Morsans återuppstår igen – kan bli sportbar

Efter drygt ett år i Ayad Abid Alis regi säljs Pizza Haus på Hedensbyn. Den nya ägaren har tagit tillbaka det gamla restaurangnamnet. ”Vi döper om den till Morsans igen”, berättar nya ägaren Sulaiman El Harthy, som har planer på att visa fotbollsmatcher i lokalen.

Sulaiman El Harthy tog över lokalen den första augusti.

Sulaiman El Harthy tog över lokalen den första augusti.

Foto: Christoffer Åhlund

Skellefteå2022-08-18 21:00

Redan för två och ett halvt år sedan publicerade Norran en artikel om planer på att återuppliva den anrika restaurangen Morsans. Det var några veckor innan coronarestriktionerna implementerades i Sverige och den dåvarande ägaren slopade därför planerna. Istället såldes restaurangen till Ayad Abid Ali, som sedan tidigare drev Pizza Haus på Hedensbyn.

undefined
Ayad Abid Ali säljer Pizza Haus på Hedensbyn men driver restaurangen på Hammarängen vidare. Arkivbild.

Den här gången ska Morsans återuppstå på riktigt. Det lovar Sulaiman El Harthy, som har arbetat 16 år som anställd inom restaurangbranschen, och nu gör Morsans till sin första egna restaurang.

– Jag har alltid drömt om att ha ett eget ställe. Nu händer det äntligen, säger han.

Karriären började som diskare på Verona i Arjeplog. Sedan dess har han arbetat sig uppåt och har hunnit med anställningar på Pompei, Kriti, O’Learys och Korv-Ivars i Skellefteå. Senast var han på Pizza Haus på Hammarängen där han bland annat var platschef.

– Jag har varit eftertraktad. Redan på Verona sa de att jag hade potential, att jag måste fram i livet och utvecklas. ”Du ska inte stå i disken”, sa de. Nu har jag lyckats till slut.

undefined
Sulaiman El Harthy kom till Sverige år 2007 och har arbetat inom restaurangbranschen sedan dess. Nu tar han steget och startar eget.

När Pizza Haus på Hammarängen flyttade från sin lokal på Tjärnvägen förra året var den stängd under en tid och Sulaiman El Harthy hamnade istället på Hedensbyn. I vintras kom en förfrågan från Ayad Abid Ali om att köpa restaurangen.

– Jag svarade: självklart! Sedan mars har jag försökt klura ut hur jag skulle få det att bli verklighet. Jag har sålt min bostad och lånat lite pengar för att kunna genomföra köpet, berättar Sulaiman El Harthy.

Han tog över lokalen den första augusti och har anställt fem personer. För tillfället har restaurangen ett stort lunchfokus med en husmans- och pizzabuffé varje vardag, men han har planer på att utöka verksamheten på eftermiddagarna.

– När jag är av med mitt lån, jag har lite kvar att betala, så ska jag göra restaurangen lite mer á la carte och ansöka om ett alkoholtillstånd. Det finns ett förråd här som jag tänkte man kunde göra om och fixa ett biljardbord och darttavla.

Målet är att det ska bli lite av en sportbar.

– Varför inte köpa in lite Las Vegas-maskiner och lite skärmar där jag kan visa La Liga och Bundesliga? Satsa på att göra det lite Harrys- eller O’Learys-aktigt, säger Sulaiman El Harthy.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!