Kritiken mot beslutsprocessen: ”Ett spel för galleriet”

Efter fritidsnämndens beslut om indragna bidrag till Soo Shim riktas kritik från oppositionspolitiker. Alliansen anser att de fick för lite tid för att kunna ta ett väl avvägt beslut – och Petter Ershag (KD) kallar höstens beslutsprocess för ”ett spel för galleriet”. ”Att bidragen skulle dras in har varit klart sedan länge, det är känslan”, säger han.

Fritidsnämndens bidrag till Soo Shim dras in från årsskiftet. De senaste åren har föreningen i snitt fått cirka 450 000 kronor per år i bidrag och stöd från nämnden.

Fritidsnämndens bidrag till Soo Shim dras in från årsskiftet. De senaste åren har föreningen i snitt fått cirka 450 000 kronor per år i bidrag och stöd från nämnden.

Foto: Johanna Salo

Taekwondo2023-12-10 16:47

På fritidsnämndens sammanträde i oktober togs beslutet att dra in nämndens bidrag till Soo Shim från årsskiftet. Som Norran tidigare rapporterat handlar det om cirka 450 000 kronor per år.

En majoritet röstade för förslaget, samtidigt som Alliansen – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – reserverade sig mot förslaget. De ville att tidsfristen innan bidragen slutar betalas ut skulle förlängas med sex månader. ”Anledningen till detta är att en stor breddverksamhet drabbas om bidraget stryps”, skrev partierna i ett yrkande. Vidare skrev de att de vill ge Soo Shim chansen att ”visa på implementering” av den handlingsplan mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling som föreningen har.

Soo Shim har överklagat nämndens beslut till förvaltningsrätten, vilket Norran tidigare berättat om.

En punkt där Soo Shim riktar kritik mot kommunen är att de anser att de ”inte fått ta del av samtliga skriftliga handlingar inför beslut eller beretts tillfälle att yttra sig över dem”.

Nu lyfter oppositionspolitiker liknande kritik. Alliansen anser att de fick för lite tid på sig när beslutet skulle fattas.

– Vi fick handlingarna till ärendet först på sittande möte, säger KD-ledamoten Petter Ershag, som även är andre vice ordförande i fritidsnämnden.

Handlingarna är i det här fallet den utredning som fritidsförvaltningen gjort under hösten. Utredningen, inklusive alla bilagor och en sammanfattande tjänsteskrivelse, är cirka 80 sidor lång.

– Mötet var planerat så man fick en timmes tid för inläsning. Efter det var det en timmes dragning från förvaltningen, säger fritidsnämndens ordförande Marie Bergslycka (V).

undefined
Marie Bergslycka (V) är ordförande i fritidsnämnden i Skellefteå.

De olika grupperna på mötet fick sedan en timme för att prata ihop sig innan det var dags för beslut.

– Det var omöjligt att hinna läsa in sig ordentligt, säger Margareta Carlbäck (L).

Utredningen är datumstämplad samma dag som sammanträdet.

– Materialet blev färdigt kort inpå mötet, säger förvaltningschefen Ingrid Thylin.

Både Margareta Carlbäck och Petter Ershag säger att det under mötet ställdes en fråga ifall det gick att skjuta på beslutet.

– Kanske hade man kunnat ta det på ett extrainsatt möte? säger Petter Ershag.

undefined
Petter Ershag (KD) är andre vice ordförande i fritidsnämnden. Han sitter också med i nämndens arbetsutskott tillsammans med Marie Bergslycka (V) och Isak Rådahl (S).

Marie Bergslycka och nämndens förste vice ordförande Isak Rådahl (S) säger däremot att någon sådan fråga aldrig ställdes.

– Det kom inte upp på mötet, säger Isak Rådahl.

– Hade frågan kommit upp hade vi självklart skjutit på beslutet. Jag har dubbelkollat med nämndsekreteraren och fått bekräftat att ingen lyfte det formellt. Det var ingen som sa det direkt till mig och det var ingen som önskade bordläggning eller återremiss. Däremot har jag fått veta i efterhand att ledamöter pratade sinsemellan, men det var inget som lyftes formellt, säger Marie Bergslycka och fortsätter:

– Dessutom fanns mer tid än vad som slutligen användes. Sammanträdet avslutades när det fortfarande fanns en timme kvar av mötestiden. Om någon hade behövt mer tid hade det funnits utrymme.

Tycker du att ni fick nog mycket tid?

– Ja, det tycker jag.

När Petter Ershag får höra det säger han så här:

– Det var väldigt pressat och stressat. Vi hade inte så mycket tid och skulle bland annat hinna ringa våra gruppledare för att rådfråga. När vi väl skulle skriva ner vårt alternativyrkande hade vi bara nio minuter kvar.

Lyftes det tydligt nog under sittande möte att ni ville ha mer tid?

– Det kan jag ju inte säga om de påstår att det inte togs upp, säger Petter Ershag.

undefined
Beskedet om de indragna bidragen meddelades på en pressträff av förvaltningschef Ingrid Thylin och nämndens ordförande Marie Bergslycka.

Petter Ershag är också kritisk till hur beslutsprocessen gått till. Bland annat tycker han att nämndens arbetsutskott, där han sitter tillsammans med Marie Bergslycka och Isak Rådahl, hade kunnat göra mer.

– I arbetsutskottet är jag den enda som vridit och vänt på saker och verkligen försökt få fram så mycket information som möjligt. Det har cirkulerat kring mina frågor, säger han.

Han kallar också höstens beslutsprocess som ”ett spel för galleriet”.

– Att bidragen skulle dras in har varit klart sedan länge, det är känslan, säger han.

Marie Bergslycka och Isak Rådahl håller inte med om att beslutet skulle ha varit bestämt på förhand eller att Petter Ershag varit den enda i arbetsutskottet som ”vridit och vänt på saker”.

– Det stämmer inte alls, säger Isak Rådahl.

– Jag håller inte med. Jag har själv varit i kontakt med olika personer, bland annat föreningen, säger Marie Bergslycka.

Petter Ershag säger att beslutsprocessen varit ”ett spel för galleriet”. Vad tänker du om det?

– Det får stå för honom, säger Marie Bergslycka.

Fotnot: Norran har pratat med tre av fyra ledamöter från Alliansen: Kristdemokraternas ledamot, Centerpartiets ledamot och Liberalernas ledamot. Samtliga har upplevt att de fick för lite tid när beslutet skulle fattas. Vi har även sökt Moderaternas ledamot, utan resultat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!