Svidande kritik mot socialnämnden i Skellefteå

Socialnämnden i Skellefteå kommun kritiseras på flera punkter för hanteringen kring pojken som senare överföll en flicka på Morö Backe. Det står klart nu när Ivo är färdig med sin granskning.

Flickan överfölls på Morö Backe sommaren 2022.

Flickan överfölls på Morö Backe sommaren 2022.

Foto: Malin Lövkvist

Skellefteå2023-10-19 12:38

Ivo (Inspektionen för vård och omsorg) har gjort en tillsyn av socialnämnden efter att klagomål kommit in till myndigheten om bristande handläggning kring pojken.

Nu är tillsynen klar och omfattande kritik riktas mot socialnämnden för passivitet och otillräckliga utredningar om pojken, som senare skulle komma att dömas för mordförsök och grov våldtäkt mot barn i ett skogsparti på Morö Backe sommaren 2022.

Bland annat kritiseras socialnämnden för att inte ha polisanmält uppgifter om att pojken misshandlats av sina föräldrar, samt för att inte ha utrett ett överfall på en kvinna närmare.

I november 2020 gör skolpersonal en orosanmälan efter att pojken sagt till sin lärare att hans pappa slagit honom med en mobilladdare. Han ska också ha sagt att han utsatts för våld av båda sina föräldrar vid upprepade tillfällen.

Dagen därpå hålls ett möte med pojken och hans lärare för att utreda händelsen, och det är det enda mötet under utredningen där pojken närvarar utan sina föräldrar. Han ska då ha upprepat att han blivit slagen med en mobilladdare, men sagt att varken mamman eller pappan utsatt honom för våld tidigare.

undefined
Socialnämnden vid Skellefteå kommun kritiseras på flera punkter för hanteringen kring pojken.

Föräldrarna blev också tillfrågade om händelsen, men de tillbakavisade påståendena om våld.

Ingen polisanmälan gjordes, och enligt Ivo framgår det inte huruvida socialnämnden övervägde att göra en polisanmälan. Det är inte ett lagkrav att anmäla, utan något som socialnämnden själv får besluta om efter en "professionell, självständig helhetsbedömning".

Efter utredningen om våld i hemmet ansåg nämnden att det fanns behov av uppföljning, men ingen uppföljning genomfördes, konstaterar Ivo. Varken föräldrastöd eller någon annan insats sattes in.

I juni 2021 förekommer pojken i ett annat ärende hos samma nämnd. Denna gång är det polisen som gjort anmälan i samband med en brottsutredning. Pojken, som då antas vara 11 år, misstänks för ett överfall på en kvinna.

Trots att pojkens situation nyligen utretts av nämnden, och att det fanns "ett flertal kända riskfaktorer i barnets uppväxtmiljö", ledde polisens anmälan aldrig till någon ny utredning.

Socialnämnden släppte ärendet bland annat eftersom pojken hävdat att det rörde sig om ”en olyckshändelse”.

Nämnden ska senast den 30 oktober redovisa sin inställning till Ivo:s kritik och redovisa eventuella åtgärder för att komma tillrätta med bristerna.

Iosif Karambotis, socialnämndens ordförande, ser allvarligt på kritiken från Ivo.

– Vi tar det på allra största allvar. Efter beslut från Ivo är det alltid vår ambition att hantera det på bästa möjliga sätt. Vi strävar efter att bli bättre.

undefined
Iosif Karambotis (S), socialnämndens ordförande, säger att han tar kritiken från Ivo på stort allvar.

Han avböjer att kommentera kritiken från Ivo närmare med hänvisning till sekretess. Han säger att socialnämnden kommer att svara Ivo vid nästa nämndsammanträde.

Fakta

Ivo beslutar följande:

• Nämnden har inte utrett uppgifter om våld enligt då gällande bestämmelser. 

• Nämnden har inte tagit ställning till att upprätta en polisanmälan trots uppgifter som borde föranlett misstanke om att barnet utsatts för brott. 

• Nämnden har inte fattat beslut om uppföljning i samband med att en utredning avslutades utan insatser. 

• Nämnden har inte motiverat en omedelbar skyddsbedömning. 

• Nämnden har inte inlett utredning med anledning av uppgifter som inkommit om att barnet uppvisat ett normbrytande beteende.

Källa: IVO

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!