Northvoltarbetare exponerades för farligt ämne

Två personer på Northvolt blev i samband med en kvalitetskontroll exponerade för elektrolytånga.

Skellefteå2024-07-07 13:03

Två personer på Northvolt har exponerats för elektrolytånga. Händelsen inträffade i kvalitetslabbet där företaget utför sina tester och det var i samband med en kvalitetskontroll som exponeringen skedde. Händelsen inträffade vid lunchtid.

Kommunikationschef Matti Kataja besvarar Norrans frågor i ett mejl.

”Personerna skulle utföra ett rutinarbete där avfall efter en kvalitetskontroll skulle hanteras. I samband med detta blev en person under ett par sekunder exponerad för någon typ av ånga. Den andra personen blev inte exponerad men befann sig i närheten med skyddsutrustning”, skriver han i mejlet.

Vad är faran med exponering för elektrolytånga?

”Vi håller fortfarande på att bekräfta vilken typ av ånga det var som personerna blev exponerade för, men generellt kan man säga att kortvarig exponering av elektrolytånga kan leda till hosta och irritation i nästa, hals och luftvägar.”

En av personerna ska ha blivit illamående av exponeringen medan den andra personen hade symtom i form av känningar i luftvägarna. 

– Det är två vuxna personer som har fått lindriga skador. Båda är inne på akuten nu, säger Jonas Marklund som är medicinskt ansvarig på ambulansen.

Först på plats var personal från Northvolts interna räddningstjänst som sanerade personerna innan ambulansen nådde området.

Hur sanerades personerna?

”Eftersom det rörde sig om en ånga, är rutinen att ta sig från rummet och till frisk luft. Det skedde också i det här fallet. Hade det rört sig om kontaktexponering av flytande elektrolyt finns det tydliga riktlinjer för att sanera med kalciumgel eller hexaflorid, men det behövdes alltså inte i detta fall.”

Hur följer ni upp detta?

”Vi håller en tät dialog med personerna via deras närmaste chefer, både under och efter kontrollen på sjukhus, för att säkerställa att personerna mår väl.”, skriver Matti Kataja i ett mejl till Norrans reporter.

Matti Kataja berättar att det efter kontroll på sjukhuset kunde konstateras att båda personerna mådde bra och de har båda fått lämna sjukhuset.

”Vi har redan påbörjat en intern undersökning för att se hur detta kunde inträffa, och kommer självklart rapportera in händelsen till Arbetsmiljöverket”, skriver Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt i det mejl som skickades ut i samband med olyckan.

Enligt polisen i Västerbotten är det för tidigt att säga om olyckan kan bli aktuell för polisutredning, skriver TT.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!