Svenska taekwondoförundet fick i likhet med NIU-utbildningens elever läsa om kommunens uppbrott med Soo Shim i media.
– Vi har inte fått höra något om skälen till varför kommunen bryter avtalet. Vi fick också kännedom om det här efter publicering. Visst kunde vi ha önskat lite bättre framförhållning, men tillvägagångssättet får skolan stå för, säger Kaidi.
Enligt gymnasieförordningen måste NIU-utbildningen tillstyrkas av Svenska taekwondoförbundet. Kommunen hade en tillstyrkan som var klar fram till 2027, i samarbete med Soo Shim.
Den tillstyrkan är inte längre tillämplig efter att gällande avtal bröts.
Vad innebär det?
– Det kommer att krävas en ny tillstyrkan då skolan önskar ett annat upplägg än tidigare. Vi har fört en dialog med rektor Jörgen Malm och följer utvecklingen med den rekrytering som det arbetas med, berättar Sammi Kaidi.
Vad krävs för att ni ska tillstyrka utbildningen?
– Vi i förbundet vill känna oss trygga med att skolan lever upp till de krav som ställs för att fortsatt producera framgångsrika taekwondospelare, både på internationell nivå och i skolan. För det krävs en långsiktigt hållbar lösning där taekwondoföreningar som har medlemmar aktuella för NIU-verksamheten är med på spelreglerna.
Vad händer om ni inte tillstyrker utbildningen i Skellefteå?
– Det skulle innebära utmaningar för de gymnasieungdomar som är på elitnivå att fortsatt satsa på sitt utövande samtidigt som de klarar av gymnasiet. I andra städer ser vi ett enormt pusslande mellan elev och lärare, elever som blir stressade för att de ligger efter eller behöver studera samtidigt som de behöver hålla uppe den tränings- och tävlingsmängd som krävs. Det kommer även försvåra för andra elitsatsande ungdomar att kunna ta sig till Skellefteå då inackordering av elever får göras på egen hand.
Den förändring som gymnasiekontoret önskar göra, vilket Norran tidigare berättat, är att på egen hand anställa en instruktör/tränare istället för att anlita en klubb. Rekryteringen påbörjades en bit in juli. Under rekryteringen anmäldes en jävsituation av en utomstående part – och rekryteringen tvingades därför att göras om.
Den processen pågar fortfarande.
Kraven är noterbart låga. Varken utbildning eller erfarenhet av att träna ungdomar på elitnivå är ett krav.
Hur ser du på den ansökan som har lagts ut av Skellefteå kommun?
– Vi har inte varit involverade i arbetet med den, säger Sammi Kaidi.
Eftersom rekryteringen har dragit ut på tiden är det tveksamt att en långsiktig lösning är klar till NIU-utbildningens start, den 23:a augusti. Tf gymnasiechefen, Birgitta Lindström, har tidigare berättat för Norran att de har en plan för en temporär lösning.
– Vi kommer att lösa en lärare till eleverna även innan den permanenta lösningen är klar, sade Lindström i en tidigare intervju.
Sammi Kaidi ser inte gymnasiets temporära lösning som ett bra alternativ när skolan startar.
– Vårt intresse i det här är att hitta en långsiktig och hållbar lösning för NIU-utbildningen i taekwondo. Då är det bättre att eleverna får jobba med de teoretiska delarna tills det finns en färdig lösning. Tidsaspekten är inte den viktiga, menar han.