Bolidenkvinnans advokat Alain Soussi presenterade ny bevisning när rättegången startade i ekobrottsmålet som bland annat gäller fastighetsaffärer i Boliden. Det visade sig vara en intervju med en person som i Norrans tidigare granskning kallades Andrey och som har bulgariskt medborgarskap. Advokaten var kritisk till att han inte hörts tidigare av åklagaren och ser det som en stor brist i förundersökningen.
Norran kunde vid granskningen se att Andrey köpte flera fastigheter. Ofta köpte han dem av Bolidenkvinnan och ofta kort tid efter att hon köpt husen. Norran kunde även visa att han överlåtit ett antal fastigheter som gåva till andra. Som i sin tur gett bort dem. Under granskningen fick vi kontakt med Andrey som hävdade att affärerna var lagliga men att det visade sig att det inte var lönsamt att bedriva uthyrningsverksamhet. Det fortsätter han hävda i intervjun.
I intervjun som advokaten gjort berättar Andrey att han har liknande verksamhet med fastigheter i Ukraina. Han och familjen har också bedrivit annan verksamhet såsom hotell och restaurang. När Ryssland startade kriget 2014 blev de oroliga för att deras stad skulle ockuperas. De ville investera i fastigheter i ett stabilt land.
Via en kvinna, av Norran kallad Natalia, fick han kontakt med Bolidenkvinnan. Han undersökte var det skulle bli lönsamt med investeringar i fastigheter.
– Då tyckte vi att det området var intressantast.
Bolidenkvinnan skulle hjälpa till med det praktiska, att hitta fastigheter bland annat. Pengar till investeringarna kom från pengar hans föräldrar, han själv och hans bror sparat.
De skickades från ett bulgariskt företag som Andrey ägde och som höll på med import av tekniska reservdelar från Kina, som sedan såldes till andra länder. Pengarna skickades via ett konto i Riga.
– De är bra på bankverksamhet. Det var bekvämt.
Vart han skulle skicka pengarna fick han veta av Natalia som gav honom kontonummer.
Åklagare Niklas Jeppsson har ställt många frågor om transaktionerna på kontona, då pengar skickats till både Bolidenkvinnan företag och henne privat. Andrey säger att han betalat in till båda. Till det privata när det gällde räkningar och han har även swishat när pengar behövdes akut till fakturor. Högre belopp sattes in för fastighetsköp eller byggmaterial, eftersom husen ofta var obeboeliga.
Han hävdar att han har undertecknat köpehandlingar själv. På frågan om varför han inte direkt stod som ägare till fastigheterna han köpte, trots att han var här svarar han:
– Jag kan ju inte svenska språket.
Han påpekar att det fanns ett avtal kring affärerna mellan honom, Bolidenkvinnan och hennes företag, men kommer inte ihåg hur det såg ut.
– Det är så rörigt hos oss på grund av kriget. Det är nog svårt att få tag i huvuddokumentet, men jag kan undersöka saken.
Enligt Andrey lämnade han till slut husen i gåva till en partner och en bekant. Hen överförde sedan gåvobrev till modern till Andreys barn.
– Jag hade förväntningar som inte infriades. Jag har använt mycket pengar, energi och tankeverksamhet för att fixa affärerna. Jag investerade i det här och pengarna finns kvar i objekten.
– Har någon transaktion skett i penningtvättssyfte? säger advokaten.
– Nej, vi har aldrig sysslat med sådant. De som utreder saken kan säkert förstå att det inte går att syssla med penningtvätt i sex år.