Norran har intervjuat Föräldrasupporten, öppenvårdsenheten Klara, rådgivningen Oden i Skellefteå kommun samt Charlotta Hellström som är lektor i folkhälsovetenskap vid Mälardalens universitet. Alla fick frågan om de kunde ge några tips på hur man kan tänka om man har ett barn eller ungdom hemma som man oroar sig för när det kommer till datorspel.
Här är deras svar:
- Dra inte bara ur sladden till datorn. Det kan starta onödiga konflikter och skapa ångest hos barnet/ungdomen.
- Lägg krutet på att bygga familjerelationen i stället för att införa nya regler och restriktioner.
- Försök förstå att roten till problem i vardagen förmodligen inte ligger i själva spelandet. Vad kan motivet vara till varför ditt barn/ungdom sitter mycket vid datorn?
- Tänk på att mycket tid framför en skärm inte nödvändigtvis är negativt. Mycket positivt kan komma genom spelen, såsom nya vänner och utvecklade språkkunskaper.
- Lyssna på jargongen när ditt barn/ungdom spelar. Om det skrattas och är positivt kan det vara något bra.
- För varje negativ sak som sägs krävs fem positiva saker för att kompensera. Berätta för ditt barn/ungdom att du är glad att se dem och att du är stolt.
- Se över familjens rutiner och skapa struktur. Skriv gärna kort eller använd bilder på en tavla för att skapa ett gemensamt schema. Det ger tydligare hållpunkter för när man ska åka till skolan eller äta middag.
- Försök att förstå dig på spelet och spelvärlden. Går det att pausa eller inte? Spelar man själv eller i lag? Det kan ge dig en förståelse för varför ditt barn/ungdom reagerar på ett visst sätt när kommunikationen brister.
- Visa intresse för ditt barn/ungdom. Ställ frågor hur matchen gick i går eller be om att få prova på att spela.
- Var tydligt med att du inte vill störa utan att du saknar ditt barn och vill bygga på relationen. Backa inte även om du blir avvisad.
- En del barn/unga siktar på att bli proffs. Förklara att även de som jobbar som spelproffs sköter sina liv i övrigt med mat, sömn, träning och hygien.
- Inse att barnet/ungdomen kanske vet mer än den vuxne när det kommer till spel – hitta nya sätt att kommunicera med varandra med den vetskapen.
- Reagera innan det gått för långt, men om du märker att det redan gått för långt – sök professionell hjälp.
SERIENS ANDRA DELAR:
Spelen tog över Andreas vardag: ”Ständigt i tankarna”
Forskaren om varför vissa fastnar i spel – andra inte
Därför blir det bråk kring datorspelen