Länsstyrelsens massutskick – varnar för skadliga växter

Fastighetsägare i Västerbotten som har rapporterade invasiva växter på sina fastigheter har fått brev från länsstyrelsen i posten. Med breven vill länsstyrelsen kraftsamla för att stoppa spridningen av invasiva arter, och i breven informeras västerbottningarna om att växterna måste bekämpas enligt EU-lag och hur man kan gå tillväga.

Från vänster: Jättebalsamin, tromsöloka och jätteloka.

Från vänster: Jättebalsamin, tromsöloka och jätteloka.

Foto: Länsstyrelsen/pressbilder

Västerbottens län2023-05-03 16:00

Enligt länsstyrelsen har de invasiva växterna jättebalsamin, tromsöloka och jätteloka rapporterats i Västerbotten närmare 2 000 gånger.

Norran har tidigare skrivit om problem med de invasiva växterna. 2021 rapporterade Norran om hur Skogsstyrelsen, tillsammans med bland annat länsstyrelsen, arbetade med att bekämpa jättebalsamin på flera platser i Skellefteå kommun. Och i somras skrev Norran om att jätteloka breder ut sig i Norsjö.

undefined
I somras skrev Norran om att den invasiva växten jätteloka sprids i Norsjö. Förra våren täckte Norsjö kommun marken där lokan breder ut sig i hopp om att kväva växten.

I ett pressmeddelande skriver nu länsstyrelsen i Västerbotten att fastighetsägare med inrapporterad förekomst av jättebalsamin, jätteloka eller tromsöloka har fått brev med fakta om arten, information om att de är skyldiga att ta bort den samt råd om olika bekämpningsmetoder, rapporterar Västerbottens-Kuriren.

– Många fastighetsägare har hört av sig för att få mer information. Flera av dem har inte känt till att de har en förbjuden växt på sin mark. Ett antal har meddelat att de redan påbörjat bekämpningen eller till och med fått bort växterna helt, säger Linda Backlund, samordnare för arbetet med invasiva främmande arter på Länsstyrelsen Västerbotten, i pressmeddelandet.

undefined
September 2021: Hawa Bah och Yousef Resho arbetar med att ta bort jättebalsamin vid Medlefors.

Med invasiva arter menas djur- eller växtarter som tagits hit av människan och som orsakar stor skada för miljön. De räknas enligt länsstyrelsen som ett av de absolut största hoten mot biologisk mångfald.

De flesta så kallade invasiva växter som finns i naturen i dag har spritt sig från trädgårdar. Två förklaringar som länsstyrelsen nämner till att spridningen fortsätter öka är att växtavfall från trädgårdar hanteras felaktigt och att invasiva växter fortfarande säljs i handeln.

– Trädgårdshandeln tillsammans med trädgårdsägare har ett stort ansvar att stoppa spridningen. Enligt länets kommuner är otillåtna komposter den absolut vanligaste spridningskällan i tätorter, säger Chatarina Karlsson, även hon samordnare för arbetet med invasiva arter, och fortsätter:

– Därför kan vi inte nog poängtera att avfall som innehåller invasiva växter alltid ska förslutas väl i plastsäckar och lämnas till förbränning på en återvinningscentral. Det får absolut inte lämnas på en trädgårdstipp.

Så rapporterar du

Har du sett en invasiv art?

Förutom bekämpningen av invasiva arter är det av stor vikt att personer som ser en invasiv art rapporterar in den, skriver länsstyrelsen. Detta då kunskap om var arterna finns gör det enklare att koordinera bekämpningsinsatser.

Invasiva arter kan rapporteras till Sveriges lantbruksuniversitet via invasivaarter.nu eller artportalen.se.

Källa: Länsstyrelsen Västerbotten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!