Norrland kan mycket mer än vad vi hittills visat

Norrlands rikedomar handlar framför allt om människorna. Det är huvudbudskapet i Andreas Westerbergs artikelserie. Här kan du läsa alla artiklarna.

Aldermyrbergets vindkraftspark, Jörn.

Aldermyrbergets vindkraftspark, Jörn.

Foto: Yvonne Rönngren

Ledare2024-09-15 08:00
Detta är en ledare. Norran är partipolitiskt obunden med beteckningen frisinnad.

Det är lätt att reta sig på hur naturresurser hämtas i Norr- och Västerbotten utan att betalningen kommer tillbaks till våra bygder. Gruvorna, vattenkraften, vindkraften och skogen är ett betydelsefullt bidrag till Sveriges ekonomi, men stora delar av dessa värden hamnar inte i Norrland eller i Norranområdet. Om detta kan du läsa i texten om storleken på Norrlands rikedomar.

Många kommuner drabbas av att resurser som skapas där försvinner någon annanstans. Det finns idéer om att lösa detta med hjälp av nya lokala skatter, men de förslagen är sällan helt genomtänkta. De kan skapa nya orättvisor och väcka gamla konflikter. Detta ämne behandlas i texten om vad som händer med pengarna.

Kommunernas ekonomi i norranområdet skulle kunna vara bättre än i dag. Nya lokala skatter eller statliga bidrag är dock inte lösningar som leder till långsiktig utveckling. Det som framförallt behövs är kapital som satsas på det lokala företagandet. Detta är ämnet för den text som handlar om hur Norrlands rikedomar kan börja växa.

Att ställa krav på andra är sällan rätt väg att gå för att utveckla sin hemort eller region. Bättre är att se vad man själv kan göra för att bidra. Här i norr finns många möjligheter som vi kan ta vara på. Första steget är att vi sätter värde på våra egna förmågor och på våra natruresurser.