Kan bli dyrt att bygga i förorenat område

Burebon ville bygga en stuga på sin mark på Burön, men beskedet från kommunen fick honom att lägga projektet på hyllan. "Det kan kosta skjortan, var beskedet", säger han.

Området med den röda grafiken visar ungefär det område som berörs av luftnedfallet. Men det kan krympa, växa eller variera i utbredning efter analys.

Området med den röda grafiken visar ungefär det område som berörs av luftnedfallet. Men det kan krympa, växa eller variera i utbredning efter analys.

Foto: Ulrika Nohlgren/OpenStreetMap

Skellefteå2023-09-30 07:00

Mannen, som önskar vara anonym, ansökte om förhandsbesked för att bygga en stuga. 

– Jag fick veta att jag måste göra en undersökning av marken först. Om den visade förhöjda värden av arsenik så skulle jag behöva schakta bort ytskiktet och lägga i deponi.

Han fick besked om att detta gäller hela Burön. Anledningen är tidigare luftburna föroreningar från Rönnskärsverken.

Att göra en markundersökning själv skulle kosta 2 500 kronor.

– Men kommunen ville göra beställningen och det blir betydligt dyrare. Kommunen har inte heller någon deponiplats och en eventuell deponi av massorna skulle kosta skjortan. 

Hur mycket jord skulle du behöva ta bort om den var förorenad?

– De sa 20 centimeter till en meter så det är rysligt mycket mark. Vi vill ha skogstomt och då försvinner även skogen.

Han har nu lagt stugbygget på hyllan.

– Det är uteslutet.

Han känner till en annan person som fått samma direktiv. Den personen gjorde även en markundersökning som visade förhöjda värden.

– Sedan har jag inte hört något mer. Det rann nog ut i sanden.

undefined
Luftburna utsläpp från Rönnskärsverken gör sig nu påminda i markerna runt industrin.

Enligt miljöavdelningen på Skellefteå kommun handlar det inte om några nya direktiv som uppkommit.

– Det har länge funnits misstanke om luftburet nedfall i marken i områdena kring Skelleftehamn, Ursviken, Örviken och Bureå. Men det är först på senare tid som det ökade exploateringstrycket har gjort att marken behövt undersökas. Ju fler markprover som tagits vid exploateringar desto bättre bild har vi fått. Vi måste hantera resultaten av analyserna, säger verksamhetschef Elisabeth Berggren.

undefined
Elisabeth Berggren påpekar att även länsstyrelsen är inblandade i rollen som tillsynsmyndighet gentemot Rönnskärsverkens verksamhet. "Det är de som kan ställa krav på verksamheten", säger hon.

Det handlar om förhöjda nivåer av ämnen som kan vara hälsofarliga, såsom arsenik, bly, koppar, zink, kadmium och kvicksilver.

– Proverna är tagna på jungfrulig skogsmark, som inte är eller varit bebyggd eller gjorts markarbeten på tidigare. Nivåerna har varit flera gånger över det som gäller för mark anpassad för bostäder. Ibland har nivåerna varit tio gånger eller mer över nivåerna, säger Johanni Wellenius, miljöinspektör.

undefined
Johanni Wellenius arbetar som miljöinspektör vid Skellefteå kommun.

Han påpekar att det inte handlar om akut fara, utan en risk för långvarig exponering ifall man gräver i jorden, odlar där, leker i den och om det dammar. Ämnena kan även påverka miljö och vatten.

Hur är det norr om Rönnskär?

– Marken som undersökts är kommunens och det finns inte kommunal mark norr om Skellefteå där miljöprovtagning genomförts i detta syfte. Där finns bara mätresultat från Näsudden, säger Johanni Wellenius.

Vilka områden som berörs kan därmed förändras ju fler analyser som görs. Och om en analys visar förhöjda halter av tungmetaller så måste bygglovsavdelningen hantera detta i sina processer när privatpersoner eller företag söker bygglov. 

– Vi har ett övergripande ansvar för god bebyggd miljö och därför måste vi få in en markundersökning om något nytt ska byggas. Vi fokuserar på de nämnda områdena i dag. Det kan senare visa sig vara ett större område eller variera lokalt inom samhällena, säger Enar Nordvik, verksamhetschef för bygglovsavdelningen.

undefined
Enar Nordvik, bygglovschef på Skellefteå kommun, säger att de behöver få en analys av jorden för att kunna ta beslut om bygglov.

Bygglovshandläggaren Lina Hedlund förklarar att det finns en manual för hur markprovtagningen ska gå till inför bygglov på obebyggda tomter utanför detaljplanerat område.

– Markprovtagningen måste göras av en konsult. Utifrån analyssvaren tar vi sedan beslut om bygglovet. Vi kan ställa krav på att massor ska schaktas bort.

Hur mycket massor det blir kan variera. 

Miljöavdelningen kopplas in om det kommer ett saneringskrav. Kommunen ansvarar för sanering på sin mark. Men om man vill bygga på privat mark så faller ansvaret på markägaren.

Och det kan bli dyrt. En del massor med lägre halter av föroreningar kan under vissa förutsättningar användas som utfyllnader i slänter och bullervallar enligt avfallslagstiftningen. Då krävs en anmälan till miljöavdelningen. Kraftigt förorenade massor kan däremot kräva deponi.

– För privatpersoner kan det kanske bli mer troligt med deponi, även om det kan finnas andra möjligheter, säger Johanni Wellenius.

Var massorna deponeras beror på föroreningarna.

– Om det handlar om höga halter kan de behöva transporteras till Robertsfors eller Umeå. Det avgörs från fall till fall.

Lina Hedlund berättar att de informerar om detta vid ansökan om bygglov och vid beslut.

– Man kan också kontakta oss innan man söker bygglov om man är orolig. Det finns de som dragit tillbaka sina bygglov efter att de fått informationen och då behöver man inte betala hela bygglovsavgiften utan bara en administrativ avgift.

Markprover

Proverna tas i provgropar eller med jordspjut på ett antal punkter på tomten. 

Proverna tas oftast som samlingsprover från tre nivåer – först i den organiska jorden överst.

Om det översta skiktet visar på höga halter kan man gå vidare och analysera en decimeter ner i mineraljorden och sedan ytterligare en decimeter ner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!