Seriesegraren Luleå klar för final

Seriesegraren och den regerande mästaren Luleå är klart för SM-final i ishockey. Detta efter 1–0 mot Djurgården i den fjärde semifinalen.
–Det är otroligt skönt att vi klarade av att göra det i dag, säger målvakten Sara Grahn till SVT.

Luleås målvakt Sara Grahn höll nollan mot Djurgården. Arkivbild.

Utrikes2021-03-11 21:59

Det blev bara en seger för Djurgården i SM-semifinalspelet mot serieledaren Luleå, i den tredje matchen i går, som också slutade 1–0. Luleå vann de första med 7–1 respektive 3–1.

Luleå dominerade stort i den fjärde matchen och hade 41 skott på mål, mot Djurgårdens 19. Däremot var inte skyttet hundraprocentigt eftersom det inte blev fler än ett mål.

– Det var tufft där ute. Vi har väldigt många chanser och bränner väldigt många, det måste vi skruva på till finalen annars blir det tufft, säger Grahn.

Linn Peterson blev matchens enda målskytt, målet gjordes sju minuter in i första perioden. Det var Petersons första mål i slutspelet.

"Bättre känsla"

Veteranen Sara Grahn har spelat över 180 landskamper i Damkronorna. Djurgårdens Ida Boman, snart 18 år, är på väg in. Hon fick en tuff start i semifinalerna, släppte in tio mål i de två första matcherna, men höll sedan nollan och på torsdagen räddade hon 40 skott.

– Jag hade en bättre känsla inför de två sista matcherna än inför de två första. Och vi har steppat upp och gör en grymt bra match. Men visst är jag besviken över att i förlorar, säger Boman till SVT.

I finalspelet, i bäst av fem matcher, får Luleå möta Brynäs. Första matchen spelas på måndag.

– Det blir otroligt spännande, det har varit spännande matcher mellan oss under säsongen. Det blir tufft och jämnt och otroligt roligt, säger Grahn.

Luleå favorit

Luleå har vunnit tre av fyra matcher mot Brynäs och får bära favoritskapet med tanke på seriesegern och att man dominerat i slutspelen de senaste åren med SM-guld 2016, 2018 och 2019. I fjol var man i final som ställdes in efter en match på grund av coronapandemin.

Brynäs har varit i fyra finaler tidigare, 2010–2013, och förlorade alla.