Det är nu du har chansen att visa Bryssel vad du vill

Nu har förtidsröstningen öppnat, kom ihåg att rösta själv och påminn gärna nära och kära. Det är lätt att bli glömsk i försommarvärmen och skolavslutningstider.

Rösta. Förtidsröstningen har öppnat i valet till Europaparlamentet.

Rösta. Förtidsröstningen har öppnat i valet till Europaparlamentet.

Foto: Jessica Gow

Ledare2024-05-25 08:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Har du kommit ihåg att rösta i valet till Europaparlamentet? Det var sisådär fem år sedan, och jag chattade med en kompis när jag plötsligt kom på att ställa frågan. Det var tur att jag gjorde det.

Med mindre än en timme till vallokalerna stängde tog han med sin dåvarande partner, och cyklade snabbare än den snabbaste memil (medelålders män i lycra) till närmaste valurna. Politik är inget vi har gemensamt, och ingen av dem röstade på ett parti jag hade valt, ändå är jag glad att jag fick iväg dem. Ytterligare två förstagångsväljare hann säga sitt om vilket Europa de ville se.

Nu har förtidsröstningen öppnat för ännu ett EU-val, och den som är upptagen på valdagen den nionde juni, eller vet med sig att man är glömsk och vill slippa sista sekunden-panik, har varje dag fram tills dess på sig att nyttja sin röst – och, när man har sitt eget röstade klart eller inplanerat, påminna sina nära och kära om att göra detsamma.

För påminnelser kan verkligen behövas med tanke på när valet ligger den här gången. Mitt i den svenska mandatperioden, utan möjlighet att åka snålskjuts på ett riksdagsval. Den haltande ekonomin gör även att det sparas in på valfrämjande insatser:

– Ju mer sommar, desto sämre för valdeltagandet, som statsvetaren Linda Berg konstaterar i DN (22/5).

Särskilt som valrörelsen hittills känts luddig i kanterna – är den verkligen igång på riktigt? Är ett snigelrace allt det blir? Kommer en extra växel läggas in, och i så fall när? 

Är man inte politiskt överintresserad är det lätt att missa att något pågår överhuvudtaget. Den hektiska känslan som utan tvekan finns inuti partierna har svårt att smitta av sig på livet utanför, kanske för att den sena våren som övergår i tidig sommar är en stressig period.

Är det inte studentfiranden är det början av bröllopssäsongen, eller spralliga barnkörer som sjunger psalm 535. Samtidigt som valrörelsen lunkar på går livet på högvarv. Men så lång tid tar det inte nyttja sin demokratiska rätt. Vid sidan av alla måsten på jobbet och i hemmet som ska hinnas med innan semestern, addera att fundera på parti och personkryss.

För att krångla till det ännu mer gör nationaldagen den sjätte juni att valdagen infaller en långhelg, då många lär vara bortresta. Att man vill slappa i soffan på landet är dock ingen anledning att bli soffliggare i valet. Man måste inte rösta hemma, vilken vallokal som helst i hela landet kan ta emot din röst. Men det blir förstås smidigare om du kommer ihåg att packa ner röstkortet.

Röstkortet ska för övrigt redan ha trillat ner i brevlådan, och om det inte gjort finns möjlighet att beställa ett nytt på Valmyndighetens hemsida – fram till trettioförsta maj klockan tolv på dagen om man vill ha kortet via post, ända till sju på kvällen på valdagen om man vill ha det via e-post. I vissa vallokaler går det dessutom att få ett nytt utskrivet. Ett glömt eller borttappat röstkort är alltså ingen anledning att ligga kvar i solstolen.

Så nu när röstningen till EU-parlamentsvalet är öppen: tänk efter när det passar för dig att rösta, ha koll på röstkortet och påminn en nära och kär – eller två, eller tre, eller ännu fler. Oavsett om hjärtefrågan är klimat och miljö, säkerhet, jordbruk eller migration så är EU en maktfaktor, och det är nu du har chansen att säga ditt om vad riktningen bör bli.