I början av mars förra året rapporterade Norran om att Kungsgrillens ägare hade långtgående planer på att återuppliva Morsans i lokalen vid Järnvägsleden, där Hedensbyns Lunch & Catering huserat de senaste åren.
Nya Morsans-skyltar hann sättas upp, men sedan slog pandemin till. Nästan ett år senare kastade ägaren Adel Oudjama in handduken och sålde både Morsans och Kungsgrillen.
Nu står det klart att Pizza Haus, som har funnits på Hammarängen i över fem år, öppnar sin andra Skellefterestaurang i lokalen.
– Det blir en utmaning. Det här stället har varit låst i flera år men innan dess var det bra här. Morsans hade alltid kö, säger Reda Yousfenea.
De senaste veckorna har den över 300 kvadratmeter stora lokalen ställts i ordning. Bord och stolar har halverats för att nå coronakraven och ett nytt flöde för köket och matgästerna har kommit på plats.
– Istället för att ha en ö i mitten har vi mat och betalning vid köket. Vi försöker göra en så kallad ”mise en place”, alltså att ställa alla grejer på rätt plats så att det ska vara lätt när vi ska börja jobba, berättar kocken Mountassir El Bahja.
Han uppskattar att cirka 150 000 kronor har satsats på uppfräschning och ny köksutrustning, exempelvis de nya pizzaugnarna som har installerats.
– Det var dålig el till exempel, det har vi fixat. Det räckte inte för att starta ugnarna, säger Mountassir El Balja.
Med den växande industrin på Hedensbyn, Northvolt-bygget, kommunens Östra Navet-projekt och pendlare mellan Skelleftehamn och stan tror Pizza Haus att det kan finnas ett bra kundunderlag.
– Sen är det många villor runtomkring. Det blir många som kan komma att vilja ha en pizza på väg hem, säger Reda Yousfenea.
Han har bott i Skellefteå i nästan 20 år, och kommer senast från Pizza Haus restaurang på söder där han har arbetat som kock.
– Innan dess bodde jag fem år i Italien, innan det fyra år i Frankrike. Jag har också bott i Belgien, men jag kommer ursprungligen från Algeriet, berättar han.
Kocken Mountassir El Bahja är en marockan som har flyttat till Skellefteå på grund av kärleken.
– Jag har gift mig med en svensk tjej. Jag har jobbat inom restaurangbranschen på många ställen i Byske, Arjeplog och här i Skellefteå. Nu är jag och frun grannar med Reda på Prästbordet, säger han.
Dagtid satsar restaurangen på en, för Skellefteborna, ny typ av lunchbuffé.
– Vi vill komma med ett nytt sätt att äta husmanskost. Det är en fusion. Jag har ingenting emot husmanskost, den kommer ju härifrån, men den är lite platt. Vi har tagit inspiration från södra Europa och lagt in den i husmanskosten, med kryddor och liv, säger Reda Yousfenea.
Han tar köttfärslimpa som exempel. Det ska inte vara nog att servera den med kokt potatis och gräddsås eller lingonsylt.
– Istället kan vi fylla den med spenat och mozzarella, och linda in den i bacon. Istället för en gräddsås, varför inte en barbequesås?
Utanför lunchtimmarna gäller i stora drag samma meny som på restaurangen på söder. Om allt går enligt plan öppnar restaurangen nu på måndag. Till en början ska tre till fyra personer arbeta där, men förhoppningen är att utöka så småningom.
– Man ska se ljust på framtiden. Vi siktar på att erbjuda frukost till hösten. Du har Northvolt-bygget, många som jobbar där bor själv utan sin familj som borde vara glada om det öppnar ett frukostställe, säger Reda Yousfenea och fortsätter:
– Vi hoppas också kunna öppna en tredje Pizza Haus i Skelleftetrakten, men det beror på om vi kan hitta rätt lokal. Vårt mål på sikt är att skapa en stor kedja. Jag vill inte spela tuff, men vi siktar jättehögt.