”Förtroendet djupt naggat i kanten”

Efter hanteringen av Soo Shim ifrågasätts nu Birgitta Lindströms lämplighet som avdelningschef för gymnasieskolan. ”Förtroendet är djupt naggat i kanten”, säger Jens Wennberg (L).

På torsdagen fick gymnasienämndens ledamöter möjlighet att ställa frågor till Birgitta Lindström om kommunens hantering av Soo Shim.

På torsdagen fick gymnasienämndens ledamöter möjlighet att ställa frågor till Birgitta Lindström om kommunens hantering av Soo Shim.

Foto: Arvid Marklund

Taekwondo2023-09-22 19:00

Det var i mitten av juni som Skellefteå kommun meddelade att de bryter samarbetet kring idrottsutbildningen NIU och LIU i taekwondo med Soo Shim. Anledningen var att kommunen hade fått kännedom om flera fall av kränkningar mot elever.

Soo Shim har avfärdat kritiken och bland annat sagt att ärendet varit ”häpnadsväckande uselt skött” av gymnasiekontoret.

På torsdagen sammanträdde gymnasienämnden för första gången den här hösten. Då fick politikerna möjlighet att ställa frågor om hanteringen av ärendet till Birgitta Lindström, tf. avdelningschef för gymnasiet.

– Jag berättade lite allmänt om hur NIU fungerar och om det som hänt sedan i somras. Bland annat berättade jag om vårt arbete med att anställa en tränare i egen regi, säger Birgitta Lindström.

– Jag förklarade också att jag har rätt att bryta NIU-samarbetet utifrån delegationsordningen. Det är alltså ingen fråga för nämnden och det har även förvaltningsrätten klargjort nu.

undefined
På torsdagen fick gymnasienämndens ledamöter möjlighet att ställa frågor till Birgitta Lindström om kommunens hantering av Soo Shim.

Birgitta Lindström berättade även för nämnden att gymnasiekontoret planerade bryta med Soo Shim redan 2022, vilket föreningen ska ha informerats om. Detta mot bakgrund av tidigare anmälningar mot föreningen.

Men innan man hann besluta om något sådant presenterade Riksidrottsförbundet en enkätundersökning som visade att Soo Shims medlemmar var nöjda med föreningen på ett antal punkter.

– Då valde vi att förlänga avtalet. Men sedan inträffade nya händelser under läsåret 2022-2023 som gjorde att vi omvärderade vårt beslut, säger Birgitta Lindström.

Gymnasienämndens ordförande Joakim Dahlgren (S) tycker att stämningen under frågestunden var ”god, även fast det ställdes en del frågor”.

Men alla politiker var inte nöjda. Andre vice ordförande Jens Wennberg (L) beskriver förtroendet till Birgitta Lindström som ”djupt naggat i kanten”.

– Vi blev varken särskilt mycket klokare eller mer förstående inför situationen. Vi har fortfarande inte fått veta vilken typ av kränkningar som låg till grund för beslutet att bryta NIU-samarbetet, säger Jens Wennberg.

– Jag som sitter i presidiet blev aldrig ens informerad när avtalet bröts i somras. Jag fick läsa det i Norran dagen efter vilket jag tycker är under all kritik.

undefined
Jens Wennberg (L) säger att han varit i kontakt med många NIU-elever och vårdnadshavare den senaste tiden, och att han inte vet hur han ska bemöta deras oro.

Kjell Lindström (M) håller med om kritiken. Inför torsdagens sammanträde skickade han in åtta frågor om hanteringen av NIU-ärendet som han önskade få svar på skriftligen. Men det har han inte fått. I stället skickade Birgitta Lindström en Powerpoint-presentation till honom med information om ärendet.

– Jag har inte hunnit kolla igenom presentationen men det är möjligt att några av mina frågor besvaras i den. Jag fick ju även möjlighet att ställa frågor muntligen till Birgitta och tycker väl att jag fick en del svar. Men knäckfrågan återstår; på vilka specifika grunder har avtalet med Soo Shim sagts upp?

Men nu står det ju klart att avdelningschefen hade rätt att ta beslutet utan att involvera nämnden. Då har hon väl ingen skyldighet att informera er om alla detaljer?

– Just i den här frågan påverkar det så många personer och föreningar. Det hade underlättat för vår förståelse av beslutet om vi fick veta vad det handlar om för slags kränkningar, säger Kjell Lindström.

undefined
Kjell Lindström (M) tycker att han och flera i gymnasienämnden borde fått mer information om ärendet.

– Vi i nämnden är ju ansvariga för utbildningen. Det är viktigt att vi får relevant information men den här gången har vi inte fått veta någonting, säger Jens Wennberg och tillägger:

– Vi liberaler är också principiellt emot att kommunen anställer en NIU-tränare i egen regi. Vi anser att det missgynnar de andra NIU-idrotterna.

Birgitta Lindström har hela tiden avböjt att kommentera de enskilda händelserna, med hänvisning till elevernas integritet. Hon säger att hon gett samma förklaring till gymnasienämndens ledamöter.

Hon tycker det är tråkigt att Kjell Lindström och Jens Wennberg upplever bristande förtroende gentemot henne.

– Jag informerade faktiskt nämnden innan beslutet togs. Detta gjordes via nämndens ordförande (Joakim Dahlgren). Det är ordföranden som vi tjänstepersoner i första läget tar kontakt med, säger hon.

undefined
Soo Shim har tidigare uttryckt att ärendet varit ”häpnadsväckande uselt skött” av gymnasiekontoret.

Varför har du inte skickat några svar på Kjell Lindströms frågor?

– Tanken var att informationen som jag gav på senaste sammanträdet skulle räcka för att svara på alla frågor. Nämnden fick möjlighet att ställa vilka frågor de ville och bör ha fått de svar som efterfrågats. Men om någon vill ha mer information får de höra av sig till mig, säger Birgitta Lindström.

Liberalerna tycker det är principiellt fel att kommunen anställer en NIU-tränare i egen regi. Hur ser du på det?

– Vi har stöd för den här lösningen i styrdokumenten, sedan tidigare har även NIU-fotboll en tränare i kommunal regi. Man gör så i många kommuner.

– Men jag håller med om att våra NIU-utbildningar ska vara likvärdiga, så om Liberalerna vill initiera en utredning för att se över den saken så ser jag inget negativt med det, säger Birgitta Lindström.

Fotnot: En ny avdelningschef för gymnasieskolan har rekryterats och kommer att ta över rollen från årsskiftet. Då återgår Birgitta Lindström till rollen som biträdande avdelningschef.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!