Måndagen den 17 oktober genomfördes den fjärde rättegångsdagen mot den pojke som misstänks för försök till mord och grov våldtäkt mot barn mot en ung flicka i ett skogsparti på Morö Backe i Skellefteå den 7 juli.
Samma eftermiddag, efter att parterna pläderat i skuldfrågan, kom beskedet från tingsrätten: senast onsdag den 19 oktober skulle det komma ett beskedet om det fanns övertygande bevisning och att pojken därmed skulle genomgå en månadslång rättspsykiatrisk undersökning, som kallas RPU.
Detta efter att den mindre sinnesundersökningen visat på misstankar om en allvarlig psykisk störning hos pojken såväl vid gärningarna som vid undersökningstillfället.
I slutpläderingen erkände pojken grov våldtäkt mot barn samt synnerligen grov misshandel, dock inte försök till mord.
Den 19 oktober kom tingsrättens besked: pojken ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Rätten gav också beskedet att det finns ”övertygande bevisning” för att 15-åringen begått de åtalade gärningarna. Det var också en förutsättning för domstolen att kunna besluta om en rättspsykiatrisk undersökning.
Kort sagt: 15-åringen kommer att dömas för brotten. Det ska också påpekas att beskedet inte behöver betyda att det blir exakt de brottsrubriceringar som åklagaren yrkat på, men att det blir en fällande dom.
Nu har Skellefteå tingsrätt fått in utlåtandet om den rättspsykiatriska undersökningen.
Beskedet är att 15-åringen lider av en allvarlig psykisk störning, såväl vid gärningen den 7 juli som vid undersökningstillfället.
Det innebär att den troliga påföljden som kommer att lyftas fram av parterna när rättegången avslutas den 7 december är att pojken ska dömas till rättspsykiatrisk vård med så kallad särskild utskrivningprövning (så kallad slutenvård).
Detta eftersom svensk rättspraxis, i normala fall, säger att ingen person som har en allvarlig psykisk störning ska dömas till fängelse utan till rättspsykiatrisk vård.
Åklagare Andreas Nyberg säger till Norran:
– De här brotten och andra omständigheter visar inte bara att den här personen är farlig utan även att han kan misstänkas ha en allvarlig problematik. Sedan är en allvarlig psykisk störning en medicinsk bedömning. Därför vill jag inte göra några speciella kommentarer kring det utlåtandet.
Är vård den enda tänkbara påföljden?
– Rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning är naturligtvis en möjlig påföljd. Men jag tycker det är en anständighetsfråga att rätten och parterna får höra hur jag tänker kring påföljden och inte får läsa om det i förväg i tidningen, svarar Andreas Nyberg.
Flickans advokat Urban Rönnblom:
– Som jag ser det finns det inga andra alternativ än rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning som påföljd för den åtalade. Det bygger på vad undersökningen kommit fram till.
Kan beskedet ge någon slags förklaring – att 15-åringen lider av en allvarlig psykisk störning – till dessa ofattbara, hemska gärningar?
– Jag vill inte säga något om detta, vi kan konstatera vad denna RPU kommit fram till. Nu väntar pläderingar i påföljdsfrågan den 7 december.
Pojkens advokat Jens Nyström:
– Jag har ännu inte tagit del av denna undersökning och inte kunnat bilda mig en uppfattning om innehållet. Därför har jag inga kommentarer just nu.