Bilderna avslöjar: Utsläpp av farligt ämne på Northvolt

Northvolt har under sommaren haft problem med utsläpp av NMP, ett ämne som bland annat kan orsaka missfall, njurskador och leverskador. För att vistas i det drabbade området har personal behövt ha särskilt tillstånd. ”Men det är helt öppet till folket som jobbar just nedanför”, uppger en oroad källa till Norran.

Under sommaren har det uppmätts höga nivåer på Northvolt av det farliga ämnet NMP. Skylten varnar för fara och att man inte får gå in genom den öppna dörren.

Under sommaren har det uppmätts höga nivåer på Northvolt av det farliga ämnet NMP. Skylten varnar för fara och att man inte får gå in genom den öppna dörren.

Foto: Privat.

Skellefteå2024-07-31 19:00

Under de senaste veckorna har Norran fortsatt att nås av uppgifter om bristande säkerhet och oro på Northvolt. Ett av larmen, från en initierad källa på fabriken, handlar om utsläpp av ämnet N-Metyl-2-pyrrolidon, förkortat NMP. 

Ilona Silins, toxikolog på Kemikalieinspektionen, berättar att ämnet är reglerat inom EU sedan 2018. Anledningen är bland annat att det kan orsaka fosterskador, samt ge ögon-, hud- och luftvägsirritation.

Även den amerikanska miljöskyddsmyndigheten EPA ser risker med ämnet och vill begränsa användningen, bland annat utifrån risker för lever- och njurskador. Myndigheten pekar också på att det finns risk för missfall efter endast kortvarig exponering.

NMP används bland annat vid tillverkningen av litiumjonbatterier. Tidigare har det även använts i olika konsumentprodukter, men det gör det inte längre. Däremot används det inom industrin.

– Konsumenterna är skyddade men inte de som arbetar med det här ämnet, säger Ilona Silins.

En initierad källa har berättat för Norran att NMP används på Northvolt och att det under sommaren varit utsläpp av ämnet i en del av fabriken, vilket oroar källan. Varningsskyltar har satts upp på mezzaninen, som ligger på andra våningen.

undefined
Det var på mezzaninen, vilket är en balkongliknande våning som har öppet ner till fabriken, som NMP-utsläppet upptäcktes. På bilden, som togs tidigare i sommar, syns en person som arbetar i nära anslutning till utsläppet på våningen ovanför.

På varningsskyltarna står det att arbetstillstånd krävs för att jobba i området och att gångtrafik endast är tillåten om den är kortare än 15 minuter.

– Det är farliga kemikalier. Man får inte vara där mer än 15 minuter, men det är inte en stängd våning. Det är helt öppet till folket som jobbar just nedanför. De jobbar hela dagarna och det kan vara hundratals personer, uppger källan.

undefined
”Ett arbetstillstånd krävs för att arbeta i det här området. Gångtrafik är tillåten om den är kortare än 15 minuter”, står att läsa på varningsskylten.

Intill varningsskyltarna syns också en lista, som ser ut att visa mätningar som gjorts. Enligt toxikologen Ilona Silins får NMP inte överstiga 14,4 milligram per kubikmeter – men enligt listan på bilden ser det ut som att gränsvärdet överskrids vissa datum. Exakt vad listan visar är dock oklart och Northvolt har inte velat kommentera värdena.

undefined
På en lista intill varningsskyltarna ser det ut som att NMP-värden noterats olika datum.

På en informationslapp i lokalen skriver Northvolt: ”Det pågår fortsatta utredningar med ingenjörer för att komma fram till en lösning på det aktuella problemet. Daglig kontroll av NMP-nivåerna utförs tillsammans med gaskontroll på olika punkter mellan korridorerna. Korridordörrarna lämnas öppna för att motverka någon uppbyggd koncentration av NMP-nivån mellan de två korridorerna”.

undefined
Northvolt har satt upp den här informationslappen.

Även Dagens Arbete har nyligen skrivit om oron för NMP-utsläpp. En källa sa då till tidningen: ”Vi känner direkt när det luktar NMP. Då måste vi utrymma. Snabbt. Vi får inte ens ta av oss skyddskläderna i slussen. Sen får vi inte gå in igen förrän gasen vädrats ut.”

Norran har nekats en muntlig intervju med Northvolt utan hänvisas till mejlsvar, vilket försvårar möjligheten att ställa följdfrågor. Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt, skriver att de har både maskinella och portabla detektorer som övervakar verksamheten med NMP. 

Hur säkerställer ni att anställda inte drabbas av ämnet – det är öppet ut mot lokalen och folk sitter nedanför och jobbar?

”Området omfattas av en tydlig riskbedömning och arbetsinstruktion, och personlig skyddsutrustning bärs i enlighet med detta. All personal är utbildad i dessa krav och i vad de ska göra om det finns en högre avläsning”, svarar Matti Kataja.

Enligt uppgift till Norran har det varit problem med ventilationssystemet på Northvolt. Norran hade velat veta om detta är åtgärdat – och om det kan inverka på de aktuella utsläppen. Detta svarar Matti Kataja inte på, trots att frågan upprepas.

undefined
Northvolt har satt upp flera skyltar i fabriken för att anställda ska värna om säkerheten.

Personal på Northvolt har även tidigare utsatts för NMP, enligt en anmälan till Arbetsmiljöverket. Den var i juni 2022 som två personer utsattes av ämnet i samband med att en tank skulle tömmas. 

Norran har inte hittat någon anmälan hos Arbetsmiljöverket angående sommarens NMP-utsläpp. Northvolt svarar otydligt på frågan om det anmälts. Matti Kataja skriver: ”Vi har rapporterat och rapporterar läckor där det är nödvändigt att göra det enligt svensk lagstiftning.”

Det är arbetsgivaren som har det yttersta ansvaret för arbetsmiljön, och att anmälningar skickas till Arbetsmiljöverket. Men det görs ofta i samarbete med huvudskyddsombud.

undefined
Mikael Stenmark, huvudskyddsombud, känner inte till NMP-utsläppen. Han beskriver situationen som ”frustrerande”.

Men Mikael Stenmark, huvudskyddsombud på Northvolt, känner inte till händelsen.

Borde du inte känna till detta, som huvudskyddsombud?

– Ja, det håller jag med om. Men jag har inte hört ett ord om dessa utsläpp, och det är ett problem. Men jag ska undersöka saken, säger han.

Han säger sig ha känt till att mätningar gjorts i de aktuella lokalerna, men har inte mer information än så. Han beskriver situationen som ”frustrerande”. 

– Det är ett jäkla dilemma om jag ska vara ärlig, att informationsflödet mellan oss och ledningen inte fungerar som det ska. Saker fastnar i ett mellanled, fastän vi har dagliga morgonavstämningar där vi diskuterar vad som finns i rapporteringssystemet, säger han.

På morgonmötena diskuteras avvikelser och tillbud, hur de ska hanteras och åtgärdas och vad som kan behöva anmälas till Arbetsmiljöverket.

– Men om allt inte lyfts där, har jag inte ens kännedom om att det skett, säger Mikael Stenmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!