Forskaren om varför vissa fastnar i spel – andra inte

Många föräldrar känner nog igen sig i att tycka att barnen spelar för mycket dator. Men var går gränsen till när det blir ett faktiskt problem? ”Tiden för spelandet har mindre betydelse”, säger forskaren Charlotta Hellström.

”När man slutar på fotbollen, skolkar, skiter i betygen och slutar bry sig om kompisar... Då är det fara å färde”, säger Charlotta Hellström, lektor i folkhälsovetenskap.

”När man slutar på fotbollen, skolkar, skiter i betygen och slutar bry sig om kompisar... Då är det fara å färde”, säger Charlotta Hellström, lektor i folkhälsovetenskap.

Foto: Pressfoto

Skellefteå2024-01-17 05:00

Exakt hur många ungdomar som drabbas av ”problematiskt datorspelande” är svårt att säga men Charlotta Hellström, lektor i folkhälsovetenskap på Mälardalens universitet, har en uppskattning:

– Ungefär var tredje ungdom spelar dator. Omkring sju procent av de som spelar har problem av sitt spelande och det är de här som behöver hjälp att hantera sitt spelbeteende.

Hellström var mest aktiv inom forskningsområdet fram till år 2020. Hon flaggar för att studierna som hon medverkat i har några år på nacken. Siffror kan ändras snabbt.

– Det jag sa då om att 14- till 15-åringar har mest problem, det kan gälla 12- till 13-åringar i dag.

undefined
”De som fastnar i spelen går ner i åldrarna. Det tror jag beror på att spelen lockar yngre och att vi föräldrar tillåter yngre barn att spela.”

Men vad är det som gör att vissa fastnar i datorspel? Det finns flera delar som har betydelse. De som får problem i vardagen på grund av spelandet är i högre utsträckning pojkar, till exempel.

Varför spelar pojkar mer?

– Det enkla svaret är att tjejer och killar dras till olika typer av underhållning. De flesta spelen är utformade för att locka killar. Av män för män.

Enligt Hellströms studier prioriterar pojkar och flickor bort olika saker för att kunna spela. Pojkar väljer bort bland annat skolarbete och sömn medan flickor äter sämre och umgås mindre med vänner.

undefined
Charlotta Hellström berättar att de som spelar ”för mycket” i högre grad är pojkar. Flickor sticker däremot ut när det kommer till sociala medier. ”De har svårt att sköta det på en normal nivå.”

Charlotta Hellström understryker att man måste komma ihåg att många som fastnar i spelandet också kan ha annan problematik i botten, exempelvis svårigheter i skolan eller adhd-symptom.

– Men då kan man i vissa fall också må bättre av att spela. Man kan få ett slags lugn av att det, säger hon.

Hon förklarar att spelandet blir en flyktmekanism men att man helt enkelt flyr från störande tankarna som gör att man inte kan fokusera. Men då gäller det att inte spela för mycket, för då kan problemen växa i stället.

Hur mycket som är ”för mycket” är dock individuell, menar Hellström.

– Om du fastnar eller inte beror inte på speltiden primärt, utan motiven till varför du spelar är orsaken till om du får spelrelaterade problem eller inte, säger hon och fortsätter:

– Du kan spela jättemycket men ha det som en hobby där det övriga livet funkar, då har du inte spelrelaterade problem. Andra kan spela i två timmar per dag och få många negativa konsekvenser till följd av spelandet.

undefined
Hellström menar att de som har adhd, eller adhd-symptom, till viss del kan hjälpas av att spela datorspel men då är det också lätt att fastna framför skärmen. ”Det är en extra sårbar grupp.”

Forskarna har delat in motiven i tre spelargrupper – de som spelar för att det är roligt och socialt, de som spelar för att det är ett krav och ger status samt de som spelar för att fly.

Hellström säger att måendet skilde sig åt mellan grupperna.

De som spelade av roliga och sociala skäl mådde bra och hade inte så många problem. De skötte skolan, åt regelbundet och hade ett fungerande vardagsliv.

Krav- och statusspelarna mådde lite sämre. De hade mer psykosomatiska problem och skolkade mer. I den här gruppen var bråk med föräldrar mer vanligt och fler hade depressionssymtom än de som spelade av roliga och sociala skäl.

Flyktspelarna stack ut i analysen. De som spelade för att fly skolkade oftare, sov sämre och hade ett generellt sämre mående. I denna grupp hade spelandet helt tagit över.

– Där fanns problemen. Där ökade de psykosomatiska problemen rejält – alltså ont i huvudet, ont i magen, nervositet, rastlöshet... Det var åtta gånger ökad risk för depressionssymptom bland flyktspelare jämfört med de som spelade för att det var roligt.

Hur vet man att det blivit ”för mycket”?

– När det tar från livet i stället för att ge till livet. Då ska man dra i handbromsen.

Forskning

Charlotta Hellström är lektor i folkhälsovetenskap på Mälardalens universitet. Hon har forskat om ungdomar och datorspelande och har medverkat i ett flertal studier som är baserade på ungefär 8 000 ungdomars enkätsvar. 

Hennes forskning baseras på Liv och hälsa Ung-studierna som är en undersökning som gjorts vartannat år sedan år 1995 bland samtliga unga i årskurs 7, årskurs 9 och andra året på gymnasiet i Västmanland.

Datainsamlingen gjordes i Västmanland, men Charlotta Hellström menar att svaren var representativa för hela landet.

SERIENS ANDRA DELAR:
Spelen tog över Andreas vardag: ”Ständigt i tankarna”
Därför blir det bråk kring datorspelen
LISTA: Så pratar du med ditt barn om datorspel

Hjälp och stöd

Om du själv upplever att du har problem med datorspelande, eller om någon i din närhet har det, kan du kontakta en rad olika verksamheter.

Du kan bland annat läsa på och få tips på hur du kan prata med dina föräldrar via Barn- och ungdomspsykiatrins hemsida, eller så kan du få mer information och söka stöd på exempelvis Dataspelsakuten eller Reconnect.


Inom Skellefteå kommun kan man söka rådgivning och stöd hos bland annat följande verksamheter:
 

Föräldrasupporten

Föräldrasupporten i Skellefteå kommun är en förebyggande verksamhet dit vårdnadshavare kan vända sig med stora och små frågor kring allt möjligt – det kan bland annat handla om familjerelationer, skolfrånvaro eller bråk mellan syskon.

Stödet riktas till föräldrar som har barn i åldrarna 0 till 18 år.

Föräldrasupporten erbjuder ett kort förebyggande stöd genom enskilda samtal, gruppsamtal och webbaserade kurser.

Verksamheten har inga köer. Man kan ringa eller ta kontakt via e-tjänsten. Mer information finns på kommunens hemsida.


Klara

Klara i Skellefteå kommun är en öppenvårdsverksamhet som erbjuder stöd och behandling till personer som är 13 till 25 år samt deras familjer.

Hos Klara kan man få hjälp om man har problem eller funderingar kring bland annat familjerelationer, skolfrånvaro, missbruk och våld.

Stödet och behandlingarna erbjuds både på individ- och familjenivå. Träffar genomförs på mottagningen men det är även möjligt att ses i hemmet.

Man kan göra en digital ansökan om stöd eller ringa individ- och familjeomsorgens mottagningsenhet via kommunväxeln. Mer information finns på kommunens hemsida.


Oden

Rådgivningen Oden riktar sig till vuxna personer som själva har, eller är anhörig till någon som har, missbruk av alkohol, droger, spel om pengar eller sex och porr.

De har inget riktat stöd till personer som har problem med datorspelande specifikt, men det har hänt att verksamheten blivit kontaktade av personer med den problematiken ändå.

Oden är en del av Skellefteå kommuns öppenvård och man kan få hjälp genom samtalsrådgivning.

Det går att ringa Oden via kommunens växel eller via direktnummer. Mer information finns på kommunens hemsida.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!