Har du missat något kring Northvolt?

För två veckor sedan kom beskedet att Northvolt pausar en betydande del av sin produktion i Skellefteå på obestämd tid. Fackliga förhandlingar pågår – många undrar vad som händer och exakt vad som väntar är oklart. Här är alla turer senaste tiden.

Skellefteå2024-09-22 05:00

Northvolt sparkar nyanställda: ”Många har sålt allt de äger”

Intensiva förhandlingar pågår för fullt mellan Northvolt och fackförbunden. Hur varslet slår mot de anställda på det krisdrabbade bolaget är inte bestämt, men flera migrantarbetare som just börjat arbeta på batterifabriken ska ha sagts upp direkt.

Totalstopp för utgifter på Northvolt: ”Får vi ens någon lön?”

Under fredagen fick personal på Northvolt ett internt påbud om totalstopp för alla utgifter. Det rör hela företaget – i samtliga länder: ”Det är klart att det skapar oro, vi frågar oss om vi ens kommer att få lönen utbetald i slutet av månaden”, säger en anställd till Norran.

Northvoltkrisen: Lönerna kommer att betalas ut

Fredagens besked om Northvolts totalstopp för utgifter, skapade oro hos personal. Nu svarar bolaget: Anställda får sina löner.

Efter dråpslaget – så påverkas fabrikens olika delar

Flera av byggnaderna på Northvolt Ett påverkas av de förändringar som bolaget ska göra. Här är en sammanställning av läget på området.

Uppmaningen till anställda: Prata inte med media

Många har frågor om det som sker just nu på Northvolt. Men både anställda och media har svårt att få några svar. Samtidigt uppmanar vd:n Peter Carlsson personalen att inte prata med journalister. ”Anmärkningsvärt”, tycker Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert – och får medhåll av en krishanterare.

Experten: "Skellefteå borde aldrig ha gett sig in i det här"

Efter måndagens besked med varsel om nedskärningar på Northvolt Ett i Skellefteå är frågorna många kring företagets framtid. Åsikterna går isär om huruvida Skellefteå var rätt plats att etablera batterifabriken.

Andreas Westerberg: Detta är en kris men Skellefteå har mer att komma med

Utvecklingen på Northvolt är en kris för Skellefteå och Sverige. Men både kommunen och regeringen har oanvända verktyg för en stark samhällsutveckling framåt. De borde använda dem.

Lars Westerlund: Ingen comeback för ”Tvivlarnas kulle”

När det blev tal om att Northvolt skulle bygga en batterifabrik var det många Skelleftebor som rynkade pannan och samlades på ”Tvivlarnas kulle”. Efter måndagens besked om att en del av verksamheten vid fabriken pausas har många klivit upp på den kullen igen. Men förhoppningsvis kommer Northvolt att klara sig igenom de ”tuffa tider” som Peter Carlsson pratar om.

Northvolt pausar produktionen i Upstream 1

Under måndagen presenterade Northvolt några stora förändringar av verksamheten som kommer att genomföras. Bland annat pausas produktionen av aktivt material i Northvolt Ett Upstream 1 i Skellefteå där cirka 300 personer jobbar idag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!