Vad står på spel i Europaparlamentet?

Söndag 9 juni är det val till Europaparlamentet. Här kan du läsa de texter som Norrans ledarredaktion skrivit inför valet.

Toppkandidaterna för Miljöpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Toppkandidaterna för Miljöpartiet, Centerpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna.

Foto: Kollage

Ledare2024-06-07 08:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Adam Bäckström och Andreas Westerberg har kartlagt och recencerat de politiska partierna inför EU valet. Här finns texten om de rödgröna alternativen och vad Norrans ledarredaktion tycker om dem. Här finns texten som behandlar Tidöpartierna på samma sätt.

undefined
Toppkandidaterna i EU-valet för Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Moderaterna.

Åsa Svanbergs krönika "Demokratin står på spel medan vi tittar på Wahlgrens värld" handlar om att demokrati är lite jobbigt eftersom man måste bry sig. Men att det faktiskt är värt lite ansträngning att försvara de fria, öppna och fungerande samhällen som vi har. 

undefined
Populärare än politik. Tre generationer Wahlgren är med i programmet Wahlgrens värld. Från vänster: Bianca Ingrosso, Pernilla Wahlgren och Christina Schollin.

"Försommar och skolavslutningstider – rösta i EU–valet ändå". Det är rubriken för Mimmie Björnsdotter Grönkvists ledartext som handlar om att alla borde rösta även om försommarvärmen och skolavslutningstiderna kan göra att man inte tänker så mycket på politiken just nu.

undefined
Rösta. Det är nu du har störst chans att påverka.

När Vänsterpartiets toppkandidat Jonas Sjösted besökte Skellefteå träffade Andreas Westerberg honom och skrev en text om partiets EU-politik. Den har rubriken "Vi gillar Jonas Sjöstedt, men borde inte rösta på honom".

undefined
Jonas Sjöstedt på besök i Skellefteå i April 2024