Trebarnspappan Mahari Baraki, 33 år, hittades i januari död i sin säng i Skellefteå dagen efter sitt kvällsjobb på Northvolt. Maedin Ghidey Embaye, 19 år, gick en dryg månad senare av sitt nattskift på batterifabriken. Nästa dag – den 23 februari – hittades även han död i sin säng i hemmet i Skelleftehamn.
Maedin hade då jobbat på Northvolt i åtta månader – ett jobb som var hans första efter studenten.
– Den dagen hade han ställt sitt larm för att gå och träna, men han vaknade inte. När jag gick fram till hans säng så var han redan död, berättar Maedins mamma Hadas Kibrom Woldemariam.
I handen håller hon ett inramat foto av Maedin från studenten förra året. Runt axlarna bär han den eritreanska flaggan, varifrån familjen ursprungligen kommer.
– Han var väldigt snäll och rolig och väldigt hjälpsam, säger hon.
Familjen beskriver Maedin som en person som passade in i alla sammanhang och som alltid sa vad han tyckte.
Hans plan var att jobba på Northvolt i ett par år för att sedan söka sig till universitetet för att studera teknik.
För mig så lever han fortfarande.
Hadas Kibrom Woldemariam
Maedins mamma
Maedins äldsta bror berättar om deras sista telefonsamtal, dagarna före hans död.
– Han mådde inte bra av lukten och att vara i den miljön, och sa att han inte ville fortsätta jobba där, säger han, och berättar att Maedin hade skyddsutrustning "från fötterna till huvudet".
Familjen har nu begravt Maedin i Eritrea. De söker fortfarande svar på varför han så oförklarligt gick bort. För att klargöra dödsorsaken genomfördes två obduktioner men i den slutgiltiga rapporten framgår att det inte finns några bakomliggande sjukdomar eller några tecken på alkohol, mediciner eller droger. Dödsfallet beskrivs som oförklarat.
– Läkaren säger att de fortfarande inte har någon orsak, men vi vill veta varför, säger hans pappa.
Maedin var väldigt aktiv och spelade fotboll i olika lag i Skelleftetrakten, bland annat i Rönnskär, berättar föräldrarna. Familjen brukar gå till fotbollsplanen som ligger nära hemmet. Där har de många minnen tillsammans och de säger att det har blivit en speciell plats att gå till.
– När jag går här så minns jag Maedin. För mig så lever han fortfarande, säger hans mamma.
Samtidigt som familjen i Skelleftehamn söker svar på Maedins oförklarliga död, sitter en annan familj i sorg och chock, lämnad med frågor om vad som hänt Mahari Baraki, 33 år. Den 5 januari hittades också han död i sin säng. Han hade kommit hem från sitt jobb på Northvolt efter ett kvällsskift som städare åt Sodexo.
– Han var jättesnäll som person. Jätteödmjuk och han var en väldigt bra pappa, säger barndomsvännen Ybrah Ruusom.
– Hans plan var att hämta hit familjen, men det blev inte så.
Det var Maharis rumskamrat i Skellefteå som hittade honom död. När han kom hem låg Mahari fortfarande kvar i sängen, trots att han skulle ha börjat jobba då, berättar Ybrah.
– Rumskamraten ringde till mig och var väldigt rädd. Han sa "han är död".
Enligt Ybrah var Mahari frisk. Inte heller obduktionsrapporten, som Norran tagit del av, visar på några bakomliggande orsaker som skulle kunna förklara dödsfallet.
– Han somnade, han gick bara bort.
Han somnade, han gick bara bort.
Ybrah Ruusom
Maharis barndomsvän
Mahari flyttade i september upp till Skellefteå från Skutskär, söder om Gävle. Där bor fortfarande hans änka Ksanet Okbay och deras tre små barn. Hon berättar för Norran om det sista telefonsamtalet med maken.
– Han frågade om jag och barnen mådde bra. Jag pratade med honom i en timme fram till tjugo över tio den kvällen, säger hon.
Ksanet berättar att hon hade svårt att ta in polisens dödsbesked när de följande kväll knackade på.
– Jag bara skrek och svimmade på golvet. Det var svårt att tro på det polisen berättade. När han var här två veckor tidigare mådde han jättebra.
Hon berättar att hon tagit del av obduktionsrapporten.
– Där stod det bara att han avlidit utan orsak. Det finns ingen förklaring.
Killen som är fem år gammal frågar alltid och jag svarar att pappa är död.
Ksanet Okbay
Maharis änka
Hur är det att leva med den ovissheten?
– Det är jättesvårt.
Hur berättar du för barnen om det som har hänt?
– Den stora tjejen är nästan alltid ledsen. Killen som är fem år gammal frågar alltid och jag svarar att pappa är död. Den lilla killen, som är tre år gammal, brukar säga att han inte är död utan bara jobbar.
Både Maharis och Maedins familjer hade högre förväntningar på arbetsgivarnas hantering efter dödsfallen och känner en besvikelse över kommunikationen.
– Det är ingen som kontaktat mig. Jag har bara pratat med polisen, säger Maharis änka.
– Jag känner mig ledsen. Han jobbade med dem och de borde ha hört av sig.
Barndomsvännen Ybrah har varit i kontakt med en av Sodexos chefer vid ett tillfälle efter dödsfallet, berättar han.
– Hon svarade mig första gången och var ledsen och beklagade och skulle ringa till hans fru, men det gjorde hon inte. De kunde åtminstone ringt henne, säger han.
Även Maedins familj är upprörda och besvikna över arbetsgivarens agerande efter dödsfallet – i detta fall Northvolt.
– Han jobbade på företaget, så åtminstone kunde de ringa eller skicka meddelande. Det kändes som att de inte vill ha kontakten. Vi mår dåligt över det, säger Maedins pappa.
Den äldre brodern berättar att den knapphändiga kontakt de haft med företaget handlar om försäkringsfrågor.
– Man blir lite arg om jag ska vara ärlig. Att inte Northvolt bekräftar oss är jobbigt, säger han.
Norran ställer frågan till Matti Kataja, ansvarig för kommunikation och samhällsrelationer i Norden på Northvolt, om hur de ser på att anhöriga är besvikna över att företaget inte hört av sig med kondoleanser eller stöd efter dödsfallet.
De känner att ingen från arbetsgivaren bryr sig. Hur ser ni på det?
"Som vi meddelat tidigare har vi haft flertalet kontakter med familjen, även i närtid", uppger han i ett mejl.
Eva Kristensson på Sodexo får samma fråga om Maharis familj. Också hon svarar via mejl:
"Vi försökte komma i kontakt med familjen och lyckades efter ett par dagar nå en släkting. Via släktingen fick vi kontakt med den avlidnes änka".
"Eftersom änkan inte kan svenska eller engelska har all kontakt med henne skett via ett par släktingar. Via dem informerades hon om den avlidnes försäkring hos AFA, vår platschef hjälpte också till att fylla i försäkringsblanketten".
Det är väldigt ovanligt att unga personer utan underliggande sjukdomar dör. En person har avlidit oförklarligt i åldrarna 15 till 19 år i Västerbotten sedan statistiken startade 1997 till 2022, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksstatistik. I åldrarna 15 till 34 år har knappt en man per år dött oförklarligt i Västerbotten från 1997 till 2022.
– Det är inte vanligt att 19-åringar dör överhuvudtaget annat än att de skjuts till döds, säger Eva Rudd, rättsläkare på Rättsmedicinalverket (RMV).
De obducenter som genomfört undersökningarna på Mahari och Maedin uttalar sig inte om sina specifika ärenden. Eva Rudd har inte varit obducent i några av Skelleftefallen och uttalar sig därför endast generellt.
Man kan göra andra screeningar om man får uppgifter från polisen eller har gjort obduktionsfynd.
Jimmy Blomqvist Larsson
Pressekreterare vid RMV
Vid utredningen görs rättskemiska analyser, enligt henne. Där söks det efter hundratals substanser såsom läkemedel, alkoholer och droger, vilket man ofta letar efter just när det gäller unga personer. Men i de här fallen saknas sådana fynd.
– Då kan det ha varit något som har slagit till så fort att det inte lämnat spår i kroppen. Då kan den personen tillhöra de 20 procent av de oförklarade dödsfallen där man inte hittar någon påvisbar orsak till att hjärtat slutat slå.
Vad kan ni inte se i analyserna?
– Exempelvis insulinöverdoser och nya gifter som vi inte känner till.
Om det finns en stark misstanke om någon substans kan man göra en riktad analys, enligt Jimmy Blomqvist Larsson, pressekreterare vid RMV.
– Man kan göra andra screeningar om man får uppgifter från polisen eller har gjort obduktionsfynd.
Skelleftepolisen utredde ärendena, som rubriceras som dödsfall utan misstanke om brott. De båda är avförda eftersom det inte finns någonting som tyder på att det ska ligga något brott bakom.
Familjerna berättar om den oro de ändå känner över huruvida arbetsplatsen kan ha något att göra med dödsfallen.
– Mahari sa att det är jättebra på jobbet, men att det är svårt att jobba där under en lång tid då det finns kemikalier där, säger hans änka.
Inte heller Maedins familj är övertygad om resultatet av den medicinska utredningen och säger att de fortfarande vill utreda om dödsfallet kan ha med jobbet att göra.
– Obducenten kan undersöka vidare men då behöver de veta vilka slags kemikalier som specifikt ska sökas efter, säger den äldre brodern.
Norran frågar Sodexo och Northvolt om de är beredda att initiera en utredning för de anhörigas skull. Sodexo svarar via mejl att de i dagsläget inte har några planer på det eftersom de inte fått några indikationer på att dödsfallet kan kopplas till arbetet.
"Det finns inget som vi kan driva vidare och vi saknar kännedom om vad obducenten kommit fram till i sin utredning. Det är endast familjen som kan bestämma vem eller vilka som har rätt att ta del av obduktionsrapporten", uppger Eva Kristensson i mejlet, och tillägger:
"Om det framkommer nya uppgifter som gör att polisen eller annan myndighet vill inleda en ny utredning kommer vi självklart vara behjälpliga med information".
Matti Kataja på Northvolt konstaterar i sitt mejlsvar att polisen utrett ärendet och avskrivit kopplingen till arbetet.
"I vårt fall har polisen utrett ärendet och avskrivit koppling till arbetet, och vi utgår från att de skulle höra av sig till oss om de var i behov av ytterligare information".