Kommuntopparna om framtiden för Northvolt: "Är inte orolig"

Oförklarliga dödsfall bland anställda, en megaorder på 22 miljarder som dragits tillbaka från BMW och dystra siffror. Men varken kommunalrådet Lorents Burman (S) eller oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) är oroliga över de mörka rubriker som omgärdat Northvolt de senaste veckorna.

Northvolt har skakats av mörka rubriker efter Norrans avslöjande om att polisen utreder tre dödsfall bland anställda.

Northvolt har skakats av mörka rubriker efter Norrans avslöjande om att polisen utreder tre dödsfall bland anställda.

Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT

Skellefteå2024-07-03 18:42

Anställda som drabbats av förminskade pupiller på jobbet och personal som städar i farliga utrymmen utan att veta vad som gäller. Norran har granskat arbetsmiljön i olika artiklar och har också berättat om två unga män – Maedin Ghidey Embaye, 19 år, och Mahari Baraki, 33 år – som hittades döda i sina sängar dagen efter de gått av sina skift på batterifabriken. Efter ett tredje dödsfall – en man i 60-årsåldern – kunde Norran också avslöja att polisen startat en utredning gällande de oförklarliga dödsfallen.

undefined
Hadas Kibrom Woldemariam håller upp fotografier på sin son Maedin. Familjen har ställt iordning ett minnesbord i vardagsrummet.

Kommunalrådet Lorents Burman (S) säger till Norran att den oro som anställda känner gällande arbetsmiljön på batterifabriken måste Northvolt hantera tillsammans med Arbetsmiljöverket.

– Gällande de tragiska dödsfallen så är det så att man hittills inte sett ett samband men att polisen nu ska utreda det, och det välkomnas av alla, säger han.

Har du varit i kontakt med Northvolt senaste tiden?

– Inte av den anledningen. Men det är jätteviktigt att man utreder det här ytterligare om det finns något samband. Hittills har det inte varit så men det är naturligtvis alltid olyckligt när människor – och som här yngre människor – går bort. 

– Man får hoppas att man har ett svar på om det var annat som föranlett det.

undefined
"Det är jätteviktigt att man utreder det här ytterligare om det finns något samband", säger kommunalrådet Lorents Burman (S) om de oförklarliga dödsfallen.

Beträffande dödsfallen säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) att det är fruktansvärt oavsett var det sker.

– Men det pågår utredningar om det är kopplat till arbetsplatsen eller något annat men min känsla är att man går till botten med det här, säger han.

– Därutöver förutsätter jag att alla företag som är verksamma i Sverige och i vår kommun lever upp till de regler som finns avseende arbetsmiljön, men de specifika detaljerna måste bolaget svara på.

undefined
Mahari Baraki, 33 år, hittades oförklarligt död den 5 januari i år. Hans änka Ksanet Okbay söker nu svar på vad som ligger bakom dödsfallet. Mahari lämnar bakom sig tre barn, bland andra dottern Eldana, 10 år.

På frågan om hur kommunikationen med Northvolt varit säger Lorents Burman att de har haft en kontinuerlig kommunikation med bolaget eftersom etableringen är så stor.

– Även nu har vi en återkommande dialog. Den stora frågan där är att vi har haft utmaningar vad gäller bostadsbyggandet, säger han.

Kommer du att ta kontakt med Northvolt efter Norrans granskning?

– Vi har ju alltid haft och har hela tiden en öppen och transparent kommunikation. Informationen om exempelvis BMW har vi redan fått. Det blev kommunicerat till mig och kommunledningen för ett halvår till ett år sedan att det har varit frågetecken kring BMW. Det var ingen nyhet för oss.

Lorents Burman åsyftar nyheten om att BMW rivit en jätteorder på battericeller på ett värde om 22 miljarder kronor. 

– Den förlorade ordern är en liten del i förhållande till den totala orderstocken – den motsvarar fem procent av den, säger han.

Att BMW ändå väljer att dra tillbaka ordern – är du orolig att fler följer?

– Som kommunledning kan man inte spekulera och ha åsikter om sådana saker. Vår största oro är hur vi ska klara befolkningstillväxten och alla investeringar som behöver göras.

undefined
BMW rev nyligen en order på 22 miljarder.

Inte heller oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M) oroas över beskedet.

– Man måste komma ihåg att den order som dragits tillbaka från BMW är på 20 miljarder och att Northvolt har en orderstock på 500 miljarder. Det är trots allt en liten del av det, säger han.

Lorents Burman säger att det behövs bostadsbyggande och investeringar i skolan och i hamnen. Det behövs också en statlig närvaro som inte finns i dag, fortsätter han.

– Det är orimligt att en kommun ska bära det ekonomiska ansvaret när det blir en sådan makalös stor investering även om vi har goda förutsättningar för det här.

Ser du orosmoln över att kommunen tagit ett stort ekonomiskt ansvar här?

– Jag skulle säga att för 6,5 år sedan så var det en fabrik men nu är Northvolt en del av samhällsomvandlingen. Det är i stort sett alla branscher som ropar efter arbetskraft. 

undefined
"Det är orimligt att en kommun ska bära det ekonomiska ansvaret när det blir en sådan makalös stor investering även om vi har goda förutsättningar för det här", säger kommunalrådet Lorents Burman (S).

Han säger att arbetsmarknaden är stabil på ett sätt som inte varit på 30 år i Skellefteå och att det handlar om 20 000 nya jobb som skapas. 

– Det här är på riktigt – den gröna omställningen och att bygga batterier för att lagra energi. Vätgas är ett annat alternativ, men förbränningsmotorerna försvinner, säger han, och tillägger att det behövs 16 fabriker i Northvolts storlek för att klara Europas nybilstillverkning.

Nu varnas det samtidigt för en överetablering?

– Det kan det säkert vara. Omställningen går i cykler men nu pratar vi bara personbilsindustrin. Det handlar om långt annat än bilindustrin, det finns andra system att lagra energi.

undefined
Northvolt har skakats av mörka rubriker efter Norrans avslöjande om att polisen utreder tre dödsfall bland anställda.

Han säger också att rubriker kring Northvolt har funnits i över sex år och att det har en naturlig förklaring i att det är Europas största industrisatsning i modern tid.

– Det är dessutom en ny industri i den gröna omställningen och först ut i Sverige så det är naturligtvis väldigt intressant med en sådan etablering, säger han och fortsätter:

– Det finns ett nyhetsvärde men som kommunalråd kan jag inte kommentera detaljer om Northvolt utan det måste de själva kommunicera men vi får förstås kontinuerlig information från dem.

Vad säger du om att produktionen inte kommit igång fullt ut?

– Den har sedan årsskiftet tiodubblats, enligt Northvolt. Det ligger i linje med deras upprampning under 2024 att öka kraftigt.

Överlever Northvolt?

– Det tror jag absolut. Det är en enorm produktionsenhet som byggts upp. Det är en svår och ny avancerad teknik, men helt klart är det så att det är i produktionen av batterier som hela omställningen av förbränningsmotorn sker. 

– Och nu har man planer på att bygga i Tyskland och i Kanada också. Det är på riktigt.

Vad skulle det betyda för Skellefteå om Northvolt gick under?

– Det ligger inte hos mig att spekulera i möjliga scenarier. Det är fullt fokus från kommunkoncernen att möta upp med infrastruktur och bostäder och att få hjälp nationellt med det här. Vad gäller näringslivets etablering måste de svara på det.

undefined
"Jag är inte orolig utan förutsätter att etableringen fullföljs i sin helhet. Det finns så starka intressen att det här ska lyckas", säger oppositionsrådet Andreas Löwenhöök (M).

Andreas Löwenhöök (M) ser också framför sig att etableringen kommer att fullföljas i sin helhet trots de besked som kommit i ljuset nu.

Företagets första stora fabriksetablering är i Skellefteå och de använder den som marknadsföring av sina andra etableringar i Tyskland och i Kanada, fortsätter han.

– Det gör att det ligger mycket stora intressen att etableringen fullföljs i sin helhet. Och kommunen jobbar utifrån det med att säkra tillgång till kompetensförsörjning och allmän infrastruktur.

Känner du någon oro?

– Jag ser inte oron i det här läget. Man måste komma ihåg att det är en stor start-up och att det kan vara lite gungigt på vägen i början av den sådan här etablering. 

Han säger att det inte bara är han som gör den bedömningen utan att företagsekonomer har lämnat liknande kommentarer.

– Jag är inte orolig utan förutsätter att etableringen fullföljs i sin helhet. Det finns så starka intressen att det här ska lyckas. Det är Europas första stora batterifabrik och man vill se etableringar i den gröna omställningen.

Norran skrev i förra veckan om att farligt avfall hanterades felaktigt hos Northvolt och hos underleverantören Stena Recycling, och att båda företagen nu är åtalsanmälda.

Vad gör det för förtroendet?

– Det är klart att man måste ha både förtroende och krav på företag i näringslivet och hur man säkrar farligt avfall, säger Lorents Burman.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!