Stora kontraster kring knivdramat: ”Kände skräck och rädsla”

Kommer knivmannen att börja minnas alltmer? Kan åklagaren bevisa grov misshandel och inte bara brott mot knivlagen, där minimistraff är en tredjedel långt? Släpps 18-åringen fri efter förhandlingen? Rättegången om våldsdådet efter studentfesten är en av de mest oförutsägbara rättsliga förhandlingarna på länge i Skellefteå – och i rättsalen fick 18-åringen se hur han gick till blodig attack mot de tre offren.

Skarpa kontraster om knivdådet. De tre männen i 20-årsåldern utsattes för ett omfattande knivvåld natten mot den 5 mars i Skellefteå. Polisens tekniker nyttjade ”skyltdockor” för att visa exakt hur männen var klädda, illustrera skadebilden och att det handlade om ett blodigt våld. Men var det en grov misshandel eller agerade 18-åringen i nödvärn?

Skarpa kontraster om knivdådet. De tre männen i 20-årsåldern utsattes för ett omfattande knivvåld natten mot den 5 mars i Skellefteå. Polisens tekniker nyttjade ”skyltdockor” för att visa exakt hur männen var klädda, illustrera skadebilden och att det handlade om ett blodigt våld. Men var det en grov misshandel eller agerade 18-åringen i nödvärn?

Foto: Från förundersökningen

Skellefteå2024-05-10 18:01

Klockan nio på fredagsmorgonen: rättegången vid Skellefteå tingsrätt om det blodiga knivdådet i Skellefteå den 5 mars tar sin början, flera åhörare är samlade – och det finns skäl för intresset.

Knivbråket skedde mitt i centrum, det var en brutal avslutning på en trevlig studentfest med maskeradtema, många ungdomar och föräldrar läste om dramat efterföljande morgon – och flera föräldrar som Norran pratat med har beskrivit den inledande oron innan de fick tag på sina barn och fick veta att allt var okej.

Men för de tre 20-åringarna som utsattes för knivvåldet slutade kvällen på ett helt annat sätt.

De flydde efter att den 18-årige ynglingen från Örnsköldsvik gått till angrepp med en kniv. Knivhuggen träffade i halsen och ansiktet och bedömdes först som tre fall av mordförsök.

Men i samband med att åklagare Jonas Fjellström den här morgonen redogör för den tekniska bevisningen framgår det, precis som när åtalet väcktes den 2 maj, att brottsmisstanken numera inte är mordförsök utan tre fall av grov misshandel.

– Utredningen visar att målsägandena först konfronterar den unge mannen vilket visar att han haft en viss nödvärnsrätt till att bruka våld. Men jag menar att hans efterföljande knivvåld mot huvud och hals mot männen, som inte var beväpnade, har varit uppenbart oförsvarligt. Därför väcks åtal för grov misshandel. Men att den åtalade haft ett direkt syfte att döda kan jag inte bevisa, har Jonas Fjellström sammanfattat.

undefined
De här kläderna bar 18-åringen i samband med knivdramat i centrala Skellefteå. Bilden till höger visar hur polisens tekniker, med hjälp av en kemisk analys som kallas ”Bluestar forensics”, visualiserat ej synlig blodförekomst (blåa färgen).

Eftersom åklagaren menar att 18-åringen i första hand ska dömas för grov misshandel men – om bevisningen inte räcker – i andra hand ska dömas för grovt brott mot knivlagen, öppnar det upp för en dramatisk rättslig prövning.

Och den röda tråden här är frågan om nödvärn, var detta ett försvarligt eller oförsvarligt våld?

Åklagaren Jonas Fjellström tycker att övervåldet var oförsvarligt. Men, eftersom han öppnar upp för en alternativ brottsrubricering, är det en signal om att åklagaren känner att domstolen kan uppfatta frågan om 18-åringens rätt till nödvärn på flera sätt.

Och framförallt: döms ynglingen för grov misshandel kan det handla om ett par års fängelse. Minimistraffet för grov misshandel är ett och ett halvt års fängelse.

Däremot är minimistraffet för grovt brott mot knivlagen sex månaders fängelse, alltså en tredjedel.

Och döms 18-åringen för det brottet, där man då också ska väga in hans låga ålder och att han är tidigare ostraffad, är det inte otänkbart att han släpps fri efter rättegången.

Kort sagt: mycket står på spel i denna rättegång.

undefined
Det blodiga knivdådet fångades på film. Mobiltelefonfilmen visar hur tumult uppstår och hur 18-åringen går till angrepp med en kniv. Allt skedde i Skellefteå natten mot den 5 mars. Åklagaren bedömer numera knivattacken som tre fall av grov misshandel, inte mordförsök – och försvaret hävdar nödvärn.
undefined
Dykningarna efter kniven som 18-åringen kastade i Skellefteälven blev framgångsrik. Och mest anmärkningsvärt: det fanns kvar DNA-spår från såväl ett av brottsoffren som 18-åringen efter att kniven legat i älven i två dygn.

Snabbt framkommer en anmärkningsvärd detalj den här morgonen: två av tre målsäganden är inte på plats i rättssalen, de är bortresta.

Det är den bidragande orsaken till att den första förhandlingsdagen bara är en halv dag, inga förhör kan hållas.

Målsägandebiträde Urban Rönnblom, som företräder den 20-åring som ådrog sig de inledningsvis livshotande skadorna, redogör för skadeståndsanspråket på 169 000 kronor.

Målsägandebiträdet Jenny Lundström berättar att hennes klient begär 157 000 kronor i skadestånd, medan Jens Nyströms klient yrkar på 103 000 kronor.

Det blir en spänd stämning i rättssalen när den åtta sekunder korta mobilfilmen som visar knivdådet spelas upp upprepade gånger, bland annat i slow motion. Sekvensen är lika snabb som brutal.

undefined
Målsägandebiträdena Urban Rönnblom och Jens Nyström samt åklagare Jonas Fjellström (till höger) på väg in efter en paus i förhandlingen. Sammanlagt yrkades på 430 000 kronor i skadestånd till de tre brottsoffren.

När 18-åringens advokat Mikael Stenman får ordet framgår det att klienten förnekar brott och hävdar nödvärn. 18-åringen medger att han haft en kniv i handen, men exakt hur det hamnat där minns han inte.

Mikael Stenman redogör ingående för vad som hände på nöjesstället innan knivdramat vid 01.30-tiden på Hörnellgatan, hur 18-åringen vid flera tillfällen känt sig angripen och hotad inne i lokalerna av en eller flera av de tre som senare finns med vid bråket.

– Han vet inte vad det beror på: att han hittade en mobiltelefon och lämnade tillbaka den och fick en kram av en tjej? Eller att han hade pratat med en vakt om ett bråk och därför ”goolat”, alltså skvallrat? Eller ville de mäta krafterna med honom? För honom är det som inträffar fullständigt obegripligt, är Mikael Stenmans budskap.

undefined
Advokat Mikael Stenman på väg in till klienten inför fredagsmorgonens start på den första rättegångsdagen om knivdramat i centrala Skellefteå den 5 mars. ”Min klient agerade i självförsvar”, var Mikael Stenmans budskap.

Advokaten fortsätter:

– Det här var ett längre förlopp som senare slutar med att min klient känner skräck och rädsla när det urartar då de här tre männen omringar honom intill bilen.

Rättegången fortsätter måndag 20 maj med förhör, genomgång av 18-åringens personliga förhållanden samt att tingsrätten ska ta ställning till om ynglingen ska sitta fortsatt häktad i väntan på domen.

BAKGRUND

Allt började med att 18-åringen från Örnsköldsvik misstänktes för tre fall av mordförsök i centrala Skellefteå natten mot tisdag den 5 mars. Detta efter ett våldsamt bråk, där han enligt brottsoffren och vittnen gick till attack med kniven mot tre män i 20-årsåldern.

Efter att 18-åringen den 7 mars häktats för de misstänkta, grova våldsbrotten har förundersökningen pågått i två månader.

I en intervju den 4 april berättade advokat Mikael Stenman att 18-åringen hade börjat minnas vissa delar av händelsen och att han agerat i nödvärn.

Norran kunde den 26 april avslöja att polis och åklagare fått tag i en mobiltelefonfilm som visar händelsen. 

Den 2 maj väcktes åtalet mot 18-åringen och på fredagen 10 maj inleddes rättegången i Skellefteå. Den fortsätter den 20 maj.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!