Det har länge varit känt att området nordväst om Rönnskär hade höga halter av metaller i marken. Därför har det funnits rekommendationer att frukt, grönsaker och bär ska sköljas innan man äter. Kring svamp har det inte funnits några rekommendationer.
År 2018 skulle kommunen göra en detaljplan för Näsudden och då togs nya prover. Resultatet visade på mycket höga värden av arsenik och bly.
Eftersom halterna var så höga blev det intresse för ett större område. Beslutet blev att Bolidenbolaget skulle undersöka marken längs kusten via Storgrundet ända bort mot Harrbäcksand, och även norra delarna av bebyggelsen i Skelleftehamn. Området syns i rött på kartan här intill.
Undersökningen av jord, bär, svamp och grundvatten gjordes 2019, och genomfördes av en konsultfirma.
Svaret blev att hela detta område har förhöjda halter, och ska ha rekommendationer kring bär och svamp. Dessutom blev råden "tuffare" och nu avråds man från att ofta äta bär och annat grönt även om det är sköljt. Barn och gravida avråds helt. Rapporten var klar i juni 2020.
En läsare som bor i Skelleftehamn undrar varför information inte har gått ut till alla i befolkningen.
Frågan går till Ida Tjerngren, miljöchef på Boliden Rönnskär.
– Vi har skickat brev till alla fastighetsägare som har hus i norra delen av Skelleftehamn, samt de som har sommarstugor i området. Kretsen beslutades i samråd mellan oss, länsstyrelsen och kommunen. Vi har även informationen på hemsidan.
Hon instämmer i att de som bor i lägenhet kanske inte nås, och inte heller de som bor i andra delar av samhället men kan få lust att åka iväg för att plocka bär.
– Om det finns folk som har frågor är de välkomna att kontakta oss. Blir det många frågor ordnar vi gärna ett informationsmöte.
Från länsstyrelsen deltog Anna Pallin. Hon är samordnare när det gäller förorenade områden.
– Information är alltid svårt. Helst hade vi velat ha ett möte för allmänheten men det fick utgå på grund av corona. I stället skickades brev till utvalda fastighetsägare och vi kontaktade även förskolan, brukshundsklubben och andra som kan tänkas ha aktiviteter i området. Vi lade också informationen på vår hemsida.
– Vi tror att många som bor i Skelleftehamn vet sedan tidigare att det finns rekommendationer. Men det finns helt klart en poäng i att nyinflyttade borde få veta.
Anna Pallin säger att det unika med detta förorenade område är att det är vanlig natur som inte ser farlig ut.
– I normala fall är områden som är så här hårt förorenade gamla industriområden som inte inbjuder till friluftsliv.
Med tanke på det, borde inte informationen ha varit frikostigare?
– Jo, det är möjligt att vi kan göra mer, och det ska vi titta på inför nästa barmarksperiod, lovar hon.
När det gäller föroreningarna säger hon att det är för tidigt att säga om länsstyrelsen ska kräva åtgärder.
Metallerna i marken kommer från Rönnskär.
– Främst handlar det om gamla utsläpp. Smältverket har ju varit igång sedan slutet av 1920-talet och sedan ökade utsläppen i takt med vår produktion fram till 1970-talet. Sedan dess har vi minskat utsläppen, trots att produktionen fortfarande ökar, säger Boliden Rönnskärs miljöchef Ida Tjerngren.
Om det skulle krävas sanering av marken blir det en diskussionsfråga vem som betalar.
– Då måste det göras en ansvarsutredning, anser Ida Tjerngren.