”Brottens straffvärde motsvarar livstids fängelse”

Den 15-årige pojken ska dömas till sluten rättspsykiatrisk vård för våldsdådet på Morö Backe mot den unga flickan. Det yrkade åklagaren på vid onsdagens slutplädering. ”Brottens straffvärde för en vuxen motsvarar livstids fängelse”, påpekar Andreas Nyberg.

Så möttes de en sista gång i rättssalen om Morö Backe-dådet. På onsdagen pläderade advokat Jens Nyström, åklagare Andreas Nyberg (lilla bilden) och flickans målsägandebiträde Urban Rönnblom i påföljdsfrågan. ”Rättspsykiatrisk vård är det enda alternativet”, påpekade åklagaren och fick medhåll från Nyström och Rönnblom.

Så möttes de en sista gång i rättssalen om Morö Backe-dådet. På onsdagen pläderade advokat Jens Nyström, åklagare Andreas Nyberg (lilla bilden) och flickans målsägandebiträde Urban Rönnblom i påföljdsfrågan. ”Rättspsykiatrisk vård är det enda alternativet”, påpekade åklagaren och fick medhåll från Nyström och Rönnblom.

Foto: Jeanette Lövgren/Malin Lövkvist

Skellefteå2022-12-07 16:07

Den 17 oktober genomfördes den fjärde rättegångsdagen mot den pojke som misstänks för försök till mord och grov våldtäkt mot barn mot en ung flicka i ett skogsparti på Morö Backe i Skellefteå den 7 juli. Samma eftermiddag pläderade parterna i skuldfrågan.

Senare kom beskedet att det finns ”övertygande bevisning” att pojken begått de åtalade gärningarna samt att han skulle genomgå en månadslång rättspsykiatrisk undersökning (RPU).

Norran berättade den 30 november om resultatet av undersökningen: 15-åringen lider av en allvarlig psykisk störning, såväl vid gärningen den 7 juli som vid undersökningstillfället.

På onsdagseftermiddagen hölls de fortsatta slutpläderingarna av åklagare Andreas Nyberg, advokat Jens Nyström och målsägandebiträdet Urban Rönnblom.

undefined
Att pojken genomgått en månadslång rättspsykiatrisk undersökning hade en naturlig förklaring. Den mindre sinnesundersökningen visade på misstankar om en allvarlig psykisk störning hos 15-åringen såväl vid gärningarna den 7 juli som vid undersökningstillfället.

Vid 16-tiden på onsdagen kom beskedet som var mycket väntat: åklagaren menade att den enda rimliga påföljden är rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning, så kallad slutenvård.

Detta eftersom svensk rättspraxis i normala fall, där det inte finns ”synnerliga skäl” att döma till en annan påföljd, säger att ingen person som har en allvarlig psykisk störning ska dömas till fängelse utan till vård.

Andreas Nyberg säger till Norran:

– En vårdande påföljd är rimligast dels utifrån resultatet av den RPU som presenterats, dels att det är den påföljd som har störst chans att bidra till att han inte återfaller i allvarlig brottslighet.

Han vill inte lämna några kommentarer om det RPU-utlåtande som parterna och domstolen gick igenom under onsdagen.

Straffvärdet om den åtalade varit en vuxen person utan allvarlig psykisk ohälsa?

– Nu har lagen ändrats så att även 18-åringar kan dömas till livstids fängelse. Men hade det varit aktuellt i det här fallet så hade jag yrkat på livstids fängelse.

undefined
Advokat Urban Rönnblom är flickans och familjens målsägandebiträde.

Pojkens advokat Jens Nyström håller med om att rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning är det enda alternativet när tingsrätten ska välja påföljd:

– Vi delar den uppfattningen, jag ser inget annat utrymme när det gäller val av påföljd.

Flickans och familjens målsägandebiträde Urban Rönnblom:

– Utifrån vad den rättspsykiatriska undersökningen visade är rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning den enda tänkbara påföljden. 

Domen meddelas den 14 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!