På måndagsmorgonen inleddes den fjärde rättegångsdagen mot den pojke som misstänks för försök till mord och grov våldtäkt mot barn mot en ung flicka i ett skogsparti på Morö Backe i Skellefteå den 7 juli.
Han misstänks bland annat ha bundit fast flickan vid ett träd och utsatt henne för livsfarligt strypvåld mot halsen.
I fredags framkom att en mindre sinnesundersökning visade att det fanns misstankar om att pojken led av en allvarlig psykisk störning såväl vid gärningarna som vid undersökningstillfället.
Vid lunchtid på måndagen hade samtliga vittnen förhörts i sal 1 vid Skellefteå tingsrätt.
Det har handlat om de två Skelleftepoliser som var först på platsen; vilka inledande livräddningsåtgärder de vidtog, hur en av poliserna hjälpte till att transportera flickan till akuten genom att köra ambulansen medans ambulanspersonal genomförde livräddande insatser under färden samt polisernas inledande kontakter med 15-åringen nära brottsplatsen.
”Vi förstår att det är extremt bråttom att få henne under kvalificerad vård så vi tar beslutet att flytta omedelbart flytta henne upp till ambulansen”, sammanfattar en av poliserna i förundersökningen.
Flera personer som passerade brottsplatsen och på olika sätt agerade kring händelsen har också förhörts. De har bland annat fått frågor om skadeläget för den unga flickan när hon påträffades med livshotande skador i skogsdungen och hur 15-åringen agerat och uttryckt sig på platsen.
Den unga flickans föräldrar kallades också att vittna av målsägandebiträdet Urban Rönnblom.
Åklagaren hade även kallat den 15-årige pojkens föräldrar att vittna, men de utnyttjade rätten att inte vittna mot en nära anhörig.
Nyberg kallade också tre läkare vid Norrlands Universitetsjukhus i Umeå och vid Skellefteå lasarett:
• En läkare på IVA i Umeå har berättat om allvarlighetsgraden av skadorna och att skadorna varit livshotande.
• En läkare på barnavdelningen på NUS i Umeå vittnade om vårdförloppet till följd av de livshotande skadorna.
• En läkare i Skellefteå berättade om läkarundersökningen som enligt åklagaren styrker åtalspunkten grov våldtäkt mot barn.
Vid 15-tiden på måndagen, efter att parterna pläderat i skuldfrågan, kom beskedet från tingsrätten: senast onsdag den 19 oktober kommer beskedet om det finns övertygande bevisning och att pojken ska genomgå en månadslång rättspsykiatrisk undersökning.
Hur ser du på att tingsrätten inte kunde ge besked i den frågan samma eftermiddag?
– Med tanke på den bevisning som jag presenterat förväntar jag mig att det blir en rättspsykiatrisk undersökning. Men det är rimligt att tingsrätten tar tid på sig, det är ett mycket omfattande utredningsmaterial som presenterats under fyra dagar, svarar Andreas Nyberg.
Vad tryckte du på i din plädering i skuldfrågan?
– Jag menar att det sammantaget är bevisat att han gjort sig skyldig till försök till mord och grov våldtäkt mot barn utifrån den tilltalades uppgifter, resultatet av brottsplatsundersökningen, dna-bevisning och föremål som hittats samt flickans skador. Händelseförloppet har också klarnat under de här fyra dagarna i rättssalen.
Hade pojken ett direkt uppsåt att döda?
– Ja, det kan tyvärr inte sägas på något förskönande sätt: utredningen visar att han hade för avsikt att våldta och döda henne. Han säger ju det själv i förhör som hållits, svarar Andreas Nyberg.
Hur ser du på brottsoffrets situation?
– Det har varit ett utdraget förlopp, och med tanke på de livshotande skadorna måste flickan ha känt det som en evighet. Gärningen visar att han är en farlig person, det är en exceptionell händelse vilket gör att jag argumenterat för att han ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.
Advokat Jens Nyström:
– Vi accepterar åklagarens påstående om brottsrubriceringen synnerligen grov misshandel och rubriceringen om grov våldtäkt mot barn. Men i den sistnämnda åtalpunkten finns det delar av det påstådda händelseförloppet som han inte erkänner. När förhandingen inleddes förnekades detta brott, men under pläderingen gav jag beskedet att hans medgivanden omfattar det brottet.
– Vi framhöll också vikten av att han genomgår en RPU för att få fram ett fullgott underlag att bedöma hans insikter och förmåga att förstå innebörden av de här händelserna.