Bidrag till Soo Shim dras in

Fritidsnämndens bidrag till Soo Shim dras in. Det beslutade nämnden på torsdagen. Beslutet kommer efter en utredning från Skellefteå kommun som riktar mycket skarp kritik mot Soo Shim.

Marie Bergslycka (V), ordförande i fritidsnämnden.

Marie Bergslycka (V), ordförande i fritidsnämnden.

Foto: Johanna Salo

Taekwondo2023-10-19 17:15

Det var i juni som Skellefteå kommun avbröt samarbetet med Soo Shim gällande skolverksamheten runt NIU- och LIU-utbildningarna i taekwondo på gymnasiet. Beslutet kom efter att kommunen hade fått kännedom om allvarliga kränkningar som ska ha skett i verksamheten. Soo Shim har avfärdat kritiken.

Mot bakgrund av detta beslutade fritidsnämnden att se över de bidrag som delas ut till Soo Shim. Norran har tidigare rapporterat att nämnden betalar ut ungefär 450 000 kronor per år till klubben. Pengarna som betalas ut är bland annat aktivitetsstöd och bidrag för lokalkostnader.

– Om bidragen dras in är risken för konkurs övergripande, har Soo Shims tf ordförande Jonas Lundström tidigare sagt till Norran.

På torsdagseftermiddagen skulle fritidsnämnden fatta beslut om fortsatta bidrag eller inte till klubben. Som grund för beslutet fanns en utredning som kommunens fritidsförvaltning har gjort. Slutsatserna från utredningen är att föreningen bryter mot kommunens bidragsnormer på flera punkter.

Bland annat riktas kritik mot Soo Shims elitverksamhet: ”Förvaltningen menar att elitsatsningen i första hand är inriktad på idrottsliga framgångar, där kränkningar berättigats som en del av en framgångsfilosofi. Det leder till att barn kommer till skada, såväl på kort som på lång sikt”, står det.

Förvaltningen menar också att det råder en tystnadskultur inom föreningen. ”Personer som är öppet kritiska till verksamheten riskerar offentliga repressalier.”

Sent på torsdagseftermiddagen kom beslutet – bidragen till Soo Shim dras in. Beslutet meddelades på en pressträff.

– Det är ett tufft besked att ge men, utifrån vad som framkommit i utredningen, det beslut vi har landat i. Med detta sagt är det inte ett tufft beslut utifrån barnperspektivet. Barn och ungas trygghet och säkerhet kommer alltid att vara det vi sätter främst, sa nämndens ordförande Marie Bergslycka (V) på pressträffen.

undefined
Marie Bergslycka (V), ordförande i fritidsnämnden.

Hon sa också så här:

– Trots fin dokumentation kring rutiner för att förebygga och förhindra kränkningar, ätstörningar och sexuella trakasserier, så förekommer detta fortfarande i föreningen – vilket inte är förenligt med kommunens värdegrund.

undefined
Vid 17.30 på torsdagen höll Skellefteå kommun en pressträff med anledning av beslutet. Beslutet meddelades av Marie Bergslycka, tillsammans med kultur- och fritidschef Ingrid Thylin.

Soo Shims Jonas Lundström är besviken över nämndens beslut.

– Det är jättetråkigt för de människor som drabbas. Främst är det vår breddverksamhet som drabbas.

När Norran pratar med honom har han inte tagit del av kommunens utredning. Men han är tydlig med att han avfärdar den skarpa kritiken som riktas mot föreningen i utredningen. Angående de påstådda problemen i utredningen om att ”kränkningar berättigats som en del av en framgångsfilosofi” och problem med sexuella trakasserier inom föreningen säger han så här:

– Det var de mest fruktansvärda påståendena jag någonsin hört någon skattebetald tjänsteperson komma med i hela mitt liv. Jag har aldrig sett ett enda sakligt bevis för det.

undefined
Jonas Lundström, tf ordförande i Soo Shim, är besviken över beslutet.

I utredningen framkommer även vittnesmål från unga personer inom Soo Shim. Ett av vittnesmålen handlar om att en person ska ha utsatts för ”kränkande behandling från olika tränare i föreningen”. Bland annat ska personen behövt be en tränare om ursäkt efter sjukdom.

– Det stämmer inte. Ledare har pratat med andra inblandade individer, som säger att uppgifterna inte stämmer, säger Jonas Lundström.

I ett annat vittnesmål står det att en person ska ha utsatts för vikthets. Personen ska, enligt dokumentationen, uppmanats att gå ner i vikt för att kunna tävla i en lägre viktklass.

– Det stämmer inte heller, kommunen har fel uppgifter.

Jonas Lundström hävdar att situationen helt var det motsatta än vad som framgår i dokumentationen. Enligt honom ska Soo Shim ha sagt till personen att denne inte kunde gå ner mer i vikt.

– Vi sa att ”du kan inte gå ner mer i vikt”. Vi skyddade personen från hälsofaror.

Beslutet innebär att det från och med den 1 januari 2024 inte kommer att betalas ut några bidrag till Soo Shim från fritidsnämnden.

Enligt Marie Bergslycka röstade ledamöter från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna för förslaget att dra in bidrag från årsskiftet.

Alliansen – Moderaterna, Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna – reserverade sig mot förslaget. De ville att tidsfristen innan bidragen slutar betalas ut skulle förlängas med sex månader. ”Anledningen till detta är att en stor breddverksamhet drabbas om bidraget stryps”, skriver partierna i ett yrkande. Vidare skriver de att de vill ge Soo Shim chansen att ”visa på implementering” av den handlingsplan mot mobbing, diskriminering och kränkande behandling som föreningen har.

– Vi ville ge föreningen chansen att göra de förändringar som eventuellt skulle behövas, säger Petter Ershag (KD), andre vice ordförande i nämnden.

Soo Shims ekonomi

Föreningens totala omsättning är cirka 5,5 miljoner kronor per år.

De största intäkterna är:

Tränings- och medlemsintäkter, cirka 1,5 miljoner kronor per år.

Kommunala bidrag. Handlar totalt om cirka 500 000 kronor per år. Av de pengarna kommer runt 450 000 kronor från fritidsnämnden.

Övriga stöd, bidrag och projektpengar. Cirka 400 000 kronor per år.

Sponsorintäkter, cirka 300 000 kronor per år.

Uppgifterna om kommunala bidrag kommer från Skellefteå kommun. Övriga siffror kommer från Soo Shim själva.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!