Emiraten häver bojkott mot Israel efter avtal

Närmandet mellan Förenade arabemiraten och Israel, som nyligen kom överens om att normalisera sina relationer, fortsätter. Emiraten meddelar att man skrotar en lag från 1972 som innebar införande av bojkott mot Israel.

Förenade arabemiratens flagga bredvid Israels vid en bro i staden Netanya den 16 augusti, för att fira avtalet mellan länderna om att upprätta fullständiga diplomatiska förbindelser.

Förenade arabemiratens flagga bredvid Israels vid en bro i staden Netanya den 16 augusti, för att fira avtalet mellan länderna om att upprätta fullständiga diplomatiska förbindelser.

Foto: Ariel Schalit/AP/TT

Politik2020-08-29 12:20

"Det kommer att bli tillåtet att föra in, utbyta eller inneha israeliska varor och produkter av alla slag i Förenade arabemiraten och handla med dem", rapporterar den statliga nyhetsbyrån Wam.

Förenade arabemiraten blir i och med avtalet den första Gulfstaten, och det tredje arablandet, att upprätta fullständiga diplomatiska förbindelser med Israel.

Enligt den USA-förhandlade överenskommelsen, som nåddes tidigare i augusti, förbinder sig Israel att stoppa den planerade annekteringen av palestinsk mark på ockuperade Västbanken. Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har dock sagt att planerna fortfarande ligger på bordet.

Palestinska ledare har beskrivit avtalet som ett svek från Förenade arabemiratens sida.

Benjamin Netanyahu välkomnar den hävda bojkotten.

"Det här är ett viktigt steg för att främja välstånd och fred i regionen", säger han i ett uttalande.

Samtidigt kommer det israeliska flygbolaget El Al att i nästa vecka genomföra den första kommersiella flygningen från Israel till Förenade arabemiraten.

Ombord på planet kommer en israelisk delegation vara tillsammans med flera av den amerikanske presidenten Donald Trumps rådgivare, däribland svärsonen Jared Kushner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!