Den mörka söndagskvällen 12 februari 2023 har precis slagit över till måndag den 13 februari när SOS Alarm får in ett nödsamtal från en man i 30-årsåldern.
Han befinner sig i den egna bostaden och lyckas slå larm med hjälp av mobiltelefonens röststyrningsfunktion Siri.
30-åringen överfall alltså i hemmet, gärningspersonerna är maskerade och offret kan i efterföljande larmsamtal därför inte namnge någon eller några av de som gick till angrepp.
Här berättar advokat Jens Nyström hur 50-åringen upplevde att vara utsatt för en polisiär spaningsinsats bara nio timmar efter knivmordet:
Mannen är svårt skadad och eftersom det råder oklarhet om en eller flera gärningspersoner är kvar i bostaden – mannen ligger på golvet och har inte uppsikt över hela lägenheten – går inte personal från räddningstjänsten och ambulansen in i bostaden. Den första polispatrullen från Skellefteå är då en timme bort.
Innan polisen kommer till platsen tar sig personalen, efter påtryckningar från offrets mamma som kommit dit, in i bostaden där de påträffar den svårt skadade 30-åringen. Han har angripits med 20 knivhugg främst mot ryggen men även mot halsen.
– Det var en avrättning, ska målsägandebiträdet Linda Sundlöf senare beskriva våldsdådet när rättegången startar 19 juni.
Därefter ska både i Skellefteå tingsrätt och hovrätten i Umeå en ”familjekonstellation”, som det kallats i detta rättsfall, dömas för delaktighet i knivmordet.
Norran berättar i dag om de avgörande detaljerna i detta spaningsmord som i ett mycket tidigt skede – ja, redan efter några timmar – fick polisen att successivt rikta intresset mot flera personer inom ett par familjer i Malå kommun med kopplingar till varandra.
Klockan 00.28, måndag 13 februari 2023:
Den svårt skadade mannen ringer till SOS Alarm och berättar att han blivit attackerad med kniv i bostaden. Den närmaste polispatrullen befinner sig nära Boliden och har lång tid kvar att köra. Ambulans och räddningstjänsten kommer till platsen kl 00.49 men avvaktar fram till klockan 01.11 innan de går in i lägenheten.
30-åringen är då fortfarande vid liv, livräddande vårdåtgärder inleds och mannen förs till Malå sjukstuga. Även ambulanshelikopter kallas till Malå men när den anländer han 30-åringen avlidit till följd av skadorna han ådrog sig.
Eftersom ingen misstänkt gärningsman grips på platsen förvandlas våldsdådet till ett spaningsmord för polisen. Polisen håller förhör med anhöriga, ambulanspersonal, räddningstjänsten, grannar, ”operation dörrknackning” genomförs i området, en hundpatrull kallas in och all tillgänglig personal inleder inre som yttre spanings- och utredningsarbete.
Redan efter någon timme hålls det, tidigt på morgonen, ett polisförhör som gör att spaningsledningen riktar stora delar av de inledande utredningsåtgärderna mot ett speciellt håll.
Polisförhör klockan 04.12 måndag 13 februari:
Malåbon Jörgen Enberg, som arbetar inom Räddningstjänsten, är en av de som larmas till fastigheten strax efter klockan ett på natten via ett sms i mobiltelefonen.
Jörgen Enberg ser, när han kommer dit, hur den svårt skadade mannen fått första hjälpen.
Jörgen hjälper till att lyfta in 30-åringen, som ligger på en bår med bandage runt huvudet, i ambulansen som sedan kör till sjukstugan i Malå.
Synen inne i bostaden är omskakande: det är mycket blod på golvet, en kollega säger att det synts en kniv inne i vardagsrummet.
Jörgen Enberg går sedan hem till sig medan räddningstjänstens styrkeledare inväntar den första polispatrullen.
Men Jörgen Enberg får samma natt får höra via en nära anhörig – som också kallas till polisförhör under måndagen – att det varit bråk i Malå på lördagskvällen den 11 februari vid en privat klubb.
Brottsoffret har samma helg varit chaufför åt några tonårspojkar i samhället. I sin tur ska det på lördagskvällen ha uppstått bråk mellan en av dessa pojkars pappa och en 50-årig man i Malå.
50-åringen är samma man som senare ska åtalas för delaktighet i mordet, frikännas från samma brott – men av hovrätten i Umeå dömas till två års fängelse. Brottet 50-åringen begick gällde grovt skyddande av brottsling, att han tillsammans med den 43-åriga, sedermera morddömda Marlene Ahlqvist åkt till en grillplats vid sjön Laggträsket och eldat upp bevisning: knivar, skor och textilier som använts vid våldsdådet.
Dessa uppgifter från Jörgen Enberg, om bråket vid klubben, kommer till polisens kännedom under mordnatten.
Polisen håller ett telefonförhör med honom som inleds vid fyra-tiden på morgonen och som pågår i 23 minuter.
Jörgen Enberg lämnar de nyss nämnda uppgifterna, 50-åringen ska ha varit arg och sagt nedsättande saker om den 30-årige man som senare hittas knivhuggen.
När Norran pratar med Jörgen ett år efter händelsen minns han inte de exakta klockslagen:
– Det har ju hunnit gå ett år sedan det här hände, men det jag uppgav för polisen i förhör är korrekt.
Och viktigast av allt: snabbt når dessa uppgifter spaningsledningen, där polisens dåvarande grova brott-chef David Helgesson vid fyra-tiden på morgonen tagit över som polisiär förundersökningsledare.
När en eller flera gärningsmän inte grips direkt efter ett grovt våldsbrott övergår händelsen till ett spaningsmord.
Snabbt kartlägger därför Västerbottenspolisen personer med ett möjligt våldskapital i Malåtrakten, några namn blir intressanta – och ett av dessa är den 50-årige mannen.
En orsak är att 50-åringen och en annan person i mitten av november 2022 misstänktes för en grov misshandel i Malå. Efter olika utredningsåtgärder lades förundersökningen ned och brottsmisstankarna avskrevs.
Men när polisen nu börjar lägga pusslet kring personer som kan ha kopplingar till mordet finns det två detaljer – lördagskvällens bråk och hårda ord vid den privata klubben samt misshandelsutredningen från i november – som gör att 50-åringen bedöms som extra intressant.
Klockan 10.05, 12.32 och 16.31, måndag 13 februari:
Uppgifterna om bråket på lördagskvällen och ett möjligt våldskapital gör att det inleds en spaningsinsats mot 50-åringen. Redan klockan 10.05 börjar adresser kopplade till mannen att hållas under uppsikt av polisen.
En av de enskilt viktigaste händelserna inträffar klockan 12.32 samma dag.
Då observerar en polispatrull hur Marlene Ahlqvist kommer körande i sin bil med 50-åringen i passagerarsätet. De upptäcks en bit utanför Malå längs Slagnäsvägen, i riktning mot Malå.
Detta kopplar de två till varandra, att de lämnat samhället – och det blir början på det framgångsrika sökandet efter den plats vid grillplatsen vid sjön Laggträsket där knivar, skor och textilier lämnades och eldades upp. Och framförallt: dessa föremål kopplades sedan, av två domstolar, till att ha använts vid mordet.
Spaningsinsatsen pågår fram till 16.30-tiden då 50-åringen grips i närheten av sin bostad.
Marcus Danielsson, tillförordnad chef för polisens grova brott-avdelning i Västerbotten, betonar vikten av de tidiga uppgifterna som framkom kring 50-åringen:
– Redan under natten framkommer information som gör att den så kallade 50-åringen och en annan, närstående person blir intressanta i ärendet. Vi har även information om att det handlar om minst två till tre gärningspersoner.
Hur mycket vägde detta in, sett till ett möjligt våldskapital hos 50-åringen, att han nyligen suttit anhållen?
– Polisens tidigare information gällande en person kan i vissa fall ge styrka till de initiala och ofta svårbedömda uppgifterna om eventuella gärningsmän. I den här utredningen fick de tidigare uppgifterna en stor betydelse för den initiala profileringen av möjlig gärningsman. Och tillvägagångssätt vid våldsbrott kan ge polisen viktig information om var gärningsmännen ska eftersökas. I det här fallet tydde våldet, platsen och val av offer på att gärningspersonerna med sannolikhet haft en relation till offret, svarar Marcus Danielsson.
Hur vill du sammanfatta polisens inledande arbete det första, viktiga dygnet?
– Vi fick snabbt väldigt bra grunduppgifter att arbeta med. För polisen gäller det att inte tappa tempo när det handlar om ett spaningsmord. Det är en gammal sanning att de första timmarna och den första dygnen ofta är helt avgörande för att komma vidare i arbetet med ett grovt brott. Vi ska arbeta offensivt med olika utredningsåtgärder där det är lika viktigt att snabbt kunna avfärda tänkbara gärningspersoner som att hitta den eller de misstänkta för brottet.
Vad var mest försvårande för 50-åringen?
– Att han varit inblandad i ett bråk i närtid där han uttryckte förakt mot målsäganden. När mannen sedan frihetsberövades återfanns det handdukar med blodliknande fläckar vilket inte kunde utesluta att det härrörde från brottet. Men detta avskrevs senare. Ytterligare uppgifter som senare kunde kartläggas var att 50-åringen i samband med det tidigare bråket även uttalat att han skulle döda målsäganden.
– De tidiga initiala uppgifterna om bråket som utspelade sig på lördagskvällen var av stor betydelse för att polisen redan timmar efter brottet kunde fokusera utredningen mot en individ. De övriga gärningspersonerna som sedan dömdes återfanns i den individens närhet, tillägger Marcus Danielsson.
Klockan 13.16 till 14.01 måndag 13 februari:
Inom loppet av 45 minuter hålls tre polisförhör med två kvinnor och en man som har uppgifter kopplat till den privata klubben på lördagskvällen samt en lite äldre händelse. Två av förhören genomförs i Malå polisstation, det tredje via telefon.
De lämnar uppgifter som antingen är självupplevda eller som de hört av andra personer, kring 50-åringens ilska och inte minst hur denne uttryckt sig om 30-åringen som ett dygn senare knivmördades. Det kopplades till att 30-åringen skjutsat ett ungdomsgäng.
– Han hade bland annat skrikit till killarna: ”Varför har ni lejt den jäveln?”, berättar ett av vittnena.
Ett annat vittne beskriver i förhör ett nyligt möte med 50-åringen:
– Han sa till mig att man skulle ”göra rent hus och skära halsen av honom eller misshandla honom till döds”. Han flinade då han sa det, berättar vittnet.
Klockan 16.58 måndag 13 februari:
Utifrån Marlene Ahlqvists koppling till den 50-årige mannen, samt att hon fotograferats av polisen i en bil tillsammans med mannen vid 12.30-tiden på måndagen strax utanför Malå, hålls det vid middagstid samma dag ett första förhör med henne (det dröjer till den 17 februari innan hon grips och anhålls).
Platsen är ett av rummen i Malå polisstation, förhöret leds av Nicklas Classon vid Skelleftepolisen.
Vad minns du av det första förhöret med Marlene Ahlqvist?
– En viktig detalj är att hon är så känslokall trots att det handlar om att en person har blivit mördad i lilla Malå. Hon undanhåller uppgifter om att hon har varit ute och åkt med bilen tillsammans med den 50-årige mannen. Det är först när hon konfronteras med detta i det andra förhöret under tisdagen som hon medger att de varit ute och tittat på en hus utanför Malå, svarar Nicklas Classon.
Han påpekar att det är sådana omständigheter som ökar polisens intresse. Hon undanhåller självklara uppgifter när hon förhörs upplysningsvis och inte som misstänkt, hon bekräftar inte kända fakta som polisen känner till – och det sker bara några timmar efter bilfärden.
– Ja, då blir det svårt att säga att man har glömt den bilturen. Sådant väcker ett polisiärt intresse, vad kan det vara som hon döljer med dessa korta och icke beskrivande svar? Hennes svar blir att hon hade dåligt minne. Men det är verkligen något som sticker ut.
Det har nu gått 17 timmar sedan den 30-årige mannen slog larm om att han blivit knivhuggen.
Det som sedan följer är en fyra månader lång förundersökning där polisen finner dna- och blodspår med kopplingar till offret och William och Marlene Ahlqvist på brottsplatsen och i Marlenes bil och bostad, mobiltelefonanalyser som visar att de mordmisstänktas telefoner inte användes i samband med mordet, Marlenes skrivna, hatfyllda omdömen om 30-åringen, analys av de eldade föremålen vid Laggträsket, 17-åringens erkännande att han medverkade vid dådet och att även William och Marlene Ahlqvist deltog, samt att en nära anhörig berättar att William har erkänt knivmordet.
För att nämna några detaljer – och allt slutar med att tre personer döms för knivmordet.
Finns det andra polisiära framgångsfaktorer att nämna?
– Att våra spaningsresurser, trots geografiska utmaningar, befinner sig på plats redan tidigt på förmiddagen efter brottet och kan göra viktiga iakttagelser. Jag vill även framhålla polisorganisationens förmåga att gemensamt bidra till dessa större, omfattande utredningar. Väldigt många inom polisen har bidragit till utredningen under flera månaders tid, svarar grova brott-chefen Marcus Danielsson.