Den 7 juli förra sommaren överfölls då nioåriga Luna på Morö Backe. Hon överlevde, men skadades allvarligt.
Den 14 december dömdes en 15-årig pojke för våldsdådet. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för försök till mord och grov våldtäkt mot barn.
I efterhand har det framkommit att det fanns varningssignaler kring pojken. Det handlar bland annat om dokumentation från skolan, som visar att han under 2019 utreddes för tre fall av kränkande behandling mot tjejer på skolan.
Dessutom har pojken tidigare varit misstänkt för brott, då han sommaren 2021 ska ha angripit en kvinna i en gångtunnel på Moröhöjden. Eftersom pojken inte var straffmyndig överlämnades ärendet till socialtjänsten, men skolan fick aldrig kännedom om händelsen.
Nyligen har Norran också rapporterat att socialnämnden i Skellefteå kritiseras på flera punkter av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för hanteringen kring pojken. Bland annat kritiseras socialnämnden för att inte ha polisanmält uppgifter om att pojken misshandlats av sina föräldrar, samt för att inte ha utrett överfallet på kvinnan 2021 närmare.
Efter våldsdådet har röster höjts om att det borde vara lättare för myndigheter som jobbar med barn att utbyta information kring enskilda individer – vilket har kommit att kallas att det borde införas en lex Luna.
– Det ska inte vara sekretess mellan yrkesgrupper som jobbar med barn, har Lunas faster Emma tidigare sagt till Norran.
I vintras presenterade regeringen och Sverigedemokraterna flera förslag för åtgärder mot kriminaliteten. Ett av de förslagen var en ny huvudregel i sekretesslagstiftningen.
En utredning av förslaget har gjorts och på tisdagen offentliggjordes resultatet. Utredaren Stefan Holgersson säger att förslaget, som presenteras i utredningen, innebär att myndigheter ska lämna ut information till polisen om uppgifterna kan ha betydelse för brottsbekämpningen. Lagen skulle innebära en generell skyldighet för 21 statliga myndigheter att både på eget initiativ och på begäran lämna ut uppgifter.
En motsvarande skyldighet föreslås även för kommuner och regioner, undantaget socialtjänst och hälsovård. Det innebär att det skulle finnas vissa skillnader mellan exempelvis skola och socialtjänst.
– Skolan ska lämna information till polisen på eget initiativ. I förslaget har inte socialtjänsten någon sådan skyldighet, men trösklarna för att lämna information blir lägre, säger Stefan Holgersson till Norran.
Förslaget innebär endast att myndigheter ska dela information med brottsbekämpande myndigheter, till exempel polisen. Det innebär inte att exempelvis skola och socialtjänst ska dela information med varandra i högre utsträckning än i dag, vilket Lunas faster Emma tidigare lyft fram som viktigt.
– Under utredningen har vi varit i kontakt med olika aktörer och det är väldigt många som efterlyser att de borde få bättre möjligheter att dela information med varandra. Men vi har inte hunnit titta närmare på det under den här utredningen, säger Stefan Holgersson.
Justitieminister Gunnar Strömmer säger att det här är ett steg mot en lex Luna.
– Vi kommer att behöva ta fler steg på olika områden, men det här är en viktig byggsten. I det här fallet har det aktualiserats att risken är att information stannar på ett ställe när olika aktörer ska dela uppgifter med varandra.
Gunnar Strömmer säger också att regeringen kommer att fortsätta jobba för att myndigheter i större utsträckning ska dela information med varandra.
– De processerna är i gång.
Utredningen föreslår att den nya lagen ska börja gälla den 1 januari 2025. Förslaget ska nu skickas ut på remiss.