidspel”. Och i Polen har flera IM Academy-företrädare dömts till böter för pyramidspel.
Bolaget finns också med på svenska Finansinspektionens varningslista. Finansinspektionen har dock inte gjort någon egen undersökning, utan utfärdade sin varning i samband med att tillsynsmyndigheten i Luxemburg gjorde det. Det bekräftar Karin Franck, pressekreterare på Finansinspektionen.
– Många lockas av annonser i sociala medier som utlovar snabba pengar med en minimal insats. Vi kan inte kommentera enskilda fall men generellt råder vi konsumenter att vara skeptiska till alla erbjudanden som säger sig ge en väldigt god avkastning i någon form. Investeringar som låter för bra för att vara sanna är ofta det och kan i stället visa sig vara värdelösa, säger Karin Franck.
Hon fortsätter:
– Vår grundrekommendation är att bara investera i värdepapper genom företag som finns i vårt företagsregister och aldrig genom företag som finns på varningslistan, oavsett om varningen är utfärdad av FI eller av en tillsynsmyndighet i ett annat land.
Flera medier, både i Sverige och utomlands, har granskat IM Academy de senaste åren. I februari i år skrev Svenska Dagbladet att bolaget härrör från en amerikansk bedrägerihärva. Den amerikanske grundaren Christopher Terry har en lång bakgrundshistoria av tvivelaktig affärsverksamhet, skriver SvD. År 2018 dömdes föregångaren till IM Academy, som kallades ”Imarkets live”, att betala 150 000 dollar i böter i USA. Bolaget bytte namn men misstankarna om pyramidspel kvarstår.
I våras besökte P4 Sjuhärads reportrar flera lokala IM Academy-möten under falsk identitet. Mötena beskrevs som ”sektliknande”. Ungdomar berättade om hur de känner sig lurade på sina pengar och om vänskaper som krossats.
Nu har konceptet spridits även till Skellefteå. Enligt uppgifter till Norran har ett flertal gymnasieungdomar gått med. Och för några veckor sedan varnade polisen för att ungdomar i länet blivit tillfrågade att gå med i koncept som kan röra sig om pyramidspel eller annan typ av investeringsbedrägeri.
Ulrica Heldebro är tillförordnad gruppchef på polisens bedrägerigrupp i Västerbotten. Hon vill inte uttala sig specifikt om IM Academy, men konstaterar att ungdomar är särskilt sårbara för pyramidspel och andra bedrägerier.
– Om någon flashar med 5 000 kronor för en ungdom som pluggar och inte har något jobb... Det är ju jättemycket pengar. Det kan bli en väldigt stor skada, till exempel om man luras att ta lån för att tjäna de här pengarna. Man kan ju i värsta fall ”fördärva” hela sin framtid om man tror att man ska bli rik och kunna resa överallt, säger hon.
Personerna som rekryterar till sådana koncept är ofta själva ungdomar, konstaterar hon. De flashar med snygga kläder och en lyxig livsstil.
I IM Academys fall måste deltagare alltså betala en startavgift i form av ett utbildningspaket. Ulrica Heldebro betonar återigen att hon inte vill uttala sig om enskilda fall, men konstaterar att tillvägagångssättet ofta ser ut på det sättet när det gäller pyramidspel.
– Det börjar med att man köper ett paket, ofta guld, silver eller brons. Köper man de dyrare alternativen så sägs det också att man kan tjäna mer. Men då blir kraven samtidigt högre, för man måste värva fler kompisar för att hålla konceptet flytande.
– Ofta kan det vara så att man faktiskt får en liten slant till en början. Då blir man övertygad om att det funkar, man satsar mer pengar, värvar fler personer. Men tids nog havererar allt och pengarna försvinner, säger hon.
Vad ska man vara uppmärksam på innan man går in med pengar?
– Det finns flera varningstecken, till exempel att det presenteras som en unik möjlighet. Man måste gå med i början, för det är då som de ”stora vinsterna” görs. Det är också vanligt att man inte får så mycket information utan måste komma till ett möte eller lyssna på en presentation för att veta vad det handlar om. Dessutom lockar man ofta med passiv inkomst. Man behöver inte göra något, bara sprida det till sina kompisar.
Varför tillåts ett koncept som IM Academy att finnas i Sverige, med tanke på alla varningar från myndigheter?
– Jag har svårt att se hur man skulle kunna stoppa ett sådant företag. Först måste vi få in en anmälan från en målsägande, sen är ju problemet: vad har du egentligen blivit lovad? Kan du bevisa att du har blivit lovad en miljon kronor, eller har det bara sagts att du ”skulle kunna” tjäna så mycket? Är det då ett bedrägeri? Det är svårt att leda i bevis.
– Om vi själva skulle gå med så skulle vi antagligen få kontakt med någon i mitten av pyramiden. Men de är ju lika lurade som alla andra, det är huvudet man vill åt. Och var sitter den personen? Antagligen någonstans utomlands.
Blir det svårare om en utredning leder utomlands?
– Ja, det blir det. Helt klart.
Kan ni inte starta en egen utredning?
– Vi har inte fått in några konkreta uppgifter som gör att vi i dagsläget kan inleda en förundersökning. Det bästa vi kan göra är att jobba brottsförebyggande, att informera om riskerna, säger Ulrica Heldebro.
Norran har sökt IM Academy upprepade gånger. Företaget har inte återkopplat. På företagets hemsida finns ingen tydlig information om vem som är ansvarig eller vilka personer som står bakom konceptet. Det finns inga telefonnummer. Den enda kontaktvägen är en mejladress men det är oklart vem som administrerar den.
Vi har upprepade gånger försökt nå grundaren Christopher Terry, både via hans egen hemsida och sociala medier, men han har inte svarat.
Vi har också försökt nå mannen som spelade in rekryteringsvideon, men han har inte heller återkopplat.
NÄSTA DEL: Mammorna vars söner gått med i IM Academy berättar om oron
Pyramidspel
Pyramidspel är ett arrangemang där du som deltagare gör en vinst genom att rekrytera nya deltagare. Alla deltagare betalar en insats som går uppåt i ledet. Ju fler deltagare som träder in i spelet, desto fler måste värvas för att spelarna i de föregående leden ska få tillbaka sina insatser eller mer. Till slut kollapsar arrangemanget, eftersom det inte finns några fler personer att värva.
Begreppet används ibland synonymt med ”ponzibedrägeri”. Det är en bedrägeriform där bedragarna lockar personer att investera pengar och för detta få en mycket hög avkastning. De pengar som kommer in placeras däremot inte i vad som utlovats, utan används för att i sin tur hålla bedrägeriet igång och locka nya investerare.
Både pyramidspel och ponzibedrägerier är olagliga i Sverige.
Tipsa oss
Har du erfarenheter av IM Academy? Hör av dig till oss via tipsa@norran.se.