LIVE: Följ Region Västerbottens presskonferens

Följ Region Västerbottens presskonferens om det senaste kring coronaviruset i länet.

Brita Winsa och Gunilla Persson.

Brita Winsa och Gunilla Persson.

Foto: Arkivbild

Västerbottens län2020-05-06 09:55

Regionen utvecklar sin statistikpresentation. Gunilla Persson, tillförordnad smittskyddsläkare, berättar om smittskyddsläget i Västerbotten.

– Vi håller på att utveckla vår rapportering av statistik, och vi kommer bland annat att visa antal bekräftade fall per kommun. Samt redovisa vilka åldersgrupper de avlidna finns.

I nuläget är det 336 bekräftade fall och 17 avlidna i Västerbotten. Det innebär en ökning med 4 fall och 1 dödsfall sedan tisdagen.

Skellefteå har flesta fall i länet

När det gäller redovisning av kommuner, så har vissa av Västerbottens 15 kommuner väldigt få fall. De är mindre, vilket kan ha betydelse, det kan också ha att göra med hur mycket provtagning som sker där.
Skellefteå har flesta fall, 128, medan Umeå har 110.

Fördelningen åldersgrupper för avlidna visar att de äldre är mest utsatta, den gruppen är störst.

Inom äldreomsorgen i Västerbotten ser det ut så här:

  Åtta fall har konstaterats på äldreboenden. Fyra personer har avlidit, resten har tillfrisknat. 

  20 ur personal vid boende och hemtjänst har konstaterats smittade.

  Det boende som haft flest sjuka brukare har haft sex konstaterade fall, ett har haft fyra. Övriga har bara haft 1. 

– Därför känns det som att vi gjort ett ganska bra jobb med att skydda de boende, personalen gör ett bra arbete. Regionen har ett väldigt väl utvecklat samarbete med kommunerna i detta arbete, säger Gunilla Persson, 

När det gäller provtagning ser det ut så här:

Sista veckan så har 800 provtagits, men kapaciteten är högre än så. De som provtas är framförallt de som läggs in och är sjuka, de som arbetar inom omsorg, hemtjänst och boenden. Alla som vill erbjuds prover. Den som tillhör riskgrupp får också provtas om de hör av sig till sin hälsocentral. 

Varför är det inte fler som provtas?

De är inte särskilt många som söker vård. Personalprovtagningen har ändrat organisation, en del prover släpar efter lite. Internt vill vi att vården ska vara särskilt uppmärksamma och provta.

Läget i sjukvården

– Det råder ett ganska stabilt läge i Västerbotten, vi ser ingen ökning av inlagda eller intagna på IVA. Det är inte särskilt många avlidna. Men faran är absolut inte över, vi måste fortsätta hålla i detta arbete och skydda de äldre. Toppen kan komma i mitten av maj, i början av juni. Hur kurvan utvecklar sig beror på hur alla invånare sköter sig och bidrar till att minska smittspridningen. Många invånare söker information på 1177, vilket är bra, säger Gunilla Persson.

Utskrivna har stort behov av rehabilitering

Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör, berättar om vad som är aktuellt inom hälso- och sjukvården.

– Läget i sjukvården är stabilt fortfarande, vi är beredda. Om vi börjar bete oss som förr kan smittan blossa upp.
De som skrivs ut från IVA har ett stort behov av rehabilitering, vården jobbar nu med att ta fram former för hur detta arbete ska se ut. Det kan vara ett omfattande behov av rehabilitering i flera steg.

Förutom detta hanterar sjukvården all övrig sjukvård, som inte är covidrelaterad.

– Den som behöver annan sjukvård ska söka denna. Om alla skjuter upp alla sina vårdbesök riskerar vi att få ett berg av besök efter att krisen är över, säger Brita Winsa.

Hon berättar att många hör av sig också om sin oro nu.

– Det är viktigt att upprätthålla kontakt med våra äldre, exempelvis via telefon. Det ä många som riskerar att må dåligt i dessa tider.

Frågan om att personalen kan tvingas ta semester i höst, utan ersättning, kom också upp. 

Varför blir det ingen ersättning till dem som får semester i september?

– Man kan göra olika, och det här är vad vi har valt nu, säger Brita Winsa.

Men varför?

– Vi har valt att göra så, det handlar naturligtvis om att det är en kostnad också. Någon extra särskild ersättning för om det eventuellt blir så att semester förläggs i september blir det inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!