En omfattande markundersökning gjordes hösten 2022 av konsultföretaget Tyréns. Orsaken är att Skellefteå kommun planerar för byggande i den så kallade Pokerbacken.
Det togs ett 20-tal markprover, samt även prover på grundvatten och havsbotten.
Rapporten har nyligen blivit klar, och den skickades till kommunen för en dryg vecka sedan. Resultatet har visat sig vara mycket negativt: Det finns omfattande föroreningar som kommer att kräva efterbehandling innan man kan bygga bostäder.
Det finns ytlig jord som är förorenad av luftnedfall från industri, troligen Rönnskär. Den anses inte lämplig att ha kvar i direkt anslutning till bostäderna, utan måste tas bort och skickas till deponi.
Det finns också förorenad jord som ligger djupare ner. Ämnena anses komma från den timmerhantering och koltillverkning som bedrivits på platsen. Det rekommenderas fler undersökningar av dessa jordar så man vet var de finns och kan förhindra att de grävs upp vid ett eventuellt byggande.
Även sedimentet på havsbottnen var förorenat på de flesta ställen, vilket gör att den tilltänkta badplatsen inte går anlägga var som helst.
Eftersom det finns föroreningar som är farliga för människors hälsa har konsultföretaget enligt lagen en rapportskyldighet. De kommer att meddela sina resultat till tillsynsmyndigheten (som är kommunens miljöavdelning).
Hädanefter innebär det att miljöavdelningen ska godkänna alla eventuella åtgärder och saneringar som görs.
Mats Andersson är planarkitekt som jobbar med att göra planprogram och detaljplan för området.
– Vi ska nu bestämma var bostäderna bör vara placerade, och sedan behövs det fler undersökningar på just de platserna. Vi måste veta vilka föroreningar som väntas grävas upp, och vad som ska göras med dem.
– Där det inte görs bostäder ska naturen vara orörd och då finns inga regler, där kan marken få vara som den är.
Det är kommunens mark- och exploateringsavdelning som har beställt detaljplanen. Mats Andersson säger att man har meddelat behovet av mer markundersökningar och nu inväntar svar.
– Bollen ligger hos dem.
Under väntetiden jobbar han och kollegan Lovisa Hällqvist vidare med ett planprogram.
– Planprogrammet är mera allmänt hållet och gäller ett större område. Parallellt förbereder vi detaljplanen för att spara tid, men den går inte slutföra förrän vi vet mer. En detaljplan får inte innehålla oklarheter.
Han säger att duon jobbar ungefär 20 procent av sin arbetstid med Västra Sävenäs, och i övrigt gör de andra detaljplaner.
Eftersom Expo 2026 har släppt Västra Sävenäs som fokusområde är det heller inte lika bråttom.
– Från början tänkte vi att detaljplanen kunde vara klar 2025, och då kunde byggande åtminstone ha varit igång under 2026, säger Mats Andersson.
En förutsättning hade då varit att ingen överklagar detaljplanen. Överklagningar innebär alltid minst ett halvår extra, oftast ett år.
– Eftersom vi måste vänta på fler undersökningar kan tidplanen inte hållas. Det finns nog inte en detaljplan som vunnit laga kraft förrän efter 2026.
Det innebär att Västra Sävenäs inte kan vara påbörjat när Expo 2026 ordnas, och missar uppmärksamhet från tusentals besökare. Troligen görs området inte heller så "spejsat" som när man siktar på stora mässor.
– Det finns ett förslag som gjordes av arkitektbyrån Afry Sandell/Strandberg och som Skebo bekostade. Det finns också ett praktikantarbete som gjorts här på kommunen. Båda dessa förslag finns med som ideer, men när vi ska föreslå hur området kan se ut jobbar vi självständigt, betonar Mats Andersson.
Medborgardialogen som hölls i Skelleftehamn på onsdagen ingick i arbetet med planprogrammet.
Men den stora frågan just nu är inte hur området utformas utan snarare om hela projektet läggs ner på grund av föroreningarna.
Kommunens planeringschef Lars Hedqvist säger att han fick miljörapporten för en vecka sedan. Nu ska exploateringsavdelningen sätta sig in i resultatet, och mest troligt beställs extra markundersökningar.
– Området är utpekat som lämpligt för bostäder i en gammal översiktsplan, och det finns förväntningar att det ska byggas där. Därför vill vi gå till botten med frågan, innan vi eventuellt släpper planerna helt.
– Planprogrammet ska i alla händelser göras klart. Men ska det fortsättas med detaljplanen måste vi lösa miljöfrågorna, säger Lars Hedqvist.