Det handlar i första hand om tomten Jullen, där NCC vill bygga 180 lägenheter i hus som blir fyra våningar höga. Den ligger norr om Vintergatan och där växer i dag skog.
Bygglovet gavs i augusti, men markarbeten har inte börjat, och det beror på utredningen kring föroreningar.
Det har tagits prover i åtta borrhål, och i samtliga fanns det metaller, även om tre är i särklass "värst" med halter som klassas som farligt avfall.
Mest förekommande ämne är zink, men det finns även farligt höga halter av bly, arsenik och koppar.
Metallerna är nedfall från Rönnskär från den tid när smältverket inte hade samma rening som i dag.
För bara något år sedan utökade länsstyrelsen det varningsområde nordväst om smältverket som misstänks ha farliga metaller i marken, och det antagandet visade sig stämma.
Eftersom Skellefteå kommun äger tomten ligger nu bollen hos exploateringsavdelningen. De utreder möjliga alternativ med hjälp av en konsult. Det samråds också med miljöavdelningen. Mest troligt måste delar av jorden skickas till deponi, vilket kostar pengar.
– De tre hålen med sämst resultat är på en gammal fotbollsplan samt vid de garage som nu har rivits. Orsaken är att man där har fyllt upp marken med så kallad slaggsand, en föregångare till järnsand. Det är redan bestämt att detta material ska tas bort, säger miljöinspektör Johanni Wellenius.
Även i övriga borrhål har metallhalterna varit så höga att de inte anses lämpliga i ett bostadsområde.
Markproverna har tagits ner till en halvmeters djup, eftersom nedfallet från Rönnskär hamnar ytligt.
– Tomten ligger på sank mark och ska fyllas upp inför byggandet. Därför diskuteras om en del av föroreningarna ska kunna ligga kvar eftersom de då hamnar längre ner.
– Men det får inte finnas risk att man i framtiden gräver fram materialet av misstag. Så det gäller att tänka sig för om och var man lämnar kvar förorenad jord.
Johanni Wellenius säger att det troligen behövs kompletterande undersökningar innan det kan bestämmas hur massorna ska hanteras.
Byggherren NCC avvaktar nu, enligt projektledare David Jonsson. De gräver inget förrän det är bestämt vad som ska hända med den jord som grävs upp.
Detsamma säger Johanna Granlund, projektledare på samhällsbyggnad. Det blir Skellefteå kommun som först ska gräva på området, eftersom de ska göra en ny gata samt dra fram nya ledningar för vatten och avlopp.
När markfrågorna för kvarteret Jullen är lösta kommer nästa problem: NCC har lov att få bygga på ytterligare tre tomter Myrängsområdet: Näst på tur är kvarteret Lodet, som är helt obebyggt sedan tidigare och består av skog. De vill även bygga i kvarteret Riggen, som möjligen blir mera tillgängligt eftersom det har varit hus där tidigare.
Till sist tänker de bygga radhus på en långsmal tomt som heter Barken, och ligger längst i norr.
– Såvitt jag vet är det inte påbörjat några markundersökningar alls på dessa tomter. Vi på NCC planerar i alla fall för själva byggandet och hur man skulle placera husen. Vi har inte lämnat in ansökan om bygglov, säger David Jonsson.
– För vår del tänker vi att problemet med föroreningarna måste gå att lösa, så vi jobbar på som att byggande ska bli av, säger han.
Totalt sett vill NCC bygga cirka 430 bostäder på de fyra nämnda tomterna tillsammans.