Northvoltområdet har drabbats av flera allvarliga olyckor. I november 2023 skedde en explosion på fabriken och en ung man avled senare. Månaden efter inträffade en ny olycka, där en 57-årig byggnadsarbetare avled efter att ha träffats av en fallande maskindel och en man i 25-årsåldern skadades så svårt att han fick amputera armen.
Under månaderna som gått har Norran varit i kontakt med ett 20-tal personer som uttryckt oro kring arbetsmiljön på Northvoltområdet. En handfull anställda på olika avdelningar som jobbar inom produktion och städ har valt att berätta om vad sett och upplevt. De jobbar i samma del av fabriken som explosionen tidigare inträffade i.
De vittnar om en rädsla för kemikalier, bristfällig användning av skyddsutrustning och bristande kommunikation. Tillsammans skapar det en oro för arbetsmiljön: ”Jag är rädd för att gå till jobbet”, säger en städare till Norran.
– Efter olyckorna har det funnits oro. Det blir mycket frustration, framför allt eftersom informationen till de anställda varit dålig. Man får inte den information man vill ha och det kan skapa oro för kemikalier, säger Mikael Stenmark, huvudskyddsombud.
Och det har skett incidenter. Norran har tidigare fått information om en incident med kemikalier som orsakat ögonproblem i oktober 2023. Via huvudskyddsombudet Mikael Stenmark får vi bekräftat att detta skett. Enligt Stenmark drabbades nio personer inom "maintenance" och "control room" av förminskade pupiller vid det tillfället.
– Det städades i utrymmet som vanligt, med samma städmedel som vanligt, men personal fick då problem med förminskade pupiller i tre dagar. De hade svårt att titta i monitorerna. Det blev problem med ljusinsläppet, berättar Mikael Stenmark och tillägger:
– Vad är det som har reagerat kemiskt med vad? Om det händer igen måste det genast provtas.
Northvolt bekräftar händelsen som de har utrett, men de har inte anmält det till Arbetsmiljöverket.
Varför anmäldes det inte?
”Vår utredning visar inte på några avvikelser i städrutinerna. Vid tillfället gjorde teamet bedömningen att händelsen inte behövde anmälas till Arbetsmiljöverket. Vi uppmanade alla inblandade att besöka sjukvården för en kontroll där samtliga personer bedömdes som friska. Dessa kunde sedan återgå till arbetet och situationen har inte upprepats”, skriver Matti Kataja, ansvarig för kommunikation och samhällsrelationer i Norden vid Northvolt till Norran. Någon intervju vill varken han eller någon annan från Northvolt ställa upp på, vilket begränsar vår möjlighet att ställa följdfrågor.
Enligt Arbetsmiljöverkets regelverk borde detta ha anmälts som ett tillbud. Om det sker rök-, gas- eller kemikalieutsläpp ska detta anmälas även om ingen arbetstagare skadats. Man ska även anmäla om det skett ett utsläpp av ett kemiskt ämne och flera arbetstagare fått lindriga skador på huden eller visar sjukdomssymtom.
Sedan 2022 har Northvolt i Västerbotten anmält sex olyckor och sju tillbud till Arbetsmiljöverket enligt en sökning i deras diarium. Av dem är fem relaterade till kemikalier. Många underleverantörer arbetar också på området och deras eventuella anmälningar finns inte med här.
Northvolt har under våren 2024 anmält ett par olyckor kopplade till kemikalier till Arbetsmiljöverket. I ett fall fick en operatör litium på handlederna, och fick åka till akuten.
I ett annat fall orsakade ett övertryck ett kemikaliemoln och en operatör fick detta damm på ryggen och innanför skyddsmasken. Även då åkte personen till akuten och fick beskedet att hen kunde få förkylningssymtom av detta.
Ferenc Sari, verksamhetschef vid akuten i Skellefteå, bekräftar att de fått in fler patienter som råkat ut för incidenter orsakade av kemikalier sedan Northvolt etablerades. Detta då det handlar om en stor produktion som sysslar med kemikalier.
– Det är ren sannolikhetslära att större produktion ökar riskerna. Det gäller inte bara Northvolt, säger Ferenc Sari.
Han påpekar att det finns andra verksamheter som också växer och använder kemikalier. Även där sker olyckor.
Hur ofta får ni in patienter från Northvolt?
– Någon gång i veckan eller varannan vecka. Ibland kan flera personer söka vård vid samma tillfälle, säger han.
Han påpekar att många farliga ämnen retar luftvägarna.
– Det kan ge astmaliknande symtom med hosta. Har man svårt att andas så kan man behöva få medicin och inhalation. Kemiska skador på hud och ögon är också vanliga.
Han berättar att förändringar av pupiller kan bero på kemikalier som ger neurologisk påverkan. Han påpekar att det inte behöver vara farligt i sig att pupillerna påverkas.
– Man kan få antidot (motgift) eller så försvinner det när det går ur kroppen.
Två oförklarade dödsfall i början av året bland personal som jobbat i produktion och med städning har spätt på oron. Det handlar om två yngre män som avlidit i sömnen efter att ha gått av sitt skift på Northvoltområdet och där obduktionerna inte kunnat fastställa dödsorsaken, vilket är mycket ovanligt bland personer under 40 år.
Polisen har avskrivit ärendena, då det inte finns misstanke om brott, och det finns i dagsläget inget som pekar på att dödsfallen har med arbetet att göra. Men oron lever kvar bland kollegorna, eftersom dödsfallen inte kunnat förklaras och männen tidigare var helt friska, enligt deras obduktionsprotokoll.
Det cirkulerar rykten om dödsfall bland personalen. Facket har försökt ta reda på vad som hänt.
– Flera fall har vi hittat och då kunnat konstatera att de berott på bland annat sjukdomsfall som inte kan kopplas till jobbet. Flera rykten visade sig också handla om en och samma person, säger Mikael Stenmark.
När Norran ställer frågor om de oförklarade dödsfallen visar det sig att facket bara haft kännedom om det ena. Det andra har dom hört talas om, men inte fått bekräftat. Förrän nu.
Stenmark berättar också att facket har behövt jobba mycket med att informera kring arbetsmiljöarbete på Northvolt. Stenmark påpekar att det finns många chefsled och dessutom många nationaliteter på arbetsplatsen som har 3000 anställda. Enligt honom är det en utmaning då kunskapen om svensk lagstiftning och arbetsgivarens ansvar brister, bland annat då många är vana vid att det fungerar på ett annat sätt.
– Det är en stor frustration. Cheferna förstår inte vilket otroligt ansvar man har som arbetsgivare när det gäller att förebygga och informera. Vi har tjatat och det har blivit bättre, säger han.
– Många av de som är anställda är inte heller vana att ställa krav på arbetsgivaren, så som vi är vana vid. De gör som de blir tillsagda.
Mikael Stenmark tillägger att det är först nu, det senaste året, som facket har varit med på riskbedömningar. Tillbud och riskobservationer rapporteras i ett system.
– Men det finns säkert ett mörkertal på grund av hur organisationen ser ut. Det är så stort och komplext, säger Mikael Stenmark.
Norran vill veta vilka kemikalier personalen kan utsättas för hos Northvolt och om de har kontroll på ämnen som blandas och deras effekter. Något tydligt svar på det får vi inte. Matti Kataja hänvisar till att det är en stark lagstiftning i Sverige och EU som ställer tydliga krav på företag som hanterar kemikalier. Samt att verksamheterna tillståndsprövas och beviljas tillstånd.
Finns fog för oro kring arbetsmiljön?
”Nej. Vi tar våra medarbetares hälsa och arbetsmiljö på största allvar. Vi driver ett kontinuerligt förbättringsarbete i dialog med våra medarbetare, skyddsombud och fackförbund.”
Hur ser ni på akutens uppgifter? Är det rimligt att det sker incidenter hos er så pass ofta?
”Svensk arbetsmiljölagstiftning har strikta principer kring att kontrollera personers hälsa, även om de inte varit med om en incident, utan bara löpt risk för att hälsan påverkats i någon grad. Med upp mot 5 000 aktiva på arbetsplatsen finns det därför skäl att göra kontroller i vissa lägen, men i de flesta fall innebär de att personen bekräftas vara vid full hälsa och kan återgå till arbetet”, säger Matti Kataja.
Han påpekar att de inte har uppgifter om att incidenter sker i större utsträckning hos dem än på andra större arbetsplatser. Anmälningar görs till Arbetsmiljöverket när de ansvariga teamen bedömer att kriterierna är uppfyllda.
”Däremot utreder vi självklart fler situationer och arbetsmoment som del av det kontinuerliga arbetsmiljöarbetet.”
Han berättar att de har ett internt system för att rapportera, undersöka och följa upp olika händelser. Alla anställda har tillgång till detta i mobil och dator.
”Det fungerar bra och är ett viktigt verktyg i vårt aktiva systematiska arbetsmiljöarbete”, säger Matti Kataja.
Norrans källor pekar på brister i informationsarbetet kring arbetsmiljö och säkerhet, vilket förklaras med att det finns många nationaliteter bland annat. Vi vill veta vilka utmaningar som finns när det gäller att sprida information om säkerhet och arbetsmiljö på arbetsplatsen, samt hur Northvolt säkerställer att alla anställda får rätt information om hur man använder säkerhetsutrustning och vilka risker som finns. Matti Kataja svarar:
”För att få anställning hos oss ställer vi krav på att du ska kunna engelska. Vi använder engelska som arbetsspråk för att kunna kommunicera på ett bra sätt och för att utbilda våra medarbetare.”
Han skriver att de är fast beslutna att se till att de har rutiner och ett robust förhållningssätt till arbetsmiljöarbetet som säkerställer att verksamheten är trygg och säker.
"Vår verksamhet följer de krav som ställs på verksamheten."
Han hävdar även att de kontinuerligt utbildar samtliga anställda i arbetsmiljöfrågor. Cheferna får utbildning innan de delegeras uppgifter inom arbetsmiljö.
Varför är det bara det senaste året som facket varit med på riskbedömningar?
”När vi var en mindre arbetsplats saknades exempelvis lokala skyddsombud. I takt med att fackförbunden får fler förtroendevalda så kan vi samverka i fler frågor”, säger Matti Kataja.
Ryktena om dödsfall – har de nått er och vad har ni gjort för att stävja oro och ryktesspridning?
”Ja, det är självklart allvarligt om personer inte litar på att polisen skulle utreda ett dödsfall grundligt om det fann misstanke om koppling till arbetsplatsen, eller om man tror att vår arbetsplats inte är säker att arbeta på”, säger Matti Kataja.
Han berättar att de kommunicerar internt om dödsfallen och kan ordna minnesstunder.
”Men i fall där dödsorsaken inte är tydlig direkt och inte kopplad till arbetet så har arbetsgivaren ingen rätt att bli informerad eller sprida information om dödsorsaken, på grund av respekten för individens integritet. Då finns det tyvärr alltid en risk för felaktiga rykten.”
Hur arbetar ni för att information inte ska filtreras i chefsleden?
”Skyddsombuden är viktiga i det dagliga systematiska arbetsmiljöarbetet och när det gäller kommunikation kring arbetsplatsen. Vi har regelbundna avstämningar med våra fackförbund.”
Vad gör ni om ni noterar att andra företag som arbetar på området brister i sitt arbetsmiljöarbete?
”Vi har ett samordningsansvar för arbetsmiljön på vår arbetsplats, men alla företag som arbetar här har det yttersta arbetsmiljöansvaret gentemot sina anställda. Vi gör egna kontroller och om vi upptäcker något så har vi självklart en dialog med det berörda företaget.”
Borde ni satsa mer på information – kan ni se att det brustit där?
”Vi kan alltid förbättra den interna kommunikationen. Det jobbar vi med kontinuerligt.”
Norran skickade frågor till Northvolt tisdag 28 maj på förmiddagen. Först tre dagar senare får vi svar via mejl. Samma kväll, den 31 maj, får Norran information om att Northvolt skickat ut ett informationsbrev till de anställda på Northvolt Ett, baserat på de frågor vi ställt kring verksamheten och arbetsmiljöarbetet.
I brevet skriver de bland annat att alla har ett gemensamt ansvar att se till att de hanterar kemikalier korrekt.
”Var så säkra – Northvolt [...] kommer att fortsätta att prioritera säkerhet inom alla aspekter av arbetsmiljön. [---] Om du följer jobbinstruktioner, riskbedömningar och använder skyddsutrustning korrekt, så kan du känna dig trygg att riskerna har minskats.”
Vet du mer?
Kontakta Norran: granskning@norran.se