På onsdagen meddelades domen vid Skellefteå tingsrätt mot den pojke som åtalats för försök till mord och grov våldtäkt mot barn mot en ung flicka i ett skogsparti på Morö Backe i Skellefteå på eftermiddagen den 7 juli.
Det är slutet på den rättsliga prövningen i tingsrätten på ett rättsfall som på flera olika sätt saknar motstycke såväl i Skellefteås som den svenska kriminalhistorien, inte minst med tanke på de allvarliga brotten, tillvägagångssättet och att både offer och gärningsman är så unga.
Den 17 oktober genomfördes den fjärde rättegångsdagen mot pojken som stod åtalad för försök till mord och grov våldtäkt mot barn. Samma eftermiddag pläderade parterna i skuldfrågan.
Senare kom beskedet att det finns ”övertygande bevisning” att pojken begått de åtalade gärningarna samt att han skulle genomgå en månadslång rättspsykiatrisk undersökning (RPU).
Norran berättade den 30 november om resultatet av undersökningen: 15-åringen lider av en allvarlig psykisk störning, såväl vid gärningen den 7 juli som vid undersökningstillfället.
Vid slutpläderingarna i påföljdsfrågan den 7 december rådde enighet: åklagare Andreas Nyberg, advokat Jens Nyström och målsägandebiträdet Urban Rönnblom menade att den enda rimliga påföljden var rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Klockan 11.00 på onsdagen meddelade Skellefteå tingsrätt den fällande domen.
Pojken döms för försök till mord och grov våldtäkt mot barn.
Påföljden blev rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, det som också brukar kallas slutenvård.
”På grund av att den tilltalade lider av en allvarlig psykisk störning och har behov av psykiatrisk vård förenad med frihetsberövande och annat tvång, överlämnar tingsrätten honom till rättspsykiatrisk vård. Den rättspsykiatriska vården ska förenas med särskild utskrivningsprövning eftersom det finns risk för att han återfaller i brottslighet av allvarligt slag”, påpekar Skellefteå tingsrätt.
Vid lunchtid på onsdagen kommenterade tingsrättens chef Christel Lundmark – som varit rättens ordförande vid förhandlingen – till Norran valet av påföljd och straffvärdet på gärningarna.
– Gärningarna har inneburit ett svårt lidande för målsäganden. Den tilltalade har utsatt henne för kraftigt våld och hon har tillfogats omfattande och mycket allvarliga kroppsskador som riskerar att påtagligt sätta ned hennes livskvalitet för resten av livet. Förloppet har varit utdraget och målsäganden måste ha känt stark dödsångest.
Och vidare:
– Gärningarna har varit särskilt hänsynslösa. Målsäganden har på en ödslig plats i skogen, utan möjlighet att påkalla hjälp samt fysiskt underlägsen den tilltalade, befunnit sig i en skyddslös ställning utan möjlighet att värja sig. Han har visat särskild hänsynslöhet och grymhet. För en vuxen person motsvarar straffvärdet livstids fängelse, tillade Christel Lundmark.
Hon påpekade också att den enda påföljden som var aktuell var rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.
Det avgörande skälet för detta är att pojken lider av en allvarlig psykisk störning, såväl vid gärningen som vid undersökningstillfället, och därför inte ska dömas till fängelse utan vård.
Det är extremt ovanligt att så unga personer i Sverige begår så allvarliga brott och därefter döms till sluten rättspsykiatrisk vård.
Har tingsrätten undersökt om att det finns en rättspsykiatrisk vård som motsvarar de omfattande vårdbehov som den unge pojken har?
– Nej, det är i enlighet med lagstiftningen som det här målet har prövats, och att det inte finns någon nedre åldersgräns när det gäller rättspsykiatrisk vård.
Advokat Jens Nyström säger:
– Med tanke på vad den rättspsykiatriska undersökningen visade så var tingsrättens val av påföljd något som vi förväntade oss. Det här är ett rättsfall och en dom som visar på den tragedi som inträffade den 7 juli. Väldigt många människor har på olika sätt påverkats, därför var det bra att vi efter fem månader fick denna dom och en klarhet i vad som inträffat.
Överklagas delen som gäller mordförsök?
– Det är inte en självklarhet att domen överklagas, detta ska vi analysera närmare. Det är i första hand klienten och vårdnadshavarna som styr över ett eventuellt överklagande. Och frågan är ju vad ett överklagande har för betydelse för påföljden.
Åklagare Andreas Nyberg:
– Tingsrätten delade min uppfattning att en vuxen person hade dömts till livstids fängelse. Jag menar att han hade som uppsåt att våldta och döda henne. Rättens bedömning är att han har varit likgiltig när det gäller mordförsöket inför riskerna att flickan kunde ha dött av strypvåldet.
– Vård som påföljd var den enda möjliga påföljden och är den mest brottsförebyggande påföljden eftersom den här vårdinsatsen inte är tidsbegränsad. Det ger förutsättningar att man kan förhindra att han återfaller i nya brott och att skydda andra personer, tillägger Andreas Nyberg.
Mekanismerna och förklaringen bakom det ofattbara våldet: har rättegången visat detta?
– Jag tycker att utifrån vad som beskrivits kring pojken i åtalet och den rättspsykiatriska undersökningen så har vi fått en bild över varför det har inträffat – och det är såklart kopplat till hans person.
Flickans och familjens målsägandebiträde Urban Rönnblom säger:
– Domen blev helt som vi hade förväntat oss vad gäller påföljd, rubriceringar och skadestånd. Vi har känt oss trygga med att det funnits en stark bevisning mot den åtalade pojken.
En lång plåga är över vad gäller den rättsliga prövningen i tingsrätten. Går det att sammanfatta alla dessa hemskheter?
– Det är en oerhörd tragedi, det som min klient har utsatts för. Det är tragiskt och ofattbart och det framgår tydligt av domen att tingsrätten ser mycket, mycket allvarligt på gärningarna. Exempelvis påpekas att straffvärdet för en vuxen är livstids fängelse. Det säger det mesta, svarar Urban Rönnblom.
Har det bringats klarhet i den stora frågan: varför?
– Så långt som det är möjligt utifrån förundersökningen och vad som framkommit vid rättegången. Därför har familjen fått svar på en del frågor, men deras svåra situation har inte förändrats av att det har kommit en dom. Händelsen är chockartad och har helt förändrat livet för hela familjen.