Här är riskerna med ämnena som används på Northvolt

En person saknade skyddsmask vid olyckan på Northvolt förra söndagen. I ett konfidentiellt dokument från Northvolt, som Norran tagit del av, framgår nu exakt vilka de allvarligaste riskerna i arbetet är: Fosterskador, cancer och skador på organ är några av de faror som listas.

Den senaste olyckan skedde den 7 juli i laboratoriet för kvalitetskontroll. Arkivbild.

Den senaste olyckan skedde den 7 juli i laboratoriet för kvalitetskontroll. Arkivbild.

Foto: Axel Hilleskog/SvD/TT

Skellefteå2024-07-18 16:28

Northvolt har lämnat in en anmälan till Arbetsmiljöverket gällande olyckan den 7 juli där personal utsattes för exponering av elektrolytånga, en händelse Norran rapporterat om.

Norran har även berättat att en av de utsatta personerna inte bar skyddsmask i samband med olyckan.

undefined
Kravet på skyddsutrustning innefattar en fullständig ansiktsmask av modell SR200 med kombinerat filter SR 299.

Northvolt har i samband med utredningen bifogat ett dokument, betecknat "konfidentiellt", till Arbetsmiljöverket. Där framgår vilken skyddsutrustning som krävs i arbetet som utfördes då olyckan inträffade, samt vilka risker personal kan utsättas för.

Skyddsutrustningen som krävs: En fullständig ansiktsmask av modell SR200 med kombinerat filter SR 299.

undefined
Några skyddskläder som listas som krav, enligt dokumentet som skickats till Arbetsmiljöverket.
undefined
Kravet på skyddskläder innefattar även skyddshandskar av olika slag och säkerhetsskor.
undefined
Skoskydd, helmask och skyddsglasögon listas som krav, enligt Northvolts dokument.
undefined
Ett förkläde av modell Tychem 6000 F, som skyddar mot kemikalier, ska användas.

Det ska även användas skyddsglasögon, laboratorierock, skyddshandskar av olika slag samt säkerhetsskor och skoskydd. Dessutom ska det användas ett förkläde av modell Tychem 6000 F, som skyddar mot kemikalier. I utrustningen ska ett "fume-hood" användas, vilket är ett kemiskt dragskåp med ett ventilerat utrymme för gaser och ångor.

undefined
I utrustningen ska ett "fume-hood" användas, vilket är ett kemiskt dragskåp med ett ventilerat utrymme för gaser och ångor.
undefined
Påsar med dragkedja ska användas vid arbetsmomenten, enligt dokumentet.

I dokumentet framgår också vilka risker som är aktuella och Norran kan avslöja att flera av dem är hälsofarliga, enligt Nortvholts lista.

Det handlar bland annat om fertilitetsskador och misstanke om fosterskador, vilket härleds till litium-nickel-mangan-koboltoxid (NMC), som är katodmaterial som används i litiumjonbatterier. 

undefined
Avfallstunnor i det så kallade "Disassembly room", placerade under det kemiska dragskåpet i det kemiska laboratoriet.
undefined
Avfallstunnor i det så kallade "Disassembly room", placerade under det kemiska dragskåpet i det kemiska laboratoriet.

Det finns också andra faror kopplade till materialet, däribland död vid inandning, att det kan orsaka cancer genom inandning, organskador genom långvarig eller upprepad exponering, där lungor nämns. Risken för organskador kopplas även till litiumhexafluorfosfatlösning (elektrolyt) vid långvarig eller upprepad exponering, ett ämne som också används på Northvolt.

Enligt Northvolts dokument är litiumhexafluorfosfatlösning en brandfarlig vätska och ånga, och är skadligt om man sväljer ångan. Det orsakar också svåra brännskador och ögonskador, samt allergisk hudreaktion.

Norran talar med Ilona Silins, toxikolog på Kemikalieinspektionen. Hon berättar att gällande kobolt och litiumhexafluorfosfat (PF6) kan symptomen vara fördröjda upp till 48 timmar vad gäller akut toxicitet.

– Det räcker med att bli exponerad en gång. Effekten kan komma ett par dygn senare och då anses det vara akut toxicitet.

Vissa ämnen har en fastställd klassificering inom EU för vissa faror, så kallad harmoniserad klassificering. Det gäller främst ämnen som är cancerframkallande, mutagena, reproduktionstoxiska eller har luftvägssensibiliserande egenskaper, enligt Kemikalieinspektionens hemsida.

– När man fastställer vad de har för farliga egenskaper kan man också reglera dem på ett annat sätt i EU och de påverkar även arbetsmiljölagstiftningen, säger Ilona Silins.

– Det är intressant att litiumämnen är något som används i batterierna men där finns ännu inga harmoniserade klassificeringar. 

Litiumhydroxid ingår i en grupp litiumföreningar där man titta på reproduktionstoxicitet, vilket innebär en risk för fosterskador och fertilitetskador.

– Det pågår en diskussion om hur det ska klassificeras. Det verkar ta ganska lång tid att hantera i det här fallet då det kommer nya studier, men det har varit på tapeten länge och det pågår en harmoniserad klassificering av det.

Andra metaller som används i produktionen – som nickel, kobolt och mangan – är välkända ämnen och har använts i industrier sedan länge, fortsätter hon.

– När det gäller kända ämnen finns det väldigt mycket information.

I dokumentet listas även faror som ögonirritationer och ögonskador, hudirritationer och svåra brännskador, samt astmasymptom eller andningssvårigheter. Det finns också en angivelse för fara för marint liv med långvariga effekter, enligt dokumentet.

Norran har tidigare rapporterat om hur personal utsatts för rengöringsmedlet isopropanol (IPA). Ämnet listas även här, i Northvolts dokument, som väldigt brandfarlig vätska och ånga. Det orsakar allvarlig ögonirritation och kan också orsaka dåsighet eller yrsel.

Enligt Nadja Lukin, tillförordnad enhetschef vid Arbetsmiljöverket, har de begärt in Northvolts utredning men även andra handlingar.

 – Vi har också bett om kompletterande uppgifter såsom riskbedömningar och den typen av handlingar kopplade till de aktuella arbetsmomenten.

När Arbetsmiljöverket begär in utredningar ska arbetsgivaren lämna in detta i ”skälig tid”.

– De måste få tid att utreda sina händelser, så utredningen har inte kommit in än.

I Northvolts anmälan till Arbetsmiljöverket framgår att ambulans var på plats vid olyckan, som inträffade vid lunchtid förra söndagen: 

"En person på Northvolt blev kortvarigt exponerad av luft från ett rum där det sker metallografisk framställning i samband med att denne gjorde sig redo att assistera en kollega som jobbade inne i rummet”, står att läsa.

"Den personal som jobbade i rummet var inte direkt exponerad eftersom de hade skyddsutrustning i samband med avyttringen av avfall efter kvalitetskontrollen".

Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt, uppger till Norran i ett mejl att de har rapporterat in händelsen till Arbetsmiljöverket i enlighet med regelverket.

"Vi har delat relevant dokumentation med myndigheten på det sätt som de har efterfrågat", skriver han.

"Riskbedömningar, arbetsinstruktioner, inklusive vilken skyddsutrustning som ska användas, finns på plats i enlighet med Arbetsmiljöverkets föreskrifter".

Du säger att all skyddsutrustning fanns på plats. Hur kommer det sig då att en person inte använde helmask vid olyckan den 7 juli?

– Den personen som inte bar mask övervakade verksamheten från ett annat rum och följde arbetsrutinen för det område som den befann sig i, säger Matti Kataja.

Northvolts listade faror

Nedan listas koder för vissa hälsorisker som finns på Northvolt. De kan kopplas till olika ämnen. 

H360Fd – kan orsaka fertilitetsskador och misstänks skada fostret. Koden används för ämnen som är reproduktionstoxiska, enligt Kemikalieinspektionen. Enligt Northvolt kan det kopplas till litium-nickel-mangan-koboltoxid (NMC), som är katodmaterial som används i litiumjonbatterier. 

H330 – är dödligt vid inandning. Akuttoxiskt. 

H350 och H350i – kan orsaka cancer. H350i kan orsaka cancer genom inandning. Det kan kopplas till litium-nickel-mangan-koboltoxid (NMC).

H372 – orsakar organskador (lungskador vid inandning) vid långvarig eller upprepad exponering. Enligt Northvolt kan det kopplas till litium-nickel-mangan-koboltoxid (NMC), samt till litiumhexafluorfosfatlösning (elektrolyt).

H315 – orsakar hudirritationer.

H302 – är skadligt om det sväljs. Enligt Northvolt kopplas det till litiumhexafluorfosfatlösning (elektrolyt).

H334 – kan orsaka allergi eller astma-symptom eller andningssvårigheter vid inandning. Enligt Northvolt kan det kopplas till litium-nickel-mangan-koboltoxid (NMC).

H317 – kan orsaka allergiska hudreaktioner. Enligt Northvolt kan det kopplas till litium-nickel-mangan-koboltoxid (NMC), samt till litiumhexafluorfosfatlösning (elektrolyt).

H318 – orsakar allvarlig ögonskada. 

H373 - kan orsaka organskador.

H412 – är skadlig för marint liv med långvariga effekter. Enligt Northvolt kan det kopplas till litium-nickel-mangan-koboltoxid (NMC).

Litiumhexafluorfosfat har även faroangivelser H226 - en brandfarlig vätska och ånga, samt H314 - orsakar svåra brännskador och ögonskador.

I dokumentet listas även Isopropanol som väldigt brandfarlig vätska och ånga enligt faroangivelse H225. Enligt H319 orsakar det allvarlig ögonirritation. Det kan också orsaka dåsighet eller yrsel enligt H336.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!