Som Norran berättade i lördags råder restriktioner för att bygga nya bostäder i ett område nordöst om Bureå, vilket drabbade en person som ville bygga på Burön.
Det finns misstankar om att orörd mark innehåller tungmetaller som är över gällande gränsvärden. Det finns dock inte belägg, utan man måste ta enskilda prover på varje ställe där det finns byggplaner.
Skellefteå kommuns insikt om de utbredda föroreningarna kom sedan länsstyrelsen för några år sedan slog larm om ett stort område i norra Skelleftehamn. På grund av detta tog kommunen markprover inför en exploatering på Myrängsområdet. Det fanns metaller i marken och en sanering genomfördes.
Nästa provtagning gjordes på tilltänkta området för bomässa vid Sundgrundet i Skelleftehamn, där mängden gifter också var för hög. Dock fanns en delförklaring i den träindustri som funnits på tomten.
Kommunen började nu misstänkta att metallerna finns i ett ännu större område. Inför exploateringar av villaområden togs prover i Örviken och Bureå, och även där blev det träff.
Att mark är så förorenad att den måste saneras även i Bureå centrala delar är en missräkning för kommunen eftersom det är tänkt att samhället ska växa. Arbetet med en översiktsplan pågår som ska skapa plats för 2 000 nya bostäder och 4 000 personer.
Rebecca Bohman är en av dem som jobbar med översiktsplanen:
– Nästan hela Bureå söder om älven är ett riksintresse för flyget, och där kan vi inte föreslå nytt byggande. Vi har gjort några smärre förslag, men nästan alla nya bostadsområden har vi placerat norr om älven, säger hon.
Eftersom även E4 och Norrbotniabanan begränsar markanvändningen är det längst i norr och nordost som de stora ytorna finns. Ytor som ligger värst till med tanke på vindarna från Rönnskär, och därmed har störst sannolikhet att vara förorenade.
– Vi har inte tagit hänsyn till den eventuella föroreningsrisken, utan föreslår var det är lämpligt att bygga ur andra aspekter. Om/när exploateringsavdelningen vill skapa de nya områdena kommer det att krävas provtagningar och då får de avgöra om det är värt att sanera, säger Rebecca Bohman.
– Det kommer alltid att kunna byggas på marken, haken är bara att det blir dyrare.
Kommunens planeringschef Lars Hedqvist instämmer i att man först måste leta bra lägen och sedan kolla upp marken.
Han påpekar att kommunen vid några tillfällen gjort saneringar och då blev kostnaderna rimliga.
– Vi sanerade inför NCC:s byggande på Myrängen. Även om något liknande måste göras för de nya områdena i Bureå så borde det vara möjligt.
Blir saneringar bara rimliga att göra för flerbostadshus?
– Nej, det kan vara rimligt även för villor. Vi har även gjort några sådana åtgärder i Skelleftehamn.
Men saneringar kostar och Lars Hedqvist medger att det var en kalldusch för kommunen när man började inse vidden av föroreningarna.
– Vi för nu dialog med länsstyrelsen om hur vi ska gå vidare och hur markundersökningar ska göras. Undersökningar är inte jättedyrt jämfört med de eventuella saneringarna. Men vi måste ha en plan för hur de ska göras så de blir effektiva, säger han.
Deponier är särskilda anläggningar med kontrollerad vattenavrinning, där det kontinuerligt görs mätningar. Bottnen är försedd med ett särskilt material som gör att vatten inte kan rinna iväg hur som helst. Deponier är dyra att anlägga och det betalas av den som levererar avfallet.