Det var i oktober som fritidsnämnden beslutade att dra in bidragen till Soo Shim från årsskiftet. Som Norran tidigare rapporterat handlar det om cirka 450 000 kronor per år.
Som grund för beslutet fanns en utredning som kommunens fritidsförvaltning har gjort. Slutsatsen från utredningen är att föreningen bryter mot kommunens bidragsnormer på flera punkter.
Efter fritidsnämndens beslut sa nämndens ordförande Marie Bergslycka (V) så här:
– Trots fin dokumentation kring rutiner för att förebygga och förhindra kränkningar, ätstörningar och sexuella trakasserier, så förekommer detta fortfarande i föreningen – vilket inte är förenligt med kommunens värdegrund.
Soo Shim har överklagat beslutet till förvaltningsrätten och till sin hjälp har man använt sig av en advokat. Dokument som skickats in till förvaltningsrätten visar att Soo Shim är mycket kritiska mot beslutet och hur det fattats. En del av kritiken handlar om det beslutsunderlag som förvaltningens utredning utgår från.
I underlaget ingår totalt elva bilagor, bland annat en incidentlista med ”vittnesmål och berättelser från före detta aktiva”. Vittnesmålen är till stor del anonyma och ska ha inträffat mellan 2010 och 2019.
I underlaget finns också det brev signerat av ”87 personer med erfarenhet från Soo Shim taekwondo”, där det riktas kritik mot klubben. Till brevet finns ingen namnlista bifogad. Marie Bergslycka har dock tidigare sagt till Norran att hon sett namnen och att hon bedömer listan som tillförlitlig.
En av bilagorna är också incidentrapporter från kommunen, där det framkommer uppgifter om tre fall av kränkande behandling inom Soo Shim. Incidentrapporterna upprättades i februari i år. Soo Shim hävdar att uppgifter i incidentrapporterna inte stämmer.
Det finns även andra dokument i underlaget, bland annat en intern enkät inom föreningen. Enligt Soo Shim visar enkäten på ”98% svarsfrekvens som beskriver verksamheten som mycket bra”. Föreningens handlingsplan ”mot mobbning, diskriminering och kränkande behandling”, ett utlåtande från RF-SISU om att det är en bra handlingsplan och namnunderskrifter från nöjda föräldrar inom föreningen finns också bifogat.
Soo Shim anser att förvaltningen lagt för stor vikt vid uppgifter som är anonyma och uppgifter som inte inträffat i närtid. Bland annat skriver föreningen att en del kritik som framkommer redan utretts av Riksidrottsförbundet för några år sedan. Den utredningen slutade med att det slogs fast att ”föreningen vidtagit de åtgärder som krävts”.
”Soo Shim anser sig ha anledning, utifrån signifikanta tecken på bristande objektivitet och ignorans av positiva uppgifter, att ställa den allvarliga frågan om Fritidskontoret på förhand bestämt sig för att hitta skäl att upphöra med bidraget till Soo Shim och därmed inte agerat sakligt och opartiskt enligt lag”, står det i överklagandet.
Norran har varit i kontakt med kultur- och fritidschef Ingrid Thylin och nämndsordförande Marie Bergslycka. Ingen av dem vill lämna några kommentarer om Soo Shims överklagan.
– I nuläget, när det är en pågående juridisk process, vill jag inte kommentera, säger Ingrid Thylin.
– Jag kan inte kommentera själva överklagandet, skriver Marie Bergslycka i ett sms.