Sändningen
Här kan du se sändningen i efterhand:
Bakgrund
Den 7 juli förra sommaren överfölls Luna när hon var på väg hem från sommarfritids. När hon hittades i ett skogsparti på Morö Backe var hon så allvarligt skadad att polisen som var först på plats fick springa med henne till ambulansen. Polisen körde sedan ambulansen själv, medan ambulanspersonal gav Luna livsuppehållande vård.
Luna fördes till Norrlands universitetssjukhus i Umeå, där hon låg nedsövd i elva dygn. Hon överlevde, men fick allvarliga skador.
Den 14 december förra året dömdes en 15-årig pojke för våldsdådet. Han dömdes till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning för försök till mord och grov våldtäkt mot barn.
I takt med att fler detaljer kommit fram kring pojken och hans bakgrund har det blossat upp en debatt kring om samhället hade kunnat göra mer för att förhindra det som hände Luna. Redan för flera år sedan gick det att se varningssignaler i skolan. Dokumentation som Norran tagit del av visar att pojken under 2019 utreddes för tre fall av kränkande behandling mot tjejer på skolan, där han tagit dem på brösten, rumpan och kallat en av dem för hora.
Dessutom har pojken tidigare varit misstänkt för brott, då han sommaren 2021 ska ha angripit en kvinna i en gångtunnel på Moröhöjden. Eftersom pojken inte var straffmyndig överlämnades ärendet till socialtjänsten, men skolan fick aldrig kännedom om händelsen.
Nyligen har Norran också rapporterat att socialnämnden i Skellefteå kritiseras på flera punkter av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, för hanteringen kring pojken. Bland annat kritiseras socialnämnden för att inte ha polisanmält uppgifter om att pojken misshandlats av sina föräldrar, samt för att inte ha utrett överfallet på kvinnan 2021 närmare.
Efter våldsdådet har det höjts röster om att det borde vara lättare för myndigheter som jobbar med barn att utbyta information kring enskilda individer – vilket har kommit att kallas att det borde införas en lex Luna.
– Det ska inte vara sekretess mellan yrkesgrupper som jobbar med barn, har Lunas faster Emma tidigare sagt till Norran.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) höll då med om att det behövs en lagändring.
– Varken skola eller socialtjänst delar den här typen av information med varandra, eller för den delen med polisen eller andra brottsbekämpande myndigheter – och det är väldigt viktigt att ändra på, sa han i TV4:s ”Efter fem”.
Vid en pressträff i januari presenterade regeringen och Sverigedemokraterna flera förslag för åtgärder mot kriminaliteten. Ett av de förslagen var en ny huvudregel i sekretesslagstiftningen.
– Bristande informationsdelning mellan olika myndigheter är ett av de stora problem till att vi ligger ett steg efter snarare än ett steg före. Myndigheter måste i större utsträckning kunna dela information med brottsbekämpade myndigheter när det behövs, sa KD-ledaren Ebba Busch.
Vid pressträffen sa partierna att de vill göra det möjligt för skola och socialtjänst att i större utsträckning dela information med polisen.
– Det här är ett viktigt steg mot vad man kan kalla för lex Luna, sa statsminister Ulf Kristersson (M).