I början av juni påbörjade Norran en granskning om arbetsmiljön på Northvolt. Särskilt uppmärksammat blev reportagen om de oförklarade dödsfallen som skett hos personal som arbetat i fabriken. Fler medier, även utländska, publicerade artiklar om detta och i samma veva meddelade Toyota att de stoppade arbetet för sin personal på området och även att BMW dragit tillbaka sin stororder på batterier. Det har även kommit nyheter om en avgående styrelseordförande och stopp för en fabrik i Borlänge.
– Det har varit en utmanande, tung och hektisk tid inom företaget, säger huvudskyddsombudet Mikael Stenmark.
Vi träffas utanför grindarna till batterifabriken samtidigt som det pågår ett skiftbyte. Det är en ständig ström av människor in och ut på industriområdet.
– Det har blivit en hel del diskussioner mellan personal och det har blivit ryktesspridning. Även ute i samhället.
– Vi blev vid ett tillfälle också kontaktade med information om att det skett ytterligare ett dödsfall. Men det visade sig när vi undersökte det att det inte alls hade med Northvolt att göra. Vi lyckades hitta källan, tillägger han.
Hur har stämningen varit bland de anställda?
– Det är allt ifrån att man inte bryr sig till att man fruktar för sitt liv. Skyddsombuden har försökt prata med dem som är oroliga om att de ska prata med sin närmaste chef om det, säger han.
– Det hade lugnat ner sig, tills polisens nya uppgifter kom i dag (läs tisdag).
Strax innan vi stämt träff på tisdagen för en intervju om sommaren och turbulensen har polisen meddelat att de lagt ytterligare ett dödsfall till sin utredning. På onsdagen hade han tagit del av intern information.
– Sjukdomsfallet har företaget inte lyckats knyta till någon person.
Enligt Mikael Stenmark ska inte ens polisen veta vem personen är då det kommit in som ett tips från sjukvården. Där fortsätter Northvolt att jobba med polisen.
När det gäller dödsfallet har information gått ut om att det är en drunkning som skett på fritiden.
– Företaget har kontakt med familj och kollegor och erbjuder dem psykologisk support.
Han tycker sig se en förändring i arbetsmiljöarbetet.
– Det finns utmaningar fortfarande, men jag tror företagsledningen är ödmjukare inför arbetet nu. De tar saker på större allvar. Från facket har vi också varit tydliga med att de behöver vara tydliga gentemot både media och personal om vad som händer.
Mikael Stenmark tycker att skyddsarbetet på Northvolt i grunden inte är fel.
– Problemet har varit att när det funnits behov av förändring så har det tagit tid att få till det. Men i dag är ledningen mer på tå och de är hårdare med skyddsutrustning.
Enligt akuten kom det personal från Northvolt dit i princip varje vecka. Är det en acceptabel nivå på skador?
– Jag önskar att det inte skedde några olyckor här men med så mycket folk ... misstag sker och självklart ska de söka vård och säkerställa att de inte skadas. Men självklart ska alla olyckor av vikt rapporteras, såsom skador i ögon och där kemikalier är inblandade. Om olyckor inte rapporteras påverkar det statistiken i det systematiska arbetsmiljöarbetet.
Han tillägger att han anser att skyddet inte bör hänga på skyddsutrustningen.
– Det ska finnas en barriär före det. Man ska kunna göra misstag utan att liv och hälsa står på spel. Man ska minimera riskerna.
Hur omfattade förändringar krävs?
– Det är både små justeringar till stora ombyggnationer. Exempelvis gäller det korskontaminering som sker i omklädningsrum.
Efter olyckorna som skett har det utförts mätningar på luftkvalitet i lokaler och de har bytt kemikalier i städprocesserna. Städmedlet IPA, som Norran tidigare berättat om, används mycket mindre.
Enligt Mikael Stenmark har skyddsombuden också behövt ändra sitt arbete.
– Även de är mer på tå och använder hela verktygslådan de kan. Skyddsombuden inom IF Metall ska också gå en utbildning i augusti i kemiska hälsorisker för att höja kompetensen.
Facken jobbar även med att få till en generell praxis när det gäller anställda som är gravida, som pekar ut vilka byggnader och arbetsmoment de kan jobba i för att inte komma i kontakt med skadliga ämnen eller för mycket buller.
– Tyvärr finns de på alldeles för många ställen i produktionen. Få stationer är helt riskfria.
När Norran skrev om arbetsmiljön i juni lyfte Mikael Stenmark att det fanns problem i mellanchefsledet – att information om problem på arbetsplatsen stannar där och inte kommuniceras vidare.
– Det är fortfarande ett problem. Förbättringspotentialen är hög. Det finns en okunskap hos personal från andra länder om hur arbetsmiljölagstiftningen fungerar här. Det allra största arbetsmiljöproblemet är brist på utbildning.
Hur oroad är du själv för arbetsmiljön i dag?
–Jag är inte trygg, men inte jätteorolig heller. På de farligaste ställena vet folk att de ska skydda sig och jag upplever att de gör det.
Detta har hänt
Tredje juni berättade Norran om oro för arbetsmiljön på Norran. Personal vittnade om en rädsla för kemikalier och facket berättade att det fanns brister i arbetsmiljöarbetet. Att nio anställda fått förminskade pupiller vid arbete hade inte anmälts till Arbetsmiljöverket.
Femte juni publicerades en artikel om städare som vistades i farliga utrymmen utan att förstå vilka regler som gäller. Rengöringsmedlet IPA lyftes fram som ett problem. "Lukta på det där så blir du rätt snart yr", sa en person till Norran.
Ett par veckor därefter berättade vi om två unga män som arbetat på Northvolt och oförklarligt avlidit i sina hem. Deras familjer sökte svar om vad som hänt. De var även kritiska till Northvolts agerande i samband med dödsfallen.
Dagen därpå meddelade polisen att de skulle starta en utredning om dödsfallen då ett tredje oförklarat dödsfall inträffat. Syftet var att se om det fanns några kopplingar till arbetsplatsen. De utreds nu hos miljöbrottsenheten i Umeå.
I början av juli rapporterade Norran om att två personer på fabriken utsatts för elektrolytånga. Personerna kontrollerades på akuten. En av dem ska inte ha burit skyddsmask.
Med rätt skyddsutrustning hade 25-åringen som omkom efter Northvoltexplosionen i november i fjol kunnat överleva. Den slutsatsen drar miljöåklagare Christer B Jarlås, som leder utredningen. Detta berättade vi också om i juli. Liksom att det skett utsläpp av farliga kemikalier på Northvolt.