Northvolt om senaste olyckan: En person bar inte skyddsmask

Två personer fick uppsöka vård i samband med att de exponerades för elektrolytånga på Northvolt förra söndagen. Nu svarar Northvolt om vilket ämne de utsattes för. "På andra sidan dörren stod en kollega som hade på sig skyddsutrustning men inte skyddsmask", uppger kommunikationschef Matti Kataja till Norran.

Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt, berättar att en person som exponerades inte bar skyddsmask vid olyckan den 7 juli.

Matti Kataja, kommunikationschef på Northvolt, berättar att en person som exponerades inte bar skyddsmask vid olyckan den 7 juli.

Foto: Lars Andersson

Skellefteå2024-07-16 17:20

Två personer på Northvolt exponerades för elektrolytånga vid lunchtid förra söndagen. Händelsen inträffade i kvalitetslabbet där företaget utför sina tester. Det var i samband med en kvalitetskontroll som exponeringen skedde, vilket Norran tidigare rapporterat om.

Nu berättar Matti Kataja, kommunkationschef på Northvolt, i ett mejl till Norran om vilket ämne det handlade om.

"Vi misstänker att det var en så kallad flyktig organisk förening som kan ha orsakat illamåendet, och att den kom från en materialreaktion i labbet", uppger Matti Kataja i mejlet.

Att andas in sådan ånga i några sekunder är inte allvarligt, men de kan vara skadliga om du utsätts för betydande mängder under lång tid, till exempel flera år, fortsätter han.

"I labbet använder vi dragskåp enligt industristandard, med stark ventilation i en hastighet anpassad för sådana material, för att förhindra att ångor byggs upp och sprids i området. Personalen som arbetar i labbet har skyddsutrustning och skyddsmasker som väljs ut för ändamålet", skriver han vidare.

I det här fallet var det en medarbetare som befann sig inne i labbet som öppnade en dörr, fortsätter han. 

"På andra sidan dörren stod en kollega som hade på sig skyddsutrustning men inte skyddsmask. Personen utanför kände då lukten av ånga och upplevde illamående".

De båda personerna lämnade rummet och kontaktade sin närmaste chef och gick ut för att få frisk luft, berättar han vidare.

"De åkte sedan till sjukhuset för en kontroll där det konstaterats att personerna mådde väl och båda fick lämna sjukhuset samma dag".

Arbetsmiljöverket har begärt in kompletterande uppgifter från Northvolt gällande händelsen. I ett mejl daterat den 9 juli framgår vilka kompletterande svar de vill ha av företaget. Några av dessa är:

• Har ni riskbedömt aktuellt arbetsmoment? Om det finns en riskbedömning så vill vi att ni skickar denna till Arbetsmiljöverket.

• Har ni arbetsinstruktioner för det aktuella arbetsmomentet? Om dessa inte finns, vill vi även veta detta.

• Vilket typ av skyddsutrustning ska bäras i samband med genomförandet av det aktuella arbetsmomentet? Finns instruktioner kring användandet av denna skyddsutrustning? Om det finns vill vi ta de del av dessa. Om det inte finns vill vi veta även detta.

• Vad blev medarbetarna exponerade för?

• Vilka åtgärder har ni vidtagit i nuläget? 

Vidare vill Arbetsmiljöverket ha en redogörelse för hur man arbetar med att säkerställa den psykosociala arbetsmiljön på Northvolt med anledning av alla händelser.

I mejlet framgår också att Northvolt inte skickat in någon anmälan om olyckan till Arbetsmiljöverket om händelsen och uppmanar bolaget att göra så:

"Jag vill även påminna om att ni ska skicka in anmälan om olyckan till Arbetsmiljöverket. Anmälan ska göras utan dröjsmål", står att läsa.

Svaret till Arbetsmiljöverket kommer inom kort från Matthew Green, som är chef över HSE på Northvolt (Health, safety and environment), där han svarar att anmälan inom kort kommer att bli klar. Senare samma dag skriver han ytterligare ett mejl till Arbetsmiljöverket där han uppger att anmälan nu blivit inskickad via myndighetens webbsida. 

Norran har varit i kontakt med Matthew Green som avböjer att kommentera och hänvisar till kommunikationschef Matti Kataja.  

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!