Norran har i flera artiklar berättat om misstankar om penningtvätt och annan ekonomisk brottslighet i framför allt Boliden. En kartläggning av fastighetshistorik visade att ett stort antal fastigheter sålts och köpts under kort tid, i huvudsak av personer med utländska namn som förekom frekvent och ett flertal hus skänktes även bort.
Experter som Norran pratade med ansåg att upplägget tydde på penningtvätt eller annan ekonomiskt brottslighet. Norrans kartläggning av personer visade kopplingar till Turkmenistan, Ukraina, Ryssland och Bulgarien. Även svenskar förekom, bland annat mäklare som hjälpt till vid husköpen. I centrum av nätverket stod en kvinna som Norran valt att kalla Pamyk.
Utöver fastighetsaffärer har hon drivit företag och uthyrning av bostäder. En skatteutredning visade att mångmiljonbelopp kommit till hennes konton från utlandet och att det förekommit svarta löner och obeskattade inkomster.
I december förra året väcktes åtal mot Pamyk, en mäklare i Luleå och en anhörig till mäklaren. Rättegången skulle enligt plan pågå i åtta dagar.
Det är ett omfattande åtal med många grova brott och dessutom av det ovanligare slaget, enligt kammaråklagare Niklas Jeppsson.
– Jag känner inte till något liknande i det här området och det är ovanligt att mäklare åtalas, sa han till Norran i december.
Pamyk åtalas för skattebrott, två fall av grovt skattebrott, tre fall av grovt bokföringsbrott och två fall av näringspenningtvätt (grovt brott). Flera brott ska hon ha begått tillsammans med en kvinna som arbetat med bokföring i Pamyks företag. Även hon står åtalad.
Mäklaren åtalas för 14 fall av grovt näringspenningtvättsbrott för arbetet med bland annat köpehandlingar. De grova brotten kan ge fängelse från sex månader och upp till sex år.
Efter månader av föreberedelser samlades advokater, tolkar, media och intresserade ortsbor i tinget. Men rättegången hann knappt börja innan den pausades. Pamyk dök inte upp. Enligt advokat Abdel-Hay Alami, som företräder henne, ska hon ha varit sjuk i perioder och även varit inlagd på sjukhus. De träffades 25 mars för att prata om målet och skulle ha träffats i helgen, men så skedde inte.
Åklagare Niklas Jeppsson kände inte till något om hälsotillståndet. Domaren frågade om det skulle vara möjligt att dela på målet istället. Mäklaren med anhörig var trots allt på plats. Det ville Niklas Jeppsson fundera på.
Beslutet blev då att försöka hämta Pamyk med polishjälp och att det skulle bli en paus i domstolsförhandlingarna.
– Det här händer titt som tätt, konstaterade Niklas Jeppsson efteråt.
– Hittas hon inte kan det tas olika beslut. Hon kan hämtas till nästa förhandling. Man kan kalla på nytt med förhöjt bötesstraff. Men vi vet inte grunderna än. Det kan komma in sjukintyg till exempel. Men det är klart att frånvaro från en större förhandling till slut kan bli en grund för häktning.
Hur känns det här efter månader av förberedelser?
– Det är ett problem för större mål, som i det här fallet när det gäller åtta dagar. Vi måste då hitta åtta nya dagar. Det gör att vi måste skjuta på det längre. Det är mycket besvär och kostar mycket.