Milwaukee NBA-mästare

En 50 år lång väntan är över. Milwaukee är nya mästare i NBA-basketen. Segern säkrades med den fjärde raka vinsten i finalserien mot Phoenix, i natt med siffrorna 105–98.

Milwaukee Bucks samlas kring segerbucklan efter att ha besegrat Phoenix Suns i sjätte matchen.

Basket2021-07-21 06:02

Milwaukee Bucks vann sin första NBA-titel 1971. Sedan dess har det varit en lång väntan. Och när finalserien inleddes med två förluster mot Phoenix Suns såg det ut som att väntan inte var över.

Men Milwaukee kom tillbaka, och i och med nattens seger mot Phoenix på hemmaplan blev det fyra segrar i rad – och därmed är NBA-titeln också i hamn.

Poängsuccé för Antetokounmpo

Lagets stora stjärna Giannis Antetokounmpo stod för 50 poäng, flest i matchen och utsågs till finalseriens viktigaste spelare. Phoneix Jae Crowder ordnade 41 poäng. Antetokounmpo utsågs också till mest värdefulla spelare.

"MVP", skanderade publiken när en tårögd Antetokounmpo tog emot priset.

– Det betyder mycket. Jag vill tacka Milwaukee för att man trodde på mig, jag vill tacka mina lagkamrater, de kämpade hårt i alla matcher. Jag ville göra det i den här stan, med de här grabbarna. Jag är glad att vi lyckades få det gjort, säger han.

För Giannis Antetokounmpo betyder också segern en hel del för familjefriden. Nu får han och lagkamraten och brodern Thanasis nämligen också varsin mästerskapsring, något som lillebror Kostas redan har.

– Många skämtade förra året när "Kostas" vann med Lakers. Och det var så klart lite märklig stämning vid middagsbordet, när han hade ringen och inte jag. Men nu har jag och Thanasis också varsin ring, säger han.

Matchen var jämn, och hemmalag och gäster turades om med att vinna perioderna. Milwaukee ryckte ifrån med 26–16 i första, medan Phoenix gick om och upp i ledning med 47–39 i andra. Efter tredje var det helt jämnt, 77–77.

Milwaukee drog återigen ifrån i sista perioden. Men två frikastpoäng av Phoenix med dryga minuten kvar gjorde att det bara skilde fyra poäng mellan lagen.

Men närmare än så kom aldrig Phoenix, och Milwaukee kan fira sin titel efter 4–2 i matcher.

Tiotusentals samlades utanför

Omkring 65 000 fans såg matchen på storbildsskärmar i det så kallade Deer District utanför arenan Fiserv Forum. Jublet visste inga gränser när matchen var över.

– Staden behöver verkligen det här. Titta, vi är alla här tillsammans, säger Alesha Collins, ett av fansen, till Milwaukee Journal Sentinel.

Donn Broich hade tur att se den avgörande matchen på plats i arenan.

– Jag hade säsongsbiljett med Bucks 1974 (senast laget spelade final). Men då när jag gick i skolan så hade jag inte råd med slutspelsbiljetter, säger han till tidningen.